Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 29/04 έως 4/05

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

29.4.2019: «Η Αλβανία οδεύει σε εμφύλια κρίση σαν εκείνη του 1997», προειδοποιεί ο Αλβανός δημοσιογράφος Ηλί Ρακίπι. «Η χώρα πάει κατευθείαν προς την αναρχία, όπως εκείνη τη χρονιά όταν οι Αλβανοί έπιασαν τα όπλα ο ένας ενάντια στον άλλον. Μια πολύ δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί», τονίζει ο Αλβανός δημοσιογράφος. Ο ίδιος κατηγορεί τον Έντι Ράμα ότι με τον τρόπο που χειρίζεται τα δημόσια πράγματα έχει καταστήσει την Αλβανία "μια χώρα δίχως κυβέρνηση".

1.5.2019: Το κίνημα "Ξύπνα Αλβανέ" έχει δημοσιεύσει "ένα σκάνδαλο" από ένα χωριό της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπου έχουν πετάξει όλες τις παλιές πινακίδες στην αλβανική γλώσσα και τις έχουν αντικαταστήσει με άλλες στην ελληνική γλώσσα. «Πρόκειται για μια καταφανή παραβίαση, δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος εξηγεί σαφώς ότι πρώτη επίσημη γλώσσα είναι η αλβανική και, στη συνέχεια, οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Ελπίζουμε να έχουμε μια γρήγορη αντίδραση από το αλβανικό κράτος για αυτές τις εξτρεμιστικές ελληνικές εθνικιστικές πράξεις, που πραγματοποιούνται ανοιχτά από τους επικεφαλής του Δήμου της Φοινίκης», λέει στην ανακοίνωσή του το κίνημα "Ξύπνα Αλβανέ".

1.5.2019: Ένα βίντεο εμφανίσθηκε στα αλβανικά κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο εμφανίζονται Αλβανοί μαθητές σε μια παράσταση να σχηματίζουν έναν χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας. Στην αρχή του βίντεο παρουσιάζεται ένας νεαρός που κρατά έναν χάρτη με τα σύνορα της Αλβανίας και στη συνέχεια έρχονται μικροί μαθητές που προσθέτουν στον χάρτη κομμάτια από την Ελλάδα, το δυτικό τμήμα των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, το ανατολικό Μαυροβούνιο και τη νότια Σερβία. Με τον τρόπο αυτόν  δημιουργούν τον λεγόμενο χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.

2.5.2019: Από την 1η Μαΐου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφύλαξη των συνόρων της Αλβανίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας των Συνόρων - FRONTEX. Είναι η πρώτη φορά που ο Frontex έχει υπογράψει συμφωνία με μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία προβλέπει την προστασία των αλβανικών συνόρων, κυρίως με την Ελλάδα, από τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσιεύματα, στις 25 Μαΐου θα αρχίσει να ανάπτυξη των ομάδων Frontex.

3.5.2019: Αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δομών ασφαλείας, συνεργασία κατά της παράνομης διακίνησης, διευκόλυνση και απλούστευση της κυκλοφορίας επιβατών και εμπορευμάτων. Αυτά ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων της Αλβανίας Αρλίντ Γκιόκουτα με τον Γενικό Διευθυντή των Τελωνείων της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μουρτίδη.

3.5.2019: Ο δημοσιογράφος των αλβανικών τηλεοπτικών καναλιών, Αρτάν Χότζα, αποκάλυψε την επίσκεψη του Διευθυντή της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας στην Αλβανία πριν από περίπου δύο μήνες και τις προειδοποιήσεις που έκανε. «Περίπου δύο  μήνες πριν από τη μεγάλη ληστεία στο αεροδρόμιο των Τιράνων, ο διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, ήρθε και ανέφερε για τα  μέλη της εγκληματικής ομάδας που πραγματοποίησαν τη ληστεία στο αεροδρόμιο Ρίνας και προειδοποίησε για την αύξηση της ασφάλειας στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων. Η ελληνική υπηρεσία είχε πληροφορίες για το γεγονός που θα συνέβαινε».

4.5.2019: «Καθώς πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο, δεκάδες πινακίδες ονομάτων ξεφυτρώνουν στα χωριά των Αγίων Σαράντα και στην είσοδο της παραλιακής πόλης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αλβανική γλώσσα σε αυτές δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου, αλλά ακόμη και όταν υπάρχει, ορίζεται ως δευτερεύουσα γλώσσα», σημειώνει η αλβανική ιστοσελίδα "newsbomb.al". Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κάτοικοι έχουν αναλάβει την κατάσταση. Στην είσοδο του χωριού "Pandalejmon", ενός χωριού που κατοικείται από αλβανικό πληθυσμό, οι κάτοικοι έχουν ξηλώσει την πινακίδα που γράφει "Αγ. Παντελεήμονας" γράφει το δημοσίευμα.

4.5.2019: Επίσημες κρατικές αρχές της Αλβανίας κατέβασαν δίγλωσσες πινακίδες στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων. Μάλιστα οι έντονες διαμαρτυρίες από τους Έλληνες μειονοτικούς των χωριών που σε μια περίπτωση, στο χωριό Κρανιά, εξελίχθηκαν σε συμπλοκή με την Αστυνομία που φρουρούσε τα συνεργεία. Διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα τονίζουν ότι τόσο η Πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές Αρχές και έχουν μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας ως προς το ζήτημα αυτό.

ΒΟΣΝΙΑ

2.5.2019: Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες αναμένεται να παραστούν στην ετήσια συνάντηση και το επιχειρηματικό φόρουμ της EBRD που θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγεβο, στις 7 και 8 Μαΐου 2019, γεγονός που θα επιτρέψει στην Β-Ε να παρουσιαστεί στον κόσμο ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ανοικτός για επιχειρηματικούς σκοπούς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

2.5.2019: Για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η EBRD έχει καθορίσει ως προτεραιότητες την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υλοποίηση της ατζέντας συνδεσιμότητας. Η EBRD έχει επενδύσει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 159 έργα από την έναρξη της παρουσίας της στη χώρα, το 1995.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

30.4.2019: Το κεντροαριστερό κόμμα ABV είναι της άποψης ότι η Βουλγαρία πρέπει να υπογράψει παράρτημα της Συμφωνίας φιλίας, σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας ή να υπογράψει νέα συμφωνία με τα Σκόπια. Σύμφωνα με το κόμμα θεμελιώδης αρχή της νέας συμφωνίας πρέπει να είναι η κοινή ιστορία η οποία, κατά το κόμμα ABV, βασίζεται στη βουλγαρική συνείδηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού των Σκοπίων.

30.4.2019: Η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, δήλωσε πως το θέμα του LNG είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε, ότι το πιο σημαντικό έργο για τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών, είναι η διασύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας, έργο που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Το έργο της διασύνδεσης με την Ελλάδα, αποτελεί βασική συνιστώσα του πλαισίου απεξάρτησης της βουλγαρικής αγοράς από ένα μόνο προμηθευτή, επισήμανε η υπουργός.

2.5.2019: Σε στρογγυλή τράπεζα στην Σόφια, εξετάσθηκαν τα μέτρα που έχουν παρθεί και τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα. Ο Μπορίσοφ είπε πως «Η συνεργασία μας με την Τουρκία στο θέμα της ασύντακτης μετανάστευσης λειτουργεί πολύ καλά». Στα σύνορα με την Ελλάδα, έχει πιο χαμηλό επίπεδο ασφάλειας και είπε πως «Στα κοινά μας με την Ελλάδα σύνορα, έχουμε σοβαρά προβλήματα στο θέμα της ασύντακτης μετανάστευσης».

5.5.2019: Ο πάπας Φραγκίσκος έγινε δεκτός στην Σόφια με όλες τις τιμές από τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπoρίσοφ. «Ως ορθόδοξος θεολόγος θεωρώ την επίσκεψη του Πάπα στη Βουλγαρία ως μια τιμή ακόμη και για μας τους Ορθόδοξους» δηλώνει στη Deutsche Welle ο θεολόγος Μπόγινταρ Αντόνοφ, που έχει σπουδάσει ορθόδοξη θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. «Παρά το ότι η Ιερά Σύνοδος αποστασιοποιήθηκε κάπως από την επίσκεψη, οι πιστοί αντέδρασαν πολύ θετικά».

5.5.2019: Χιλιάδες Βούλγαροι και αλλοδαποί, που φέρουν τις σημαίες της Βουλγαρίας και του Βατικανού, συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Σόφιας "Αλέξανδρος Α’" για την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος.  Στη λειτουργία είχαν προσκληθεί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες στη Βουλγαρία, όπου οι καθολικοί είναι οι τέταρτοι σε αριθμό μετά τους ορθόδοξους, τους ισλαμιστές και τους προτεστάντες.  Σύμφωνα με παγκόσμιες εκθέσεις ΜΜΕ, την επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βουλγαρία παρακολουθούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

30.4.2019: Ο πρόεδρος του Κοσόβου χαρακτήρισε επιβεβλημένη την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στη χώρα του και τη Σερβία, την επομένη μιας συνόδου κορυφής υπό την αιγίδα των Εμμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, την οποία χαρακτήρισε "απογοητευτική". «Είναι ξεκάθαρο: κανένας δεν μπορεί να προοδεύσει στα δυτικά Βαλκάνια χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο. «Διότι, ακόμη και χθες, όλοι αισθάνθηκαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη και διαιρεμένη. Δεν έχουν το πνεύμα του ηγέτη», πρόσθεσε μιλώντας εν μέρει αγγλικά και εν μέρει αλβανικά.

3.5.2019: Οι Αλβανοί από τη νότια Σερβία ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα. Έγγραφο απεστάλη στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, και στους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου. Αναφέρει ότι η τελική συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας «αποτελεί ευκαιρία για την επίλυση των βασικών προβλημάτων των Αλβανών από τους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα της νότιας Σερβίας».

ΣΕΡΒΙΑ

29.4.2019: «Οι πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας, Βιορίκα Νταντσίλα και Μπόικο Μπορίσοφ απέστειλαν κοινή επιστολή, προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ζητούν να επιταχυνθεί η πορεία ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Βούτσιτς. Στην επιστολή που απέστειλαν οι τρεις πρωθυπουργοί και η οποία δεν γνωστοποιήθηκε στην κοινή γνώμη, εκφράζεται η πεποίθηση πως θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή με την επίσπευση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας.

30.4.2019: Η συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο, ήταν χρήσιμη, ωστόσο δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα του Κοσόβου, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες από τους διοργανωτές να βρεθεί τρόπος για την συνέχιση του διαλόγου στο ζήτημα του Κοσόβου, παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με δεδομένο ότι η Πρίστινα δεν έδειξε διάθεση για την κατάργηση των δασμών που επέβαλε για την εισαγωγή εμπορευμάτων από την Σερβία.

30.4.2019: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέκρινε την στάση του πρωθυπουργού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς, ο οποίος επιτέθηκε κατά της Republika Srpska, μιας εκ των δύο διοικητικών οντοτήτων της χώρας του. Δυσαρεστημένος δήλωσε και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, επειδή δικαιολόγησε την Πρίστινα για την επιβολή δασμών.

30.4.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε το Πεκίνο, στο περιθώριο του φόρουμ "Μία ζώνη, ένας Δρόμος". «Έγινε καλή δουλειά στην Κίνα. Αγωνιστήκαμε για το λαό μας, για να δημιουργήσουμε μία διαφορετική, επιτυχημένη Σερβία. Ανοίγουμε δρόμους, ενεργειακούς, οδικούς σιδηροδρομικούς. Σε λίγες μέρες οι πολίτες μας θα ταξιδεύουν για τη "Βόρεια Μακεδονία" και την Ελλάδα μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και είμαι υπερήφανος για την χώρα μου», επισήμανε, σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας- RTS.

3.5.2019: Υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν: «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας θέλει, υπάρχουν αυτοί που μας θέλουν, δεν είμαστε καταδικασμένοι να περιμένουμε την Ευρώπη. Επιθυμούμε την ένταξη στην Ε.Ε., είναι στρατηγικός μας προσανατολισμός, θέλουμε να ανήκουμε στο σύστημα των ευρωπαϊκών αξιών και θέλουμε να συνεργαστούμε, αλλά όχι με κάθε τίμημα, να παρακαλούμε συνεχώς μία Ευρώπη που δεν μας θέλει». Συμπλήρωσε δε, ότι για την Σερβία υπάρχουν και άλλες δυνατότητες: «Η Ε.Ε. δεν μας θέλει στους κόλπους της, υπάρχουν ωστόσο και άλλες ενώσεις, άλλα κράτη, άλλοι λαοί, που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας στη βάση της ισοτιμίας».

3.5.2019: Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπράναμπιτς μετά την επιστροφή της από τη Συνάντηση Κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Πρόσθεσε ότι πίστευε ότι ο Ράμα είχε ένα διαφορετικό όραμα για τα Βαλκάνια και τις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, αλλά στην πραγματικότητα, όπως είπε, είναι ένας λαϊκιστής, διευκρινίζοντας ότι αλλιώς μιλάει στις συναντήσεις των επικεφαλής και εντελώς διαφορετικά στο ακροατήριό του.

4.5.2019: Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η πορνεία στην υψηλή κοινωνία είναι πιο διαδεδομένη στο Βελιγράδι και στο Νόβι Σαντ και τραγουδίστριες, μοντέλα και παρουσιάστριες είναι οι πιο περιζήτητες. Οι "σελέμπριτι" που εκπορνεύονται στη Σερβία κερδίζουν από 1.000 έως 5.000 ευρώ από κάθε πελάτη. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για όργια με επιχειρηματίες, αθλητές, γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς αλλά και μαφιόζους.

ΣΚΟΠΙΑ

29.4.2019: Χρηματικό πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για πέντε χρόνια, επιβλήθηκε σε Αλβανούς που ανύψωσαν την αλβανική σημαία στο φρούριο του Σαμουήλ στην Αχρίδα. Οι Αλβανοί ανέβηκαν στο φρούριο του Σαμουήλ και ανύψωσαν την αλβανική σημαία προκαλώντας αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανάρτησαν σχετική φωτογραφία σε κοινωνικά δίκτυα.

29.4.2019: Η Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς έλαβε απόφαση να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει, κατά του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ επειδή υπέγραψε διατάγματα προαγωγής και διορισμού ανωτάτων στρατιωτικών αξιωματούχων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Τα διατάγματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου 2019 στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν συμμορφώνονται προς τις απαγορεύσεις που ορίζονται στον Εκλογικό Κώδικα και το Νόμο περί πρόληψης της διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων.

30.4.2019: Το σενάριο της ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» μπορεί να επαναληφθεί στα Βαλκάνια με την αναγνώριση των υφιστάμενων σχισματικών δομών στο Μαυροβούνιο και τη "Βόρεια Μακεδονία" από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος Μόσχας και πασών Ρωσιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τυχαίο ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε πρόσφατη συνέντευξη στα σερβικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι «η ιδιοκτησία της Σερβίας ανήκει σε αυτήν κανονιστικά και εκκλησιολογικά». «Δεν μίλησε σκόπιμα για τη σερβική εκκλησία, αλλά συγκεκριμένα για τη Σερβία ως κράτος, παραπέμποντας στα σύγχρονα σύνορά της», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη συνέντευξή του.

2.5.2019: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι δήλωσε, ότι το γραφείο του προέδρου απηύθυνε ερωτήσεις στο Γραφείο Γενικών Υποθέσεων και Κοινών Υποθέσεων. «Ζητήθηκαν πληροφορίες για το μισθό που θα λαμβάνει μετά το πέρας της θητείας του. Από το γραφείο του προέδρου ενδιαφέρθηκαν για λεπτομέρειες  της κατάστασης που θα ακολουθήσει ως προς την αποζημίωση του Ιβάνοφ», δήλωσε ο Μποσνιάκοφσκι.  Όπως είπε, ο προϋπολογισμός του πρώην προέδρου ανέρχεται στο 8% του ετήσιου προϋπολογισμού του προέδρου. Πώς όμως θα δεχθεί ο Ιβάνοφ να λάβει σύνταξη από τη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αφού δεν αναγνωρίζει την ονομασία;

3.5.2019: Ο Σύνδεσμος των συλλόγων των Σλάβων από την "Μακεδονία του Αιγαίου" ["Μακεδών/"МАКЕДОН"], υποστηρίζει την καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Στην ανακοίνωση εκφράζεται η ελπίδα για την υπόσχεση της καθηγήτριας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να επιλύσει όταν γίνει πρόεδρος, τα προβλήματα και τις ελευθερίες των "Μακεδόνων" (Σλάβων) από τμήμα της "Μακεδονίας του Αιγαίου" που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 και στη διάρκεια του εμφυλίου στην Ελλάδα από το 1946 ως το 1949.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara