Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 2/12 έως 8/12

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

3.12.2018: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις εκθέσεις προόδου της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι τα κοινά προβλήματα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η διαφθορά.


ΑΛΒΑΝΙΑ

2.12.2018: Μεταξύ των πολλών Αλβανών πολιτικών που ζητούν ο νέος πρόεδρος της χώρας να είναι αλβανικής καταγωγής είναι και ο πρώην βουλευτής Ιμέρ Σελμάνι, ο οποίος εκτιμά ότι «είναι καιρός πια ο πρόεδρος της χώρας να είναι Αλβανός». «Για τον νέο πρόεδρο, ας μην ξεκινήσουμε ότι πρέπει να είναι σλαβο-μακεδονικής καταγωγής αποδεκτός από τους Αλβανούς, γιατί οι Αλβανοί ψήφισαν σχεδόν όλους τους προέδρους κατά σειρά. Είναι ώρα να σκεφθούμε για έναν συναινετικό Αλβανό υποψήφιο, ο οποίος θα τεθεί σε ψηφοφορία στη σλαβομακεδονική πλευρά  αλλά και στις άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στη χώρα», δήλωσε ο Σελμάνι.

5.12.2018: Ο δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα (γνωστός για τις ανθελληνικές και παραπλανητικές δηλώσεις του), μέσω ανακοίνωσης στο Facebook καλεί κάθε Αλβανό να βρίσκεται στις 8 Δεκεμβρίου στο Αργυρόκαστρο για να διαμαρτυρηθεί ενώπιον του ελληνικού προξενείου. Η δραστηριότητα αυτή -όπως σημειώνεται- γίνεται για επτά δολοφονίες Αλβανών τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα (σημ. οι περισσότεροι  ήταν κακοποιοί και ο τελευταίος 18χρονος στην Καβάλα δολοφονήθηκε από Αλβανό συμμαθητή του). Ο Χότζα καλεί κάθε πολίτη να ενωθεί μαζί τους έχοντας τα εθνικά χρώματα, κόκκινο και μαύρο. Στις 8 Δεκεμβρίου γίνεται το μνημόσυνο του Κατσίφα.

6.12.2018: Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ιταλός εισαγγελέας στην περιοχή της Καλαβρίας, Νίκολα Γκρατέρι, δήλωσε ότι η αλβανική Μαφία στην Ιταλία θεωρείται από τις πιο ισχυρές οργανώσεις και ότι θα είναι η Μαφία του μέλλοντος. Στις δηλώσεις αυτές απάντησε ο Αλβανός βουλευτής της αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα), Γκεντ Στραζιμίρι, ο οποίος δήλωσε με σκωπτικό ύφος: «Εκείνη που οι Ιταλοί θεωρούν ως Μαφία του μέλλοντος στην Ιταλία ή και στη Νότια Αμερική, στην Αλβανία αποτελούν τη σημερινή κυβέρνηση». Ο Έντι Ράμα και η κυβέρνησή του κατηγορούνται επανειλημμένα από την αντιπολίτευση ότι όχι απλώς εμπλέκονται αλλά και ότι ηγούνται των εγκληματικών οργανώσεων της μικρής βαλκανικής χώρας.

8.12.2108: Το "Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" - ΚΕΑΔ, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, πραγματοποίησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην αλβανική πρωτεύουσα με θέμα: «Η Πρόκληση για τα μειονοτικά δικαιώματα παραμένει χωρίς απάντηση» και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ελλήνων, των Σλάβων των Σκοπίων, των Ρομά, των Σέρβων, των Βόσνιων και της αιγυπτιακής κοινότητας στην Αλβανία. Οι εκπρόσωποι παραδέχθηκαν ομόφωνα ότι «ο νόμος για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας» δεν λύνει τα προβλήματα με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων σε όλη τη χώρα. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να σχηματισθεί ένα σώμα με εκπροσώπους όλων των μειονοτήτων με στόχο την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων τους στην Αλβανία.

8.12.2018: Ο βορειοηπειρωτικός Τύπος αναδεικνύει τα γεγονότα που συνέβησαν κατά το μνημόσυνο του Κατσίφα στους Βουλιαράτες, εκφράζοντας συγχρόνως την έκπληξή του για την σιωπή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα μάλιστα Himara, έχει τίτλο στο δημοσίευμά της «Ησυχία… μη ξυπνήσετε το ελληνικό ΥΠΕΞ», αφού δεν έχει αντιδράσει επίσημα στις πρακτικές εκφοβισμού εναντίον των Ελλήνων πολιτών και των Βορειοηπειρωτών.

8.12.2018: Η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί επικινδύνους όλους τους Έλληνες πολίτες που βρέθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα με προορισμό τους Βουλιαράτες. Ανάμεσα τους ο βουλευτής Χρηστός Νικολόπουλος, ο οποίος κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αλβανικές Αρχές και ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας του οποίου έχουν προσαγάγει τον προσωπικό του φρουρό, οποίος παραμένει κρατούμενος για να δικαστεί την Δευτέρα. Συνελήφθησαν επίσης, καθοδόν από Χιμάρα προς Βουλιαράτες ο πρόεδρος της "Ομόνοια" Χιμάρας, Διονύσιος - Φρέντης Μπελέρης μαζί με αλλά στελέχη του παραρτήματος.

8.12.2018: Το μέλος του ΝΑΤΟ, η Αλβανία, έδωσε στη δημοσιότητα στο διαδίκτυο ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με σημαντικούς υπαλλήλους της μυστικής υπηρεσίας της, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να πληροφορηθούν την ταυτότητά τους, τα οχήματα, τους επιχειρησιακούς τους ρόλους, τα ταξίδια και τις καθημερινές συνήθειες τους, που αποτελεί ένα σοβαρό και δυνητικά επικίνδυνο αδίκημα που θα μπορούσε να έχει διεθνείς συνέπειες. Οι πίνακες που παρατίθενται δείχνουν ονόματα, θέσεις, μισθούς και τα έξοδα σε οκτώ μεγάλες επιχειρήσεις πρακτόρων - κάποια εργασία στο πλαίσιο διπλωματικών καλύψεων σε Βέλγιο, Ελλάδα, Κόσοβο, Ιταλία, πΓΔΜ και Σερβία.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

3.12.2018: Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει σχεδιάσει να καταστρέψει την βουλγαρική βιομηχανία όπλων. «Υπάρχει ένα σχέδιο συμφωνίας, με το αίτημα στη Βουλγαρία να σταματήσει την παραγωγή στρατιωτικών υλικών και δεύτερον, χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας να μη εξάγονται όπλα από τη Βουλγαρία. «Η Ρωσία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια στη Βουλγαρία, λόγω του ότι υπάρχουν αρκετές οντότητες και οργανώσεις στη Βουλγαρία που δουλεύουν για τα ρωσικά συμφέροντα στη χώρα». Οι δηλώσεις του Νόεφ, συνδέονται, πιθανόν, με ρωσικούς όρους για τη διέλευση του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα σύνορα της Βουλγαρίας μέχρι τα σερβικά σύνορα.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

3.12.2018: «Πιο πιθανό είναι να πέσει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, παρά να καταργηθούν οι δασμοί για τη Σερβία», δήλωσε κατηγορηματικά ο Αρίφι, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι. Ο Άβνι Αρίφι έκανε τη δήλωση, απαντώντας στην ερώτηση, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση της Πρίστινα στο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, για την κατάργηση των δασμών κατά του Βελιγραδίου και του Σεράγεβο.

3.12.2018: Ερωτηθείς εάν η Ατλαντική Συμμαχία φοβάται τη λύση στο διάλογο μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει "διόρθωση συνόρων" και εάν αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ασφάλεια, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθούν απαντήσεις σε εκκρεμή ζητήματα».

4.12.2018: Ο Βετόν Σουρόι, Αλβανός δημοσιολόγος, πολιτικός και δημοσιογράφος στο Κοσσυφοπέδιο, παραδέχθηκε στην τηλεόραση της Πρίστινα, ότι το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Ο Σουρόι είπε ότι εξ ονόματος του Σόρος, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με τη συμφωνία με τη Σερβία «γιατί ο Σόρος έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, ώστε να γίνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

4.12.2018: Η Τετάρτη κηρύχθηκε ως Ημέρα Πένθους για το Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Με τον τρόπο αυτόν οι Κοσοβάροι θα αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τον γέροντα. Την Τετάρτη έχει κηρυχθεί Ημέρα Πένθους στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου επέμεινε να κηρυχθεί και στο Κοσσυφοπέδιο και οι σημαίες στην Πρίστινα θα είναι μεσίστιες.

5.12.2018: Πληροφορίες της σερβικής εφημερίδας "Νόβοστι" αποκαλύπτουν ότι πλοίο το οποίο έχει ναυλωθεί από τη CIA, βρίσκεται εν πλω και έχει προορισμό το λιμάνι του Δυρραχίου, με φορτίο όπλων που προορίζονται για τον μελλοντικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου. Η εφημερίδα επικαλείται την υπηρεσία ασφάλειας της χώρας, «η οποία διαβλέπει αυτό το συνωμοτικό και ζοφερό σενάριο». Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ακόμη ότι στη χωρισμένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Μιτρόβιτσα, έχουν διανεμηθεί αυτόματα όπλα σε άτομα τα οποία γνωρίζουν το χειρισμό τους.

5.12.2018: Το ΝΑΤΟ απειλεί το Κοσσυφοπέδιο: «Θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες εάν δημιουργήσετε στρατό». Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η διαδικασία αυτή οδηγείται «σε μια πολύ απρόσφορη στιγμή, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έγιναν στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. «Αυτό υπερβαίνει τις διαβουλεύσεις πολλών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στις ευρωατλαντικές διαδικασίες», δήλωσε.

6.12.2018: «Η Αλβανίδα ιστορικός, Έλενα Κοτσάκι, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος περιέγραψε ως σημαντικό βήμα τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, γράφει: «Η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη για το Στρατό είναι αρκετή. Φαίνεται ότι το 100% στη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων και η κατάργηση δασμών και φόρων μεταξύ της Δαρδανίας και της Αλβανίας, έχουν την αμερικανική ευλογία. Το ότι η Αμερική προστατεύει τους Αλβανούς δεν είναι μόνο λόγια. Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική πολιτική. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα είναι μια περιουσία για τους Αλβανούς», γράφει.


ΚΡΟΑΤΙΑ

7.12.2018: Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μη δώσει τελικώς την έγκρισή της στην πιθανή αγορά αριθμού παλαιών ισραηλινών μαχητικών F-16 από την Κροατία, μία προμήθεια η οποία συζητείται ήδη από το περασμένο Μάρτιο. Το Τελ Αβίβ έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, επιλέγοντας να προσθέσει προηγμένα ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα στα F-16, ως μέρος των προσπαθειών του να πείσει την Κροατία να αγοράσει τα μαχητικά.

8.12.2018: Επικαλούμενη "λόγους συνείδησης" μια φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια σε μια πελάτισσά της, προκαλώντας την οργή πολλών οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κροατία. Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, αλλά επίσης εκφράζουν οργή επειδή ο φαρμακευτικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ στήριξε την απόφαση της φαρμακοποιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επικαλούνται λόγους συνείδησης για να μην κάνουν αμβλώσεις.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

6.12.2018: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα προειδοποίησε τους πολίτες της για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στο Μαυροβούνιο κατά τις προσεχείς γιορτές.  «Κατά την διάρκεια των εορτών, τα μέτρα ασφαλείας στο Μαυροβούνιο παραμένουν ενισχυμένα, με αφορμή  τις απειλές διεθνών τρομοκρατικών ομάδων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη, που εμπνέονται από την εξτρεμιστική ιδεολογία. Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε τουριστικούς χώρους, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, εστιατόρια, θρησκευτικά κτήρια, χώρους μεταφορών».


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

8.12.2018: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Avangard, η πλειοψηφία Ρουμάνων υποστηρίζει την ένωση της Ρουμανίας με τη Μολδαβία. Το 59% των Ρουμάνων μάλλον υποστηρίζει την ιδέα της ενοποίησης, το 27% είναι μάλλον αντίθετο και το 14% δεν εκφράζει άποψη. [Το 85% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι περήφανοι που είναι Ρουμάνοι, το 8% ότι δεν είναι περήφανοι και το 7% δεν απάντησε].


ΣΕΡΒΙΑ

5.12.2018: Η πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε για το Κοσσυφοπέδιο: «Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας, όμως αυτή τη στιγμή είναι μια από τις επιλογές στο τραπέζι και δεν μπορούμε να παρατηρούμε κάποιον να προχωρά σε μια νέα εθνοκάθαρση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άνα Μπρνάμπιτς. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις κοσοβάρικες Aρχές ότι θέλουν να «εκδιώξουν τον σερβικό λαό από το Κόσοβο», εγείροντας τελωνειακούς φραγμούς και εξετάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατού.

8.12.2018: Αρκετές χιλιάδες Σέρβοι πολίτες συμμετείχαν σε πορεία στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, που είχε την ονομασία "Όχι ματωμένες μπλούζες", μια διαμαρτυρία για την βία στην πολιτική. Η διαδήλωση έγινε για συμπαράσταση προς τον Σέρβο ηγέτη του αριστερού κόμματος, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, που βρέθηκε καταματωμένος από μια επίθεση στα τέλη Νοεμβρίου.


ΣΚΟΠΙΑ

2.12.2018: Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματος, με την οποία οι λέξεις "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αλλάζουν με τις λέξεις "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και η λέξη "Μακεδονία" αλλάζει με τη λέξη "Βόρεια Μακεδονία", εκτός του άρθρου 36 και την τροπολογία XXXIV που αφορά ένα ιστορικό γεγονός (την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας, από το 1944).

2.12.2018: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι αποθαρρύνει τις συνομιλίες για "Σύμφωνο κατά της Σερβίας", όπως διατυπώθηκε από τον Ενβέρ Χοτζάι και κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να οικοδομήσουν φιλίες  μέσω του διαλόγου.  «Θέλω να αποφύγω κάθε συζήτηση, δεν υπήρξε, ούτε κανείς πρότεινε κάτι, καλώ μόνο το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να οικοδομήσουν φιλία μέσω του διαλόγου».

3.12.2018: Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα πρώτα δύο σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος. Αρχικά, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με 64 ψήφους υπέρ, 12 κατά και δύο "παρών" την τρίτη τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι «η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών», ενώ με 66 ψήφους υπέρ, επτά κατά και τρεις "παρών" ενέκρινε την τέταρτη και τελευταία τροπολογία, η οποία αναφέρεται στην προστασία από την μεριά της Πολιτείας, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

5.12.2018: Έργα και ημέραι Κοτζιά-Τσίπρα: Λίγο μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της "μακεδονικής" γλώσσας στην Ελλάδα, μια νέα οργάνωση που προωθεί την πολιτική της πΓΔΜ εμφανίστηκε στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αριδαία. Στις 18 Νοεμβρίου, ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία "Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας" και με το διακριτικό τίτλο "Κρστε Μισιρκοβ" [Σλάβος συγγραφέας].

6.12.2018: «Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μου, θα είμαστε "Βόρειο-Μακεδόνες", έχουμε ένα πρόθεμα το "Βόρεια", αλλά παραμένουμε "Μακεδονία", δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε: «Η συμφωνία με την Ελλάδα αναγνωρίζει τη "μακεδονική" γλώσσα, την αυτοδιάθεση μας».

6.12.2018: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Ιβάννα Κλίμπους-Τσινσιάντζε, κάλεσε την πΓΔΜ να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο Ζάεφ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Ουκρανία σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες.

6.12.2018: Με ψήφισμά του το σλαβόφωνο κόμμα "Ουράνιο Τόξο" ζητά να αναγνωρίσει η Ελλάδα την εθνική "μακεδονική" μειονότητα, να εισάγει τη "μακεδονική" γλώσσα στην δημόσια εκπαίδευση, στις περιοχές όπου αυτή ομιλείται και να επιτρέψει άμεσα την άνευ όρων επιστροφή των "Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων".

8.12.2018: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να μη καταχράται το θέμα της "μακεδονικής" γλώσσας γιατί δεν θα του δοθεί η δυνατότητα να εντάξει τη χώρα του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Ο Ζόραν Ζάεφ αύριο μπορεί να ζητήσει την πλήρως αναγνωρίσιμη ως βουλγαρική διάλεκτο, να μελετηθεί και να παρουσιασθεί και στη χώρα μας ως ξένη γλώσσα, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και προκλητικό», πρόσθεσε.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi