Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 24/9 έως 28/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

24.9.2018: Περίπου 1.200 στρατιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο μαζί με τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις θα παρελάσουν σήμερα, στην πλατεία «Μητέρα Τερέζα» στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης του έτους "Albanian Lion 2018". Η υπουργός Όλτα Τζάσκα επισημαίνει ότι η στρατιωτική άσκηση εκτός από την εκπαίδευση, περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της και γιορτή με τους πολίτες της πρωτεύουσας, καθώς μπάντα της Μεγάλης Βρετανίας θα παίξει γνωστά μουσικά κομμάτια έξω από την βρετανική πρεσβεία.

24.9.2018: «Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερώνυμος, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της μοναδικής εκκλησίας της Καλαβρίας, η οποία αναγνωρίζει την εξουσία του Βατικανού. Αυτή είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αρμπερές ( Σημείωση: Αλβανική εθνογλωσσική ομάδα της νότιας Ιταλίας). Στην αντιπροσωπεία ηγείτο ο σεβασμιώτατος Ντονάτο Ολιβέριο», γράφει ο Αλβανοτσάμης ιστορικός, Άρμπεν Λάλα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες σε αλβανική ιστοσελίδα. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αδελφούς εξ αίματος καθώς και τη μητρική γλώσσα και πνεύμα, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος, Ιερώνυμος δήλωσε «γιάκου ουί νεν μπέγετ» [«ghiaku ui nën bëghet -το αίμα νερό δεν γίνεται»] στα αρβανίτικα, που στα αλβανικά το λέμε « γιάκου νουκ βέχετ Ούγετ- gjaku nuk bëhet ujë», δηλαδή «το αίμα δεν γίνεται νερό».

25.9.2018: Ο Δήμος Τιράνων και ο Οργανισμός Τουρκικής Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), εγκαινίασαν το 18ο νηπιαγωγείο στην αλβανική πρωτεύουσα, του οποίου η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε από τον TIKA Η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα αγόρασε και το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Τιράνων, ενώ η παρουσία της Τουρκίας είναι έντονη εκτός από την εμπορικό και στρατιωτικό τομέα και στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή της Αλβανίας.

28.9.2018: Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, είχε μια έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη με τον πρόεδρο και ιδρυτή του εβραϊκού διεθνούς ιδρύματος "Ραούλ Βάλενμπεργκ", Μπαρούχ Τενεμπάουμ μαζί με τα άλλα μέλη του ιδρύματος. Ο αρχηγός του αλβανικού κράτους εξήρε την πρωτοβουλία του Τενεμπάουμ και του διεθνούς ιδρύματος να δηλώσουν την Αλβανία ως "Οικία της Ζωής", σε ένδειξη σεβασμού για τη συμβολή του αλβανικού λαού και της Αλβανίας, που πρόσφεραν προστασία και στέγη σε μεγάλο αριθμό Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

28.9.2018: Δύο Αλβανοί, ηλικίας 41 και 38 ετών, συνελήφθησαν στην Ιονία Οδό, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί στης Ασφάλειας Άρτας σε λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Αλβανία, στο ύψος Κομποτίου της Ιόνιας Οδού, εντόπισαν κρυμμένες στην καμπίνα του λεωφορείου, κάτω από το κάθισμα 350 κενά δελτία ταυτότητας γερμανικών και γαλλικών αρχών και 100 κενές θεωρήσεις εισόδου Γερμανίας

29.9.2018: «Αύριο είναι η ημέρα που κάθε Αλβανός θα πρέπει να πάει να ψηφίσει για την Ευρωπαϊκή "Μακεδονία", τη "Μακεδονία" της επόμενης γενιάς των "Μακεδόνων" και των Αλβανών, ως δύο λαοί που ίδρυσαν τη χώρα αυτή και οι δύο πλευρές από κοινού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Για το ψήφισμα στη "Μακεδονία", ο Ράμα δήλωσε ότι «κάθε Αλβανός (των Σκοπίων) πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν ψηφίσει αύριο για να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, προδίδει το σπίτι του και την επόμενη γενιά "Μακεδόνων" και Αλβανών, είναι πολύ απλό».

ΒΟΣΝΙΑ

23.9.2018: Από την άνοιξη οι ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν πως έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος προς την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Διακινητές από την Τουρκία και την Ελλάδα έχουν ανακαλύψει έναν καινούργιο δρόμο προς την Ευρώπη, ο οποίος περνάει μέσα από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο νέος βαλκανικός δρόμος ξεκινάει από την Αλβανία, συνεχίζει στο Μαυροβούνιο και από εκεί μέσα από τα άγρια βουνά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

25.9.2018: Ο Αλεξάνταρ Γιορντάνοφ, πρώην διπλωμάτης της Βουλγαρίας, πιστεύει ότι η αποκοπή από την αρχαία ιστορία της Μακεδονίας, θα ωθήσει τους Σλαβομακεδόνες να ξαναγράψουν την ιστορία τους εμπλέκοντας ιστορικά τμήματα της βουλγαρικής ιστορίας. «Εδώ είναι το πρόβλημα, ότι ενδέχεται να εισχωρήσουν στη βουλγαρική ιστορία, αλλά τότε οι "Μακεδόνες" θα πρέπει να αποδεχθούν ότι έχουμε μια κοινή ιστορία. Εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την επιστημονική αλήθεια, η πολιτική δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ιστορία», είπε ο Γιορντάνοφ.

25.9.2018: Σε συνάντησή του, στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ας Σίσι, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Βουλγαρίας μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η Βουλγαρία θεωρεί την Αίγυπτο ως δυνητικό προμηθευτή φυσικού αερίου και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο σχέδιο φυσικού αερίου με την Ελλάδα και την Κύπρο.

25.9.2018: Όπως κάθε χρόνο επίσημη αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Βουλγαρίας επισκέπτονται την κορυφή του όρους Βόρρας (Καϊμάκτσαλάν) για να πραγματοποιήσουν το τρισάγιο στην μνήμη των Βουλγάρων Στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους στην μάχη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Την επίσημη αντιπροσωπεία αυτή την χρονιά εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Krasimir Karakatsanof.

27.9.2018: Κατά τη συνάντησή του, στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους των αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα εκτιμήσει την υποστήριξή τους στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι, «μόνο η Βουλγαρία δεν έστειλε σε βέβαιο θάνατο, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, σχεδόν 50.000 πολίτες εβραϊκής καταγωγής». Τόνισε επίσης, ότι η Βουλγαρία είναι το πέμπτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέκρινε τον ορισμό του αντισημιτισμού.

27.9.2018: Μυστικοί πράκτορες της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (SANS) θα αναπτυχθούν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς της χώρας, χωρίς να έχουν γνώση οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές. Η τελική διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά: «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι υπάλληλοι του Οργανισμού (SANS), μπορούν να καταλάβουν θέσεις στη δημόσια διοίκηση, νομικά πρόσωπα, κοινωνίες των πολιτών καθώς και σε εταιρείες ιδιωτών και στρατολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, εκτός από δικηγόρους».

28.9.2018: Η Ένωση Συνταξιούχων Βουλγαρίας (ΕΣΒ) απαιτεί η ελάχιστη σύνταξη (λόγω ηλικίας ή λόγω συμπλήρωσης των απαραίτητων ετών εργασίας), να καθορίζεται κάθε έτος σύμφωνα με το όριο της φτώχειας και να είναι τουλάχιστον ίση με αυτό. Φέτος το όριο της φτώχειας είναι 164 ευρώ, το επόμενο έτος θα είναι 178 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2018, η σύνταξη ελάχιστη σύνταξη αυξήθηκε στα 106 ευρώ, από τα 80.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.9.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπετζέτ Πατσόλι, δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και ότι "η μπάλα πρέπει να μεταφερθεί σε έναν οικονομικό τομέα". «Κάποτε ζούσαμε μαζί και βλέπω μια τάση που θέλουμε πάλι να ζήσουμε μαζί. Αντί να δημιουργούμε σύνορα, πρέπει να τα διαλύσουμε και να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να κινούνται ελεύθερα», δήλωσε ο Πατσόλι στη Νέα Υόρκη για το σερβικό κανάλι "Πρώτο".

26.9.2018: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν, επίσης, την προσαρμογή των συνόρων, σύμφωνα με αυτά που είχε αναγγείλει ο ίδιος, εάν επιτευχθεί η συμφωνία με τη Σερβία. Πρόσθεσε ότι εάν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία θα θέσει τέρμα στα ζητήματα εκατέρωθεν καθώς και το πρόβλημα του μίσους μεταξύ των δύο χωρών.

28.9.2018: O Άρμεντ Ιμπραχίμι είναι επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, το οποίο έχει ιδρύσει ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι. Ο Ιμπραχίμι, σημειώνει στην ανάρτησή του: «Θαυμάσια, η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου - την πιο συμπαθητική δημοκρατία στον κόσμο. Η Ελλάδα θα διδάξει για μια φορά ακόμη στα δημοκρατικά κράτη στην Ευρώπη (που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο) τι σημαίνει να είσαι "δημοκράτης". Συγχαρητήρια».

29.9.2018: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι είχε την τιμή να κάνει μια βόλτα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και να επιβιβασθεί σε μια βάρκα μέσω της λίμνης Γκαζιβόντα. Σημείωσε ότι η λίμνη είναι μέρος του εδάφους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις.

29.9.2018: Διαμαρτυρία διοργανώθηκε από το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης με επικεφαλής τον αρχηγό του Αλμπίν Κούρτι. Εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Σκεντέρμπεη της Πρίστινα, φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Χασίμ Θάτσι και υπέρ του Αλμπίν Κούρτι. Ο ηγέτης της Αυτοδιάθεσης, δήλωσε ότι «αυτή η ωραία ειρηνική διαμαρτυρία γίνεται για τον Θάτσι και τον Βούτσιτς» και ότι «ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να γίνει παρελθόν, γιατί ο λαός του Κοσσυφοπεδίου δεν αξίζει να έχει πρόεδρο έναν σαν τον Χασίμ Θάτσι…».

ΚΡΟΑΤΙΑ

25.9.2018: Μια γέφυρα που θα κοστίσει 281 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να κατασκευάσει η Κροατία για να συνδέσει δύο σημεία της επικράτειάς της και να παρακάμψει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Λόγω μιας γεωγραφικής ιδιορρυθμίας όλα τα οχήματα που θέλουν να ταξιδέψουν από την κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ στο επίσης κροατικό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ, αναγκάζονται να περάσουν μέσα από πολλούς τελωνειακούς ελέγχους. Ο λόγος είναι ότι η μικρή πόλη Νέουμ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης χωρίζει τη νότια Κροατία από το υπόλοιπο μέρος της χώρας.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

26.9.2018: Ο Ιβάν Βούκοβιτς, δήμαρχος της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντογκόριτσα, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία για την ανέγερση ενός μνημείου για τον Ιωσήφ Μπροζ Τίτο, του οποίου το όνομα έφερε η πόλη (ως Τίτογκραντ) επί 47 χρόνια. Τόνισε ότι χωρίς τον Τίτο, το σύγχρονο, πολιτικό και πολυεθνικό σημερινό Μαυροβούνιο δεν θα υπήρχε.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

27.9.2018: Ο Ρουμάνος υπουργός Παιδείας Βαλεντίν Πόπα, παραιτήθηκε από τη διακοινοβουλευτική διαμάχη για την εκμάθηση της ρουμανικής γλώσσας στα σχολεία της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία. Ο Πόπα ο οποίος εκτός από πολιτικός είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις του κόμματος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 1,3 εκατομμυρίων Ούγγρων στη Ρουμανία για τους εκπαιδευτικούς, των οποίων η μητρική γλώσσα είναι ουγγρική, να επιτρέπεται να διδάξουν και τη ρουμανική γλώσσα στα σχολεία της ουγγρικής μειονότητας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

ΣΕΡΒΙΑ

25.9.2018: Ο Πατριάρχης της Σερβίας σημείωσε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν δέχεται να υπάρχουν δύο διαφορετικές Ορθοδοξίες, μία "φαναριώτικη" και άλλη της "Μόσχας" και είπε ότι πιστεύει σε μία ιερή, μοναδική και αποστολική Εκκλησία του Χριστού. Ερωτηθείς, τι βλέπει εάν η Εκκλησία της Ουκρανίας αποκτήσει το αυτοκέφαλο, την ανεξαρτησία της, απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και στη "Μακεδονική" Εκκλησία, αλλά και στο Μαυροβούνιο, την Αμπχαζία και ίσως ακόμη και στην Ελλάδα.

25.9.2018: Τον αποκλεισμό ενός εκ των δικαστών που μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου που θα κρίνει την προσφυγή του ζητά ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς, που καταδικάστηκε το 2016 σε 40 χρόνια φυλακή για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Κάρατζιτς, μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να εξαιρέσει έναν από τους δικαστές, τον οποίο κατηγορεί για μεροληψία.

26.9.2018: Τα δύο κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Αλβανίας και Σερβίας, ATA και Tanjug, αντίστοιχα, διενήργησαν δημοσκοπήσεις από κοινού, με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Φάκτορ Πλας, με το ερώτημα "Σέρβοι και Αλβανοί - ποιο είναι το επόμενο βήμα;" Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον μήνα Αύγουστο σε δείγμα 1.000 ατόμων στη Σερβία και 1.000 ατόμων στην Αλβανία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Σέρβων κατά τα δύο τρίτα έχει αρνητική στάση έναντι των Αλβανών και από την άλλη, τα δύο τρίτα των Αλβανών έχει αρνητική στάση έναντι των Σέρβων. Αμοιβαία τα αισθήματα. Η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των Σέρβων και των Αλβανών δεν έχει καμία επαφή μεταξύ τους, δεν γνωρίζουν προσωπικά κανέναν από το άλλο μέρος.

28.9.2018: Διήμερες εκδηλώσεις για τους Σέρβους, που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κέρκυρα. Το πρωί έγινε η καθιερωμένη επίσκεψη στο Μαυσωλείο στο Βίδο, με επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας τον Γενικό Γραμματέα και ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, και τον Υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Θεμάτων Βετεράνων Ζόραν Τζόρτζεβιτς.

ΣΚΟΠΙA

23.9.2018: «Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία», είπε ο κ. Ζάεφ. «Είμαστε "Μακεδόνες" με "μακεδονική" γλώσσα. Η "μακεδονική" γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι' αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

23.9.2018: «Να μποϊκοτάρουμε το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Ας μείνουμε στα σπίτια μας, ας βάλουμε την Βάσκα Ιλίεβα και να τραγουδήσουμε μακεδονικά (σλαβικά) τραγούδια. Ακριβώς με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και την 1η Οκτωβρίου θα έχουμε με υπερηφάνεια ψηλά το κεφάλι», ανέφερε ο μητροπολίτης Αγκάταγκελ (Αγαθάγγελος) στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου στη πόλη Βέλες. Στην αρχή της ομιλίας του προς το ακροατήριο, είπε ότι ίσως είναι μία από τις τελευταίες στιγμές που οι πιστοί θα ακούν την επωνυμία "Μακεδονική" Ορθόδοξη Εκκλησία.

24.9.2018: Υπαινιγμούς ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διασωθεί ακόμα κι αν δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι «το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», προσθέτοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζει την ψηφοφορία «δυνατότητα κι όχι αναγκαιότητα». «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή», προσέθεσε.

24.9.2018: Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνάντηση που είχε με τους επιχειρηματίες του Μοναστηρίου, τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει νέους δρόμους στην οικονομία της χώρας. «Το άρθρο 13 και το άρθρο 14 της συμφωνίας καθορίζουν σαφώς το πλαίσιο που έχει να κάνει με τις οικονομικές σχέσεις. Η συνεργασία με την Ελλάδα στο μέλλον θα γίνει πολύ πιο παραγωγική. Οταν η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική βουλή αναμένουμε διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών των δύο κρατών», τόνισε.

24.9.2018: Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου είναι σαφές, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί. «Εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, εάν η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του "ναι" και το αποτέλεσμα είναι καθαρό, δηλαδή να υπάρχει πλειοψηφία στη συμμετοχή και στη σωστή απογραφή των ψήφων, το κόμμα δεν θα έχει διλήμματα ως προς το αποτέλεσμα», είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε τηλεοπτική συζήτηση.

25.9.2018: Η "Μακεδονία" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, συμφώνησε να αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, αλλά δεν απαίτησε από την Ελλάδα να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτική εκπομπή.

25.9.2018: Bloomberg: Η επίλυση του Σκοπιανού θα είναι μια σπάνια νίκη της Δύσης κατά της Ρωσίας. «Τα Βαλκάνια είναι το θέατρο της διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και η επίλυση της διένεξης θα συνιστούσε μια σπάνια νίκη σε μια ασταθή περιοχή, τα έθνη της οποίας ακόμη προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του ΄90», γράφει το Πρακτορείο Ειδήσεων.

26.9.2018: Ο Stefan Troebst, Γερμανός καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, σε δημοσίευμα της Ελβετικής ιστοσελίδας Blick, γράφει για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Πρόκειται για συμβιβασμό. Το νέο όνομα έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, αλλά αυτό είναι ακατανόητο. Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, η θεωρία υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ανήκουν μαζί και πρέπει να ενωθούν ανάλογα».

26.9.2018: Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν στις μετακινήσεις τους, μετά τις 7 το απόγευμα στην περιοχή του Κοινοβουλίου των Σκοπίων τόσο στις 27 όσο και στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της πΓΔΜ, την ημέρα του δημοψηφίσματος. Όπως σημειώνει, διάφορες ομάδες σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κατά του επερχόμενου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας.

26.9.2018: Τα εγκαίνια νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων αξίας 10,6 εκατομ. ευρώ, για την κατασκευή της οποίας συνέβαλαν η πΓΔΜ, η Ελλάδα και η Ελβετία, πραγματοποιήθηκαν στην Γευγελή παρουσία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Δημήτρη Γιαννακάκη. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Ελβετία για τη συμβολή τους στην κατασκευή του έργου, το οποίο, όπως είπε, είναι μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς η ποιότητα των υδάτων του ποταμού Αξιού δεν θα επιβαρύνεται πλέον από τα λύματα του Δήμου Γευγελής.

27.9.2018: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, κάνοντας λόγο για "ιστορική αυτοκτονία". «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», συμπλήρωσε, συνεχίζοντάς το "αντάρτικό" του κατά της κυβέρνησης Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

27.9.2018: Το κόμμα "Τουρκικό Κίνημα" ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στο Ρέσεν, για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. «Η εκστρατεία έγινε σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα στην οποία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι πολίτες τουρκικής καταγωγής προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωσης της χώρας και στις 30 Σεπτεμβρίου θα το αποδείξουν αυτό στο δημοψήφισμα», ανακοίνωσε το γραφείο του κόμματος.

27.9.2018: Η Ένωση "Μακεδόνων" από το τμήμα της "Μακεδονίας του Αιγαίου", "Λαχτάρα για το Νότο", που ενώνει διάφορους συλλόγους, υποστηρίζει το επερχόμενο δημοψήφισμα και καλεί όλους να βγουν και να πάνε να ψηφίσουν, «για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τους απογόνους μας και τις μελλοντικές γενιές». Η Ευγενία Νκολόφσκι, πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιών Προσφύγων και Απογόνων του "Λαχτάρα για το Νότο" αναφέρει: «Με το δημοψήφισμα ανοίγουμε την ευκαιρία για τα πολιτικά μας δικαιώματα δεκαετιών να εισέλθουν σε μια κανονική ευρωπαϊκή διαδικασία και να εγκατασταθούν σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα. Ως εκ τούτου, η υποστήριξη του δημοψηφίσματος είναι μια ιστορική καμπή στην αντιμετώπιση όλων των ιστορικών και εθνικιστικών τάσεων να συνειδητοποιήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματα που διακηρύσσονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

28.9.2018: Πτήσεις θα συνδέσουν Αθήνα και Σκόπια τον επόμενο μήνα και θα εκτελούνται από την Aegean με δρομολόγια της Olympic Air, δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Μέχρι σήμερα η αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω άλλων αεροπορικών εταιρειών. Η Aegean ξεκινάει τις εν λόγω πτήσεις μετά την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων.

28.9.2018: «Όλα τα Μνημεία που έστησε ο Γκρούεφσκι και αναφέρονται στην ιστορία της Ελλάδας και τα σημαίνοντα Ελληνικά πρόσωπα πρέπει να καταστραφούν γιατί επιβλήθηκαν δια της βίας με σκοπό την αλλοίωση της δικής μας Ιστορίας. Με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα γκρεμιστούν, σε αυτό θα επιμείνω πολύ», δήλωσε ο Σκοπιανός καθηγητής αρχιτεκτονικής Γρέτσεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κρατικής επιτροπής που θα κρίνει ποια μνημεία πρέπει να απομακρυνθούν βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi