Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 26/8 έως 1/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

27.8.2018: Η κρατική αλβανική αεροπορική εταιρία Air Albania θα πραγματοποιήσει την πρώτη της πτήση στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Η πρώτη πιλοτική πτήση, με αεροπλάνο Airbus 319, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου από τα Τίρανα προς την Κωνσταντινούπολη με επιστροφή. Αργότερα θα αρχίσουν οι πτήσεις δύο Airbus A320, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει να βελτιωθεί το επίπεδο των πτήσεων και να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων. Η Air Albania ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2017, με την υποστήριξη της Turkish Airlines, η οποία κατέχει το 49% των μετοχών.

27.8.2018: «Ο Έντι Ράμα αδυνατεί να ηγηθεί των Βαλκανίων, τρεις πρωθυπουργοί αγνόησαν (μποϊκοτάρισαν, γράφει αλβανικό δημοσίευμα) την συνάντηση στο Δυρράχιο, όπου σε κυβερνητικό κτήριο πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία οικοδεσπότης ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός».

29.8.2018: Αρχαιολόγοι από πανεπιστήμια του εξωτερικού που συμμετείχαν στο Συνέδριο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στην Αλβανία, προειδοποίησαν ότι τα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, ενδέχεται να γίνουν αντικείμενο κλοπής ή αρχαιοκαπήλων για πλουτισμό. Ο επικεφαλής της Florida Marine Foundation, δήλωσε ότι τα αντικείμενα που έχουν εντοπισθεί  στο βυθό των αλβανικών ακτών χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα προ Χριστού μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

30.8.2018: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι ο αλβανικός πολιτικός παράγοντας στην πΓΔΜ έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο, τόσο κατά τη διαδικασία της εσωτερικής πολιτικής αλλαγής και της κοινωνικής συνοχής, όσο και στην ευρωατλαντική διαδικασία της "Μακεδονίας". «Καλώ όλους τους Αλβανούς της "Μακεδονίας" να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου και να ψηφίσουν για τη Συμφωνία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο όχι μόνο προς το συμφέρον της ενσωμάτωσης της "Μακεδονίας", αλλά και για το δικό τους, για το μέλλον της χώρας», είπε.

1.9.2018: Στην Ακαδημία Ενόπλων Δυνάμεων στην Άγκυρα, έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και έχουν αποφοιτήσει δέκα σπουδαστές από την Αλβανία, οι οποίοι είναι, ήδη, μέλη των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια αυτού του ακαδημαϊκού έτους, αρκετοί Αλβανοί δόκιμοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν αποφοιτήσει από την τουρκική στρατιωτική ακαδημία της Άγκυρας.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

26.8.2018: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αλβανία, λόγω του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε, στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού ατυχήματος στην περιοχή Σβόγκε, όπου σκοτώθηκαν 17 άτομα και άλλοι 27 τραυματίσθηκαν όταν λεωφορείο συνετρίβη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Το φόρουμ στο Δυρράχιο προβλέπει τη συζήτηση ενός κοινού οράματος για την Στρατηγική Ένταξης των έξι χωρών της περιοχής, καθώς και τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου.

27.8.2018: «Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα του πρώην σοβιετικού μπλοκ που δεν έχει μεταρρυθμίσει το σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας», εξηγεί ο καθηγητής Ντ.Στογιάνοφ, Εθνικός Σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας,  Έτη φωτός μακριά από τις τελευταίες εξελίξεις στην ψυχιατρική, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε σημαντικά μικρές κοινότητες να ενσωματωθούν στην κοινωνία, οι ασθενείς στο Κουρίλο περνούν τις μέρες τους μακριά από όλα, σε μία συνολική απραξία. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία να περνάς ώρες και ώρες χωρίς να κάνεις τίποτα».

28.8.2018: Οι αποκαλούμενοι "Πατριώτες από το VMRO-Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα" αντέδρασαν έντονα όταν ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το Κάρντζαλι, τα Σκόπια, η Κομοτηνή και Ξάνθη αποτελούν, όπως το περιέγραψε, τα πνευματικά όρια της Τουρκίας. «Ωστόσο, οι τέσσερις πόλεις αυτές συνδέονται άρρηκτα με τη βουλγαρική πολιτιστική κληρονομιά», είπαν από το Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα.

30.8.2018: Οι υπουργοί Μεταφορών Ιβάιλο Μόσκοφσκι, Περιφερειακής Ανάπτυξης Νικολάι Νάνκοφ και Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, όπως τους είχε ζητήσει ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. «Προφανώς δεν καταφέραμε να οργανώσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτή η τραγωδία», δήλωσε ο Ράντεφ. Αιτία ήταν το λεωφορείο το οποίο μετέφερε Βούλγαρους ανατράπηκε στην κοίτη ενός ποταμού και 17 επιβάτες σκοτώθηκαν και 21 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

30.8.2018: Το Βουλγαρικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια, οι οποίες έχουν μειωθεί 10 φορές ως απόλυτη αξία και 14 φορές ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από 9 περίπου δισ. € το 2007, 10 χρόνια αργότερα οι ξένες επενδύσεις έχουν πέσει κάτω από 900 εκατ. € το 2017, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ από 28% το 2007 σε 2% το 2017. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Investor, το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, οι ξένες επενδύσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται και μάλιστα έχουν μειωθεί 2 φορές - από 487.2 εκατ. € στα 246.2 εκατ. €.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

27.8.2018: Οι κάτοικοι των χωριών Κελμέντ, Μπολετίν και Ζάζε έχουν εκφράσει την αντίθεσή του στην ιδέα του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, περί ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία. Τα τρία χωριά έχουν αλβανικό πληθυσμό και βρίσκονται στα υπό ανταλλαγή εδάφη με την Σερβία. Η ιστορία τους είναι πολύ παλιά και όσοι ζουν εκεί δεν αλλάζουν τα χωριά τους με τίποτα, ωστόσο η ιδέα του προέδρου Θάτσι τους έχει ανησυχήσει. Οι ηλικιωμένοι που ζουν από μικροί σε αυτό το μέρος λένε ότι δεν θα αφήσουν τα σπίτια τους για οποιονδήποτε λόγο.

29.8.2018: Οι εκτοπισμένοι Σέρβοι από την Τζιακόβιτσα, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει ότι θα γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου (με το παλιό ημερολόγιο), στο τοπικό μοναστήρι, αντιμετώπισαν μια μεγάλη διαδήλωση  από ντόπιους Αλβανούς. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι στην Τζακόβιτσα, έγινε μεγάλη διαδήλωση των κατοίκων για να μη προσεγγίσουν την περιοχή οι εκτοπισμένοι Σέρβοι, που είχαν εγκαταλείψει το Κόσοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

30.8.2018: Χασίμ Θάτσι: «Όχι στη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, ναι, όμως, στην ανταλλαγή εδαφών», αυτή ήταν η γενναία στάση του προέδρου Ιμπραήμ Ρουγκόβα το 1994, ενώ η στάση μου σήμερα ως προέδρου της δημοκρατίας του Κοσόβου έχει γίνει γνωστή και είναι σαφής. Δεν υπάρχει διαίρεση, αλλά ανταλλαγή, ώστε με σύνορα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, να καταστεί δυνατή η συνεργασία του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβετζα με το Κοσσυφοπέδιο».

30.8.2018: Η προοπτική μιας τροποποίησης των συνόρων του Κοσόβου στο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς αυτού του εδάφους, την οποία διαπραγματεύονται το Βελιγράδι και η Πρίστινα, προκάλεσε τις επιφυλάξεις, ακόμη και τον σκεπτικισμό ευρωπαϊκών υπουργείων Εξωτερικών. Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ (του κόμματος FPO), η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πως αντιμετωπίζει τις ενδεχόμενες εδαφικές τροποποιήσεις με «μεγάλο σκεπτικισμό», ενώ ο Γερμανός ομόλογός της Χάικο Μάας (του SPD) διατύπωσε την εκτίμηση πως οι συζητήσεις για το θέμα αυτό «δεν είναι επίκαιρες».


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

1.9.2018: Η μικρή πόλη Τούζι, που ήταν μέρος του Δήμου της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, από σήμερα αναβαθμίζεται σε Δήμο, γράφουν αλβανικά δημοσιεύματα αναφερόμενα στην αλβανική κοινότητα της γειτονικής τους χώρας. Αυτή η κατάσταση δίνει την ευχέρεια στην αλβανική κοινότητα να οργανωθεί καλύτερα και με αποφασιστικότητα να απαιτήσει δικαιώματα από τα οποία στερείται, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Σκιπτέρετ ε Βεντοσούρ" σε συνέντευξη Τύπου στην Τούζι.


ΣΕΡΒΙΑ

29.8.2018: Ενώ πραγματοποιείται στο Φανάρι η συνάντηση του Πατριάρχη Ρωσίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπήρξε μια "ηχηρή" παρέμβαση του Πατριάρχη Σερβίας Σεργίου, με πολυσέλιδο γράμμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου εκθέτει τα πορίσματα των συζητήσεων σχετικά με τις εκφάνσεις του εθνοφυλετισμού στη σύγχρονη Ορθοδοξία. Αφορμή στάθηκε η ανησυχία του Πατριάρχη, σχετικά με την εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας σε Ουκρανικές σχισματικές οντότητες «παρὰ τὴν θέλησιν…τῆς Ρωσσικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.


ΣΚΟΠΙΑ

26.8.2018: Το δημοψήφισμα που έχει προγραμματισθεί στις 30 Σεπτεμβρίου για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους, ως Βόρεια Μακεδονία, έχει αφορμή για να γίνουν στόχοι των επιθέσεων των αντίπαλων μερών, οι Αλβανοί των Σκοπίων. Κατηγορούνται  από την πλευρά των αντίθετων προς το δημοψήφισμα ως "καταστροφικό στοιχείο" της χώρας, γιατί υποστηρίζουν την κατάρρευση της ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού της "Μακεδονίας".

26.8.2018: Ο Γιάνκο Μπάτσεφ, εκ των ηγετών του φιλορωσικού κόμματος στα Σκόπια, υποστηρίζει: «Όλοι γνωρίζουν ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει και τώρα ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζαέφ, ζητάει άλλοθι και φοβίζει τους ανθρώπους. Το ίδιο πράττει και ο Αμερικανός πρέσβης (Τζες) Μπέιλι, επίσης, τα αλβανικά κόμματα (τα οποία αναφέρει ως "αλβανοειδή κόμματα") έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά ότι θα υπάρξει πόλεμος σε περίπτωση αποτυχίας του δημοψηφίσματος. Έτσι, ο λαός φοβάται».

26.8.2018: Ο λεγόμενος "Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός" των Αλβανών στην πΓΔΜ, χτύπησε μέσω των κοινωνικών δικτύων παρουσιάζοντας έξι αιτήματα για τους Αλβανούς των Σκοπίων. Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον "συνταγματάρχη Άτδε Γκάσι" μεταξύ των άλλων, απαιτείται η πλήρης ισότητα των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων".

27.8.2018: «Οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες κατά τη δημόσια προπαγάνδα για το δημοψήφισμα, οι αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου για την εκπλήρωση της συνταγματικά προβλεπόμενης εποπτικής λειτουργίας και της νομοθεσίας στον τομέα της ασφάλειας, ώστε να εξασφαλισθεί ποιοτική και δημοκρατική κοινοβουλευτική εποπτεία, καθώς και οι διαδικασίες μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση της ένταξης του κράτους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ήταν τα θέματα για τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον κατά την συνάντησή τους οι Αμερικανοί βουλευτές -μέλη του Κογκρέσου- με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, τους αντιπροέδρους και τους συντονιστές των κοινοβουλευτικών ομάδων», σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

28.8.2018: Παρά τις απαιτήσεις της αλβανικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση - DUI, πιστεύει ότι δεν χρειάζεται σύγκληση κοινής συνάντησης των αλβανικών κομμάτων πριν από το δημοψήφισμα.  Το κόμμα του Αλί Αχμέτι εκτιμά ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν βλάπτει την ταυτότητα των Αλβανών στην πΓΔΜ, αλλά αντίθετα, την ενισχύει. Ο εκπρόσωπος του DUI, Αρτάν Γκρούμπι, προέτρεψε όλα τα κόμματα των Αλβανών να επικεντρωθούν στην επιτυχία του δημοψηφίσματος και όπως είπε «να θέσουν κατά μέρος την καθημερινή πολιτική».

28.8.2018: Ο αρχηγός του κόμματος της "Συμμαχίας των Αλβανών" στην πΓΔΜ, Ζιαντίν Σέλα, απειλήθηκε με θάνατο, στα κοινωνικά δίκτυα από ομάδα Σλάβων χούλιγκαν, που φέρει την ονομασία "Μακεδονικά Λιοντάρια". Η απειλή εμφανίστηκε σε ανάρτηση του σλαβικής ομάδας, λίγες ώρες μετά τη δημόσια δήλωσή του, ότι πριν από τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα πρέπει να γίνει πρώτα μια τελική συμφωνία μεταξύ των "Μακεδόνων" και των Αλβανών για την "άπαξ δια παντός" παύση των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

29.8.2018: Υψηλά ποσοστά στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ, καταγράφονται σε έρευνα που διενεργήθη και γνωστοποιήθηκε. Στην έρευνα του Center for Survey Research του International Republican Institute, ποσοστό της τάξης του 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως ή μερικώς με την είσοδο της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ υπό την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

29.8.2018: Η εταιρεία στρατηγικής επικοινωνιών από το Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία, "Στρατάτζεμ Ιντερνέσνιλ", θα βοηθήσει την κυβέρνηση των Σκοπίων στην εκστρατεία της με στόχο την επιτυχία του δημοψηφίσματος, δηλαδή την αποδοχή του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία", και θα πληρωθεί από το Λονδίνο. Σύμφωνα με μνημόνιο συνεργασίας η βορειο-ιρλανδική εταιρεία συμβούλων, θα βοηθήσει να εφαρμοσθεί επιτυχημένη δημόσια επικοινωνία με τους πολίτες, με βάση τις αρχές της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και του ορθολογισμού.

30.8.2018: Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, δεν θα μπορούσε να ψηφίσει "κατά" ή "υπέρ" στο δημοψήφισμα επειδή θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. «Η απουσία από τη χώρα είναι αποτέλεσμα του διορθωμένου "συστήματος εκ περιτροπής", σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη Νέα Υόρκη τον ένα χρόνο και το άλλο έτος ο αρχηγός του κράτους».

30.8.2018: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με εκπροσώπους της "μακεδονικής" κοινότητας στην Αλβανία, τον Ευτίμ Μιτρέφσκι και τον Νίκο Κιτάνι, οι οποίοι εκπροσωπούν τη μειοψηφία στην επιτροπή για τις εθνικές μειονότητες στην αλβανική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της σλαβικής κοινότητας στην Αλβανία, υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εκπαίδευσης των κατοίκων της Μάλα Πρέσπας, του Γκόλο Μπάρντο και της Κορυτσάς.

31.8.2018: Σε επίσημη φωτογραφία του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων, για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ "Σκούπι 2018", υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά στοιχεία.  Πρώτον, δεν υπάρχει η σημαία των Σκοπίων, ένα θέμα για το οποίο τα σλαβικά δημοσιεύματα γράφουν ότι έγινε σκόπιμα από τον Αλβανό υπουργό Πολιτισμού, Ασάφ Αντέμι. Το θεωρούν, μάλιστα, ως προβοκάτσια, στην υποβόσκουσα διένεξη Αλβανών και Σλάβων. Δεύτερον, στη φωτογραφία παρουσιάζεται και η "Βόρεια Κύπρος", ως κράτος με τη σημαία της, μαζί με την Τουρκία, Αλβανία, Ουκρανία, Κοσσυφοπέδιο, Βουλγαρία, Μεξικό, Αργεντινή.

31.8.2018: Μέρος του σλαβικού Τύπου των Σκοπίων, δεν διστάζει να χαρακτηρίσουν τον Αρχιεπίσκοπο του κράτους, ως προδότη, για την στάση του σε σχέση με το επερχόμενο δημοψήφισμα, αφού αποφεύγει να προβεί σε δηλώσεις γι’ αυτό. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου έχει αλλάξει από το 2017 και την δικαιολογούν με τη φράση: "είναι γνωστή η σχέση που έχει αποκτήσει με την αμερικανική πρεσβεία", γράφοντας ότι ακολουθεί την πολιτική των Δυτικών.

1.9.2018: Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα στη χρήση των όρων "Μακεδόνες" και "Μακεδονικός-ή-ό", ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας "Μακεδόνας" λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο. «Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», σχολίασε ο Ντιμιτρόφ.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi