Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 25/11 έως 1/12

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

28.11. 2018: «Είναι αυτονόητο ότι, για την ενταξιακή διαδικασία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι αυτά τα κράτη να έχουν ομαλές σχέσεις με τους γείτονές τους. Αυτό το γνωρίζουν όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, διαψεύδοντας ότι η Σερβία και το Κόσοβο είχαν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν εξαιτίας του Βερολίνου. «Δεν κατατέθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση η οποία να απορρίφθηκε λόγω γερμανικών επιφυλάξεων. Υπήρξαν πολλές ιδέες και επίσης πολλές φωνές που από την αρχή απέρριψαν αυτές τις ιδέες.

30.11.2018: Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην αυστριακή "Die Presse", αναλύεται η επιδείνωση του κράτους δικαίου, όσον αφορά τα προβλήματα διαφθοράς και της εγκληματικότητας στη Ν.Α. Ευρώπη, καθώς και τον ρόλο της Τουρκίας με τον Ερντογάν. Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία χρησιμοποιούν τα πρώην κομμουνιστικά εγκληματικά δίκτυα στην περιφέρεια της ΕΕ για να επεκτείνουν την επιρροή τους. Ιδιαίτερα δεν πρέπει να υποτιμάται η τουρκική επιρροή.

Και δεν πρόκειται μόνον με την οικοδόμηση τζαμιών και την προώθηση των τουρκόφωνων μειονοτήτων. Στην πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, ο Ερντογάν λειτουργεί με τον έλεγχο μουσουλμανικών κομμάτων, ενώσεων, ιδρυμάτων και μέσων ενημέρωσης και προσπαθεί να εξαλείψει τους οπαδούς του Φετιουλάχ Γκιουλέν. Πρόσφατα το τουρκικό Ίδρυμα Μααρίφ απέκτησε το Πανεπιστήμιο "Νέα Υόρκη" των Τιράνων.

ΑΛΒΑΝΙΑ

26.11.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία στο Facebook που την ονόμασε "φωτογραφία της ημέρας", στην οποία βρίσκεται με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι και άλλα μέλη των κυβερνήσεων Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, τη στιγμή που όλοι μαζί σχηματίζουν τον "αετό" της "Μεγάλης Αλβανίας". Ενώ όλοι φαίνονται εξοικειωμένοι με το παιχνίδια αυτό των χεριών, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι δεν είχε ιδέα πως κάνουν αυτό το σύμβολο. Το περιστατικό αυτό τράβηξε το ...δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

27.11.2018: Παρουσιαστής αλβανικής τηλεόρασης, με κρυφή κάμερα δείχνει πως με 1.000 ευρώ στο χέρι, γίνεσαι κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου. Ο "έμπορος" αυτής της επιχείρησης είναι ο Αντέμ Πιτσάρι που δίνει εγγύηση 100% για την επιτυχία αυτής της υπόθεσης και θα μπορείς να αρχίσεις να εργάζεσαι με μια νέα ταυτότητα για μια νέα ζωή, σε όποια χώρα της Ευρώπης θέλεις. Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά: «Ένας  πολίτης υπέβαλλε μόνο 2 φωτογραφίες και το απαιτούμενο ποσό και σε τέσσερις ημέρες ή το πολύ σε μία εβδομάδα πήρε στο χέρι το ελληνικό διαβατήριο με στοιχεία ταυτότητας "Γιάννης Γκοργκούλας" / "Janis Gorgulas"».

27.11.2018: Η "Air Albania", μια αλβανική αεροπορική εταιρεία που η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη δημοσιότητα γι’ αυτήν, φαίνεται να έχει εξαφανισθεί από την κυκλοφορία τις τελευταίες ημέρες, γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Κυκλοφορούν φήμες ότι οι Τούρκοι της "Turkish Airlines", που έχουν το 49% των μετοχών της εταιρείας αυτής, αποφάσισαν να μη συνεχίσουν τις επενδύσεις τους στην Αλβανία.   Πουθενά πια δεν υπάρχουν αεροσκάφη με το σήμα "Air Albania" και με ονομασίες των μεγαλύτερων συγγραφέων της χώρας, όπως ο Λασγκούς Πογκραντέσι, όπως είχε προαναγγείλει ο Ράμα.

28.11.2018: Την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του ομογενούς, Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από σφαίρες της αλβανικής Αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία αποφάσισε να ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η παρέμβαση του ευρωκοινοβουλίου έγινε με πρωτοβουλία της σοσιαλιστικής ομάδας και τις υπογραφές του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, Εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

28.11.2018: Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με την Τουρκία, η τουρκική φρεγάτα TCG Oruçreis (F-245) αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Δυρραχίου, με προγραμματισμό να παραμείνει στη χώρα επί τρεις ημέρες. Ο Αλβανός διοικητή της Ναυτικής Δύναμης, Ουλμπέρ Ντογιάνι εκθείασε την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των στόλων των δύο χωρών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μόνιμη στήριξη της Τουρκίας προς τη Ναυτική Διοίκηση της Αλβανίας σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ναυτική εκπαίδευση και η κατάρτιση, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας.

29.11.2018: Θέμα αναζήτησης στην Αλβανία η "Air Albania". O Μουράτ Χερντέμ στην τουρκική ηλεκτρονική πύλη "Airport Haber", έγραψε ότι πιστεύει η "Air Albania", είναι μια μεγάλη μπλόφα (blofi). Σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει την τύχη της συνεργασίας της "Turkish Airlines" με την "Air Bosnia", όταν η τουρκική εταιρεία είχε μια πικρή εμπειρία με την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ. «Ο μόνος τρόπος για να αρχίσει πτήσεις η "Air Albania" είναι με δική της δυνατότητα, γιατί και οι δύο συνεργασίες έγιναν με γνώμονα την πολιτική και όχι εμπορική δραστηριότητα, γιατί αν συνεχισθεί θα κοστίσει στην "Turkish Airlines" εκατομμύρια ευρώ», γράφει.

29.11.2018: Για την Αλβανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τη θέση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, εφόσον η χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, το ΕΚ υπογραμμίζει σοβαρές ελλείψεις στο κράτος δικαίου.

30.11.2018: Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Έρβιν Σαλιάνγι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του για την αύξηση του εγκλήματος στην Αλβανία. Ο Σαλιάνγι είπε ότι υπάρχουν 80 αγνοούμενοι πολίτες στον Αυλώνα, ενώ το κράτος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια. Τόνισε ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για τη χώρα και η κατάσταση πρέπει να αλλάξει αμέσως. Πρόσθεσε ότι μόνο με έρευνα στην πολιτική δραστηριότητα της χώρας οι εγκληματίες θα απομακρυνθούν. «Πριν από πέντε χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει σήμερα με την κάνναβη στην Αλβανία και το οργανωμένο πολιτικό σχέδιο του Έντι Ράμα σχετικά με το έγκλημα».

30.11.2018: Ο Αλβανός αναλυτής Φάτος Λουμπόνια, σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, για Ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Θα επισημάνει, ότι η ιδέα της ενοποίησης των Αλβανών είναι πρόκληση για τους γύρω γείτονες. Κανείς δεν θέλει πόλεμο, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι αυτή "η λύση για τον εαυτό μας" δεν θα είναι όπως κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία και κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάμε σε σοβαρές συγκρούσεις. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε έναν πόλεμο; Ή θα χάσουμε και αυτά που έχουμε; είπε.

30.11.2018: Διοργανώθηκε στην πόλη Πλαβ του Μαυροβουνίου συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, με Αλβανούς της περιοχής. Η φωτογραφία δείχνει τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι μαζί με τον Αλβανοτσάμη Νετζμί Μουκίκι, πρόεδρο του "Συλλόγου Τσαμουριά του Κοσόβου", ο οποίος έχει στο πέτο του σακακιού του τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.

ΒΟΣΝΙΑ

30.11.2018: Εφετείο του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου της Βοσνίας απάλλαξε τον πρώην διοικητή των Μουσουλμάνων της Βοσνίας Νάσερ Όριτς, από κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δολοφονία τριών Σέρβων αιχμαλώτων πολέμου, μέσα και γύρω από τη Σρεμπρένιτσα, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1993-95). Ο Όριτς, θεωρείται ήρωας από τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

27.11.2018: Στην κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενδέχεται να συμμετάσχει η Βουλγαρία, προκειμένου να επεκτείνει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, δήλωσε η υπουργός ενέργειας Temenuzhka Petkova. Βουλγαρία και Ελλάδα σκοπεύουν να συνδέσουν τα δίκτυά τους με έναν αγωγό καυσίμων μέχρι το 2020, ανέφερε σε συνέντευξή της η κα. Petkova.

30.11.2018: Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμένουχκα Πέτκοβα, σε δήλωση που έκανε, είπε πως η ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom σε επίσημη δήλωσή της, ανέφερε πως ένα τμήμα του Τουρκικού Αγωγού θα περάσει από την Βουλγαρία. Σύμφωνα με την Πέτκοβα, η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης τη Βουλγαρίας και εκτίμησης της αγοράς. Η ποσότητα του φυσικού αερίου που θα περνά από την Βουλγαρία και ο χρόνος που θα αρχίσει η ροή, θα αποφασιστούν στα επόμενα στάδια.

1.12.2018: Η διεπιστημονική  επιτροπή εμπειρογνωμόνων μεταξύ της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ θα προτείνει στις κυβερνήσεις των δύο χωρών την κοινή γιορτή των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου καθώς και του Γκριγκόρ Παρλίτσεφ.  Αυτό ανακοινώθηκε μετά τις διήμερες συνομιλίες στη Σόφια από τους συμπροέδρους της Βουλγαρικής και της Σκοπιανής Επιτροπής, Ανγκέλ Ντιμιτρόφ και Ντράγκι Γκεοργκίεφ. Και οι δύο πλευρές έχουν προετοιμάσει τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο των επόμενων συνεδριάσεων της επιτροπής.

1.12.2018: Η Βουλγαρία δεσμεύθηκε να κατασκευάσει τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία και διέρχεται  από το βυθό του Εύξεινου Πόντου. Η κρατική εταιρεία "Bulgartransgas" παρουσίασε το σχέδιο και μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει ένα τμήμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου  συνολικού μήκους 485  χιλιομέτρων. Το σχεδιαζόμενο έργο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε χθες το βράδυ από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Η ρωσική εταιρεία "Gazprom" χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Βουλγαρίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

25.11.2018: Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μόλις επτά φορτηγά πέρασαν την περασμένη Παρασκευή από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, από τα 70-100 οχήματα που είναι συνήθως σε καθημερινή βάση. Το ίδιο ομόφωνες ήταν όμως και οι αποδοκιμασίες που προκάλεσε η απόφαση όχι μόνον στις όμορες χώρες αλλά και στις Βρυξέλλες. Η ειδική εντεταλμένη της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Χαν ζήτησαν την άμεση ανάκλησή της. Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις και από τη Γερμανία.

27.11.2018: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, πριν αρχίσει τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, μίλησε στα ΜΜΕ σχετικά με τη σημασία της επίσκεψης: «Επειδή βρισκόμαστε στα τελευταία βήματα προκειμένου να φθάσουμε στη συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, είναι απαραίτητη η παρουσία μου στην Ουάσιγκτον για συντονισμό με τους μακροχρόνιους φίλους του Κοσσυφοπεδίου για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ώστε να είναι αποτελεσματική, εφαρμόσιμη και να επιτύχει τη διεθνή συναίνεση». Τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να υπάρξει συναίνεση στο Κοσσυφοπέδιο με τη υποστήριξη των ΗΠΑ για την επίτευξη της συμφωνίας με τη Σερβία.

27.11.2018: Αρκετές χιλιάδες Σέρβοι διαμαρτυρήθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσας κατά των μέτρων της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου να διπλασιάσει τις τιμές των σερβικών προϊόντων που έρχονται στο Κόσοβο. Με την αύξηση κατά 100% των δασμών που επέβαλε η Πρίστινα, μετά την αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην Ιντερπόλ, οι Σέρβοι λένε ότι έχουν μείνει από φάρμακα και τρόφιμα. Τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Σερβία και την Β-Ε, δεν βρίσκονται πια στα καταστήματα από τα οποία ψωνίζουν οι Σέρβοι του Κοσόβου.

1.12.2018: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, δήλωσε στο Ζάγκρεμπ ότι πρότεινε τη σύναψη μιας συμφωνίας με την Κροατία, την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο εναντίον της Σερβίας. «Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, είπε ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από τη γλώσσα της δύναμης και είμαι πεπεισμένος ότι μόνο η δυναμική απάντηση θα τους αναγκάσει να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Χοτζάι.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

29.11.2018: Για το Μαυροβούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, αν συνεχιστεί η πρόοδος, θα μπορούσε να είναι έτοιμο να γίνει μέλος της ΕΕ το 2025. Παρά την συνολική πρόοδο που σημειώνει το Μαυροβούνιο στη διαδικασία ένταξής του στην ΕΕ, το ΕΚ καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κράτους δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη διαφθορά, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οργανωμένο έγκλημα και τη βία που σχετίζεται με αυτό.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

27.11.2018: Δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία 6.500-7.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και κάθε χρόνο δημιουργούνται 250-300 νέες, εκ των οποίων περίπου 30% από κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε, οι επενδύσεις από την Ελλάδα στη Ρουμανία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη τοποθέτηση κεφαλαίων από την Ελλάδα σε χώρα του εξωτερικού. Από αυτούς που κάνουν το επιχειρηματικό βήμα στη Ρουμανία, ένα ποσοστό περίπου 40% είναι ενεργοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα, δηλαδή διατηρούν την εταιρεία τους εδώ και ανοίγουν άλλη στη Ρουμανία.

ΣΕΡΒΙΑ

25.11.2018: Ο Σέρβος γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Ντεγιάν Λούτσιτς σε μια κρίση ειλικρίνειας παραδέχεται ότι ο Τίτο, τελικά έχει βλάψει τη Σερβία. Το αναφέρει αυτό σχετικά με τη δημιουργία της "Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" τη δεκαετία του ’40 του περασμένου αιώνα.

26.11.2018: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα κείμενο με το οποίο καλείται η Σερβία να ευθυγραμμισθεί με τη Δυτική Εξωτερική πολιτική προς τη Μόσχα και εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του για την αμυντική συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Ρωσία. Το έγγραφο υποβλήθηκε για συζήτηση και ψήφιση κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη Σερβία να ενισχύσει τη συνοχή με τις εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής έναντι της Ρωσίας, και εντός του πλαισίου του  ΟΗΕ», αναφέρει.

29.11.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολίασε τη δημοσίευση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, στην "The Washington Post", δικαιολογώντας την επιβολή δασμών 100% στα σερβικά προϊόντα: «Κάποιος άλλος έγραψε το άρθρο του Χαραντινάι και όχι, φυσικά, ο ίδιος. Η πένα δεν είναι όπλο του Χαραντινάι. Αυτός ξέρει μόνο να σκοτώνει ανθρώπους! Διοικούσε τον UCK και σκότωνε ανθρώπους, το ότι είναι ελεύθερος, είναι γιατί σκότωσε κάθε μάρτυρα που ζούσε», είπε ο Ντάτσιτς.

29.11.2018: Στην Κύπρο βρέθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για τις εργασίες της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Σερβίας, η οποία φιλοξενείται στη Λευκωσία. Κύπρος και Σερβία υπέγραψαν Μνημόνια Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, της Εκπαίδευσης, του Αθλητισμού και της Διασποράς, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με τον κ. Αναστασιάδη να προαναγγέλλει την πρόθεση για ανάπτυξη τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα.

1.12.2018: Το υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι κλείνει τον τελωνειακό τερματικό σταθμό στο Πρέσεβο και ότι οι εργασίες του θα μεταφερθούν στην πόλη Βράνιε, σαράντα χιλιόμετρα από το Πρέσεβο. Το κλείσιμο δικαιολογείται λόγω της πτώσης των εισαγωγών και εξαγωγών με το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο πιστεύουν ότι είναι αντίμετρο κατά της υπερφορολόγησης των σερβικών προϊόντων από τις Αρχές του Κοσόβου.

ΣΚΟΠΙΑ

25.11.2018: Από τον σκοπιανό Τύπο: «Παρά την τάση να έχουμε συμβούλους από τη Σερβία, η οποία δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει, τουλάχιστον, ένας σύμβουλος από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ούτε από την Αλβανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε από το Κοσσυφοπέδιο, όπου υπάρχουν έμπειροι Κοσοβάροι που εργάζονται εδώ και δεκαετίες σε διεθνείς οργανισμούς και είναι καλά ενσωματωμένοι στα ευρω-ατλαντικά κινήματα.

» Μπορεί για την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο να βρεθεί μια δικαιολογία γιατί είναι εκτός της ΕΕ, τότε δεν είναι σαφές γιατί ο Ζάεφ δεν ζήτησε μόνιμες συμβουλές από επιφανείς Έλληνες και Βουλγάρους εμπειρογνώμονες οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τις δικές μας αρχές στην πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν είναι κατανοητό γιατί ο Ζάεφ, ζητάει συμβούλους από τη Σερβία, της οποίας οι σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς είναι ασταθείς».

26.11.2018: «Με την παρούσα συμφωνία, η ταυτότητα της "μακεδονικής" εθνοτικής κοινότητας στη Δημοκρατία της "Μακεδονίας" διατηρείται», είπε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Δρ Κατερίνα Κολοζόβα  στη συζήτηση "Απώλεια της ταυτότητας, ή …", που διοργάνωσε  το CIVIL - Κέντρο Ελευθερίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτική και Διανοούμενοι.  «Αυτό επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά από γείτονες, ακόμη και πριν από τη Βουλγαρία, έχουμε την αναγνώριση από την Ελλάδα, την αυτοδιάθεση της ταυτότητας».

27.11.2018: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε τη θητεία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.  Μιλώντας σε περιφερειακό φόρουμ, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την πλήρη θητεία μας, να δώσουμε ελπίδα στην οικονομία, ελπίδα στις μεταρρυθμίσεις. Η "Μακεδονία" αξίζει μια πλήρη θητεία».

28.11.2018: Ως εξαιρετική συμβολή στην ειρήνη, βλέπει την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια: «Υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται για να αποτύχει αυτή η συμφωνία, αλλά δεν πρέπει να επιτραπεί να μπει στο αρχείο. Με την αποτυχία της συμφωνίας δεν θα υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, ή ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ούτε θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια», δήλωσε.

29.11.2018: Ένας 36χρονος Σκοπιανός ομολόγησε πως ευθύνεται για την καταστροφή 105 συνοριακών πυραμίδων, στα σύνορα Ελλάδας  Σκοπίων στο ύψος του δήμου Φλώρινας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή 23.11.2018 μεταξύ 14:00 - 20:00 και ο 36χρονος παραδέχθηκε την ενοχή του όταν κλήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για κατάθεση. Δεν έχουν γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, οι λόγοι που τον οδήγησαν να καταστρέψει τα συνοριακά ορόσημα σε μήκος 12 χλμ και εάν σχετίζεται με ακροδεξιές πεποιθήσεις και αντιλήψεις.

29.11.2018: Στην εθνική γιορτή της Αλβανίας, "Ημέρα της Σημαίας", ένας Αλβανός από τα Σκόπια, ανέβασε βίντεο στο οποίο έκαιγε μια αλβανική σημαία και την ποδοπατούσε επιδεικτικά. Ο Αλβανός ισλαμιστής, χαρακτήρισε την αλβανική σημαία ως "Κούφρ". Η λέξη Κούφρ στα αλβανικά έχει την έννοια της απιστίας στο Θεό. Δηλαδή, όσοι πιστεύουν στο εθνικό σύμβολο είναι άπιστοι ως προς το Ισλάμ.

29.11.2018: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαπίστωσε ότι στην πΓΔΜ η συμμετοχή στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου (για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) δεν έφτασε το προβλεπόμενο όριο, ωστόσο καλωσορίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

29.11.2018: Οι ευρωβουλευτές του ΕΚ ζητούν από τις αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν ζητήματα που παραμένουν προβληματικά, όπως να εντείνουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της σύγκρουσης συμφερόντων, να προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κράτους δικαίου.

30.11.2018: Τα Σκόπια και η Ελλάδα προχώρησαν στην καθιέρωση οικονομικού και εμπορικού διαλόγου, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε φόρουμ μου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Πρόκειται για επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υποστηρίζεται  από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Συμμετείχαν σε αυτό πάνω από 40 εταιρείες και επιχειρήσεις από τις δύο χώρες, μια διοργάνωση των Επιμελητηρίων Σκοπίων και Ελλάδας.

1.12.2018: Ο Ζόρας Ζάεφ αναφέρθηκε στους "Μακεδόνες" στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, και τόνισε ότι γι' αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της "Μακεδονίας"- και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται (υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi