Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 30/9 έως 6/10

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

1.10.2018: Μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα, με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Κρίστοφερ Χάμελ, επιτελικό στέλεχος του World Data Lab, τόνισε ότι στην ΠΓΔΜ 80.000 άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μεγάλη πρόκληση για τη διαχείριση της φτώχειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη συνιστούν και το σύνολο των 600.000 πολιτών σε βαλκανικές χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, οι οποίοι ζουν με λιγότερα από 10 δολάρια την ημέρα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

30.10.2018: Ο Ιντρίζι, πρόεδρος των Αλβανοτσάμηδων, ζητάει από την κυβέρνηση των Τιράνων να κρατήσει μια ισχυρή στάση εναντίον των δηλώσεων που έρχονται από την Αθήνα. Όσον αφορά την προειδοποίηση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ περνάει από την Αθήνα και ότι για την ένταξη πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Αθήνας για το θέμα των τσάμηδων, ο Ιντρίζι απάντησε: «Οι θερμοκέφαλοι της Αθήνας πρέπει να το ξεχάσουν μια πάντα όπως και οι χρήσιμοι ηλίθιοι (idiotët e dobishëm) των Τιράνων ότι η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ περνάει από την Ελλάδα».

1.10.2018: Ο Κότσο Ντανάι, επικεφαλής του Κινήματος για τη Φυσική Αλβανία που περιλαμβάνει εδάφη από πέντε γειτονικά κράτη, είδε το δημοψήφισμα ως μια ιστορική ευκαιρία για τους Αλβανούς. Σύμφωνα με αυτόν, εάν οι Αλβανοί των Σκοπίων ήταν πιο έξυπνοι και διορατικοί, θα έπρεπε να διακηρύξουν το τρίτο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια. Η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, ήταν μια προσβολή για τους Αλβανούς, είπε, αφού τόσο η αλβανική σημαία, όπως είναι γνωστό, όσο και η γλώσσα δεν αναγνωρίζονται ως συστατικό του κράτους.

2.10.2018: Αλβανός πολίτης απευθύνεται στον Σαλί Μπερίσα στο Facebook: «Είμαι ο R.P. από τους (Αγίους) Σαράντα, είμαι τσάμης και ανησυχώ πολύ για το δήμο της Φοινίκης με το νέο διαμέρισμα του χωριού Παντελεήμων, που βρίσκεται κοντά στα Λιβάδια, το έχουν συμπεριλάβει ως χωριό της ελληνικής μειονότητας, παρά του ότι έχει τσάμικο πληθυσμό και διανέμουν (στους κατοίκους) ελληνικά έγγραφα. Πού είναι το κράτος; Πολύ λυπάμαι γι' αυτό το τσάμικο χωριό».

3.10.2018: Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε για την Συμφωνία με την Ελλάδα: «Κατέστησα σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια συμφωνία, να επικυρωθεί στο Κοινοβούλιο όταν θα συγκροτηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, διαφορετικά δεν θα συναινούσα στην τελική διευθέτηση αυτού του ζητήματος».

3.10.2018: Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, διαθέτουν σήμερα ένα πλήρες τάγμα, το οποίο πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.  Στο τέλος της εβδομαδιαίας άσκησης Albanian Lion/Biza 2018, στην οποία συμμετείχαν 1.200 στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα, ομάδα -Τάγματος Πεζικού , πιστοποιήθηκε ως Combat Ready (ετοιμοπόλεμη), από τους εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ που παρακολούθησαν την άσκηση. Η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάσκα, στην ομιλία της μετά την ολοκλήρωση της άσκησης δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έφθασαν σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία τους, κατατάχθηκαν σε άλλο επίπεδο, ως ίσοι προς ίσους.

4.10.2018: Επιστολή έχει αποσταλεί στον πρόεδρο της Αλβανίας, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, από έναν διαπραγματευτή στην οποία τονίζεται ότι η συμφωνία με την Ελλάδα υπονομεύει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Ο Ράμα παραδέχθηκε την ύπαρξη αυτής της επιστολής. «Δεν το αρνούμαι, Υπάρχει μια ανησυχία. Λάβετε υπόψη ότι σε μια ομάδα διαπραγμάτευσης 12 ή 15 ατόμων δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

5.10.2018: Ομόλογο σε ευρώ εξέδωσε η Αλβανία, καταφέρνοντας να αντλήσει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,55%. «Η έκδοση του ευρω-ομολόγου αποτελεί μια θετική αξιολόγηση της αλβανικής οικονομίας από τις διεθνείς αγορές» σχολίασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι το ομόλογο έχει διάρκεια ωρίμανσης επτά έτη και επομένως, λήγει το 2025. Οι συνολικές προσφορές των επενδυτών μάλιστα, άγγιξαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

6.10.2018: Τα 70 χρόνια μετά την αντικομμουνιστική εξέγερση στην Ζαποκίκα στο Τεπελένι, το Ινστιτούτο Μελετών των Εγκλημάτων και Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Αλβανία, καθώς και αντικομμουνιστικοί σύλλογοι της χώρας, τίμησαν σε ειδική εκδήλωση στην Ακαδημία Επιστημών. Οι μελετητές και διάφοροι ιστορικοί αναφέρθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση για την εξέγερση που πραγματοποιήθηκε το 1948 στα χωριά Ζαποκίκα, Λούφτινιε και Καμτσίστ, όπου πολλοί είχαν συμμετάσχει στην εδραίωση του κομμουνισμού και κατόπιν απογοητευμένοι σήκωσαν τα όπλα κατά της τότε κυβέρνησης την οποία είχαν υποστηρίξει.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

30.9.2018: Με οδηγία της αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα, ο Bούλγαρος πρέσβης στο Βελιγράδι, Ράντκο Βλάικοφ, εξέφρασε οξεία διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας κατά της βεβήλωσης του στρατιωτικού μνημείου-οστεοφυλακίου, "Τοίχος από πάγο", κοντά στη σερβική πόλη Νις. Στο μνημείο-οστεοφυλάκιο έχουν ενταφιαστεί 2.015 Bούλγαροι στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας στην τελική φάση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1.10.2018: Ο ευρωβουλευτής Αντρέϊ Κοβάτσεφ, υποστηρίζει ότι για δεκάδες χιλιάδες πολίτες της "Μακεδονίας" είναι η υπηκοότητα της Βουλγαρίας, με βάση την απόδειξη της βουλγαρικής καταγωγής και του αυτοπροσδιορισμού τους ως  Βούλγαροι, απόγονοι Βουλγάρων! «Και, βεβαίως πίστη στη Βουλγαρία, γιατί αν δεν αναγνωρίσουν τη βουλγαρική ιστορία, βουλγαρική ιθαγένεια δεν δίνεται! Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει αναβληθεί για τώρα!  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμένουμε αδιάφοροι εάν συνεχισθεί η χειραγώγηση της ιστορίας  και η παραπληροφόρηση με τους Βούλγαρους επαναστάτες μας..».

1.10.2018: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, αναφέρει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει δεκτή η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", στα Σκόπια.  «Αφού είδαμε ότι το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" δεν είναι αποδεκτό και η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει δεκτή (σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), είναι λάθος να πάει στο Κοινοβούλιο και να σφίξει περισσότερο η κατάσταση… Πιστεύω ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να καλέσει τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να δεχθούν αυτήν τη χώρα με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».

4.10.2018: Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βουλγαρία, εκφράζει την αγανάκτησή της από μια ακόμη πράξη βανδαλισμού και βεβήλωσης του μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια. «Είναι λυπηρό ότι το μνημείο, το οποίο πρέπει να αποτελεί έμβλημα των ευχαριστιών προς τους στρατιώτες που απελευθέρωσαν την Ευρώπη και την ίδια τη Βουλγαρία από το φασισμό, που έδωσαν τη ζωή τους για το ειρηνικό μέλλον μας, να έχει γίνει μια πλατφόρμα για την επίδειξη αμφίβολων πολιτικών πεποιθήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση. Η επιγραφή, στη βάση του μνημείου, «Προς τον σοβιετικό απελευθερωτή στρατό από τον ευγνώμονα λαό της Βουλγαρίας», είχε βαφτεί με κόκκινο σπρέι. Το μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, υπόκειται τακτικά σε βανδαλισμούς τα τελευταία χρόνια.
    
5.10.2018: Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στην ροή της ασύντακτης μετανάστευσης, από την μεριά των συνόρων με την Ελλάδα. Σε δήλωση που έκανε σχετικά με το θέμα ο Στόγιαν Μαντατζίεφ, Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής της πόλης Σμόλιαν, ανέφερε πως στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, προσπάθησαν να εισέλθουν πάνω από 2.000 λαθρομετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν πίσω. Ο Μαντατζίεφ ανέφερε πως σε σχέση με πέρσι η αύξηση είναι 5 φορές επάνω.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

1.10.2018: «Η εισβολή των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου στις σερβικές περιοχές στα βόρεια της επαρχίας στις 29 Σεπτεμβρίου, οι οποίες αψήφησαν τις υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, είναι απλώς μια πρόκληση με στόχο τον εκφοβισμό των Κοσοβάρων Σέρβων και στόχο έχουν την άσκηση πίεσης στη Σερβία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. Επέκρινε επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες έπρεπε να αποτρέψουν πιθανές συγκρούσεις στην περιοχή.

2.10.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, απέρριψε και πάλι τις ιδέες του προέδρου Χασίμ Θάτσι για «διόρθωση των συνόρων» με τη Σερβία ως λύση στις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και επανέλαβε κατηγορηματικά την άποψη ότι «τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα αλλάξουν». Σύμφωνα με τον Χαραντινάι, «Το ενδιαφέρον της Σερβίας δεν είναι η (τεχνητή λίμνη) Γκαζιβόντα, ούτε οι σερβικοί οικισμοί, αλλά μια οροσειρά με μεταλλεύματα και μεγάλο ορυκτό πλούτο από το Γερίνιε μέχρι το Λέσακ ή Λεποσάβιτς», είπε. Ο στόχος του Βελιγραδίου «είναι να αποκτήσει τα εν λόγω εδάφη, τα πιο πλούσια του Κοσσυφοπεδίου, που κρύβουν μεγάλες ποσότητες μεταλλευμάτων και ορυκτών», είπε.

6.10.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, φιλοξένησε φοιτητές από την Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) που επισκέπτονται το Κόσοβο. Ο Χαραντινάι καθορίζοντας τους νέους Αλβανούς ως αυτόχθονες των εδαφών τους, τόνισε τον φιλοδυτικό προσανατολισμό τους.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

2.10.2018: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκλάβει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που σημαδεύτηκε από υψηλό ποσοστό αποχής, ως "σήμα συναγερμού" απέναντι στην απειλή που συνιστούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στα δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

5.10.2018: Οι Ρουμάνοι καλούνται να ψηφίσουν αν θα περιλάβουν στο Σύνταγμα της χώρας τους την απαγόρευση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος. Οι 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι της χώρας μπορούν να εγκρίνουν μια αλλαγή στον ορισμό του γάμου ώστε μόνον "ένας άνδρας και μια γυναίκα" να μπορούν να ενώνονται με τα δεσμά του και όχι πλέον το ασαφές οι "σύζυγοι", όπως προβλέπει σήμερα ο θεμελιώδης νόμος.

ΣΕΡΒΙΑ

30.10.2018: Σε συναγερμό ετέθη ο στρατός, αφ' ότου ειδικές δυνάμεις της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσόβου αναπτύχθηκαν στο βόρειο τμήμα της κοντά στη λίμνη Γκαζιβόντα, συνοδεύοντας τον Αλβανό ηγέτη του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι που πραγματοποίησε σύντομη, αιφνιδιαστική επίσκεψη. «Έχουμε ενημερώσει τον Ρώσο πρεσβευτή, μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή και άλλους για την κατάσταση. Σε δύο ημέρες, θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Πούτιν και θα μιλήσουμε για όλα τα σημαντικά ζητήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

1.10.2018: Με την υπογραφή τεχνικής συμφωνίας σχετικά με το αεροδρόμιο Μπαταΐνιτσα, ξεκίνησε η τακτική άσκηση "BARS 2018" με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και την Αεράμυνα του Στρατού της Σερβίας, και των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε ο σερβικός στρατός. Στόχος της άσκησης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, είναι η αύξηση των νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων της αεροπορίας των δύο χωρών.

2.10.2018: Η σερβική ραδιοτηλεόραση "2" άρχισε να μεταδίδει ειδήσεις στην αλβανική γλώσσα από την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κύκλος αυτών των εκπομπών της αλβανικής γλώσσας επανήλθε μετά από πολλά χρόνια. Τα νέα θα μεταδίδονται από το κανάλι "TV Korenti" ενώ το ειδησεογραφικό πρόγραμμα θα ονομάζεται "Λάιμετ" και θα προβάλλεται στις 19:00.

2.10.2018: Η κατάσταση στα Βαλκάνια και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στην Μετόχια, υπήρξαν τα δύο από τα σημαντικά θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και της Σερβίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πραγματοποιήθηκαν στην Μόσχα. Όπως δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, για τα δύο αυτά ζητήματα μίλησαν τα 40-50 λεπτά κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης που έχει με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά συζήτησαν λεπτομερώς και για την κατάσταση στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ.

2.10.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ερωτηθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την αποτυχία του δημοψηφίσματος για το νέο όνομα της πΓΔΜ, δήλωσε: «Φοβάμαι, όπως φαίνεται, ότι ορισμένοι υποτιμούν τις μικρές βαλκανικές χώρες και πιστεύουν ότι όλα μπορούν να περάσουν», είπε ο Βούτσιτς βρισκόμενος σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι «συχνά (αυτοί οι ορισμένοι) συμπεριφέρονται σαν να πρέπει να γίνονται όλα όπως αυτοί σκέφτονται».

6.10.2018: Ανοιχτός είναι ο κίνδυνος συγκρούσεων στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο των Δυτικών Βαλκανίων της δεκαετίας του 1990, εάν χαθεί η ευρωπαϊκή προοπτική. Σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους τις δηλώσεις του Γιούνκερ, που υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια, εάν η Ε.Ε. εξαλείψει τις ενταξιακές ελπίδες των χωρών της περιοχής, ο Βούτσιτς δήλωσε: «Θα έλεγα ότι αντέδρασε υπερβολικά, αλλά δεν θα το απέκλεια εάν μας άφηναν μόνους μας».

ΣΚΟΠΙΑ

30.9.2018: «Τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση, είχαν ρόλο στο δημοψήφισμα στη "Μακεδονία", το οποίο -σε τεχνικό επίπεδο- αφορούσε την επίσημη ονομασία της πΓΔΜ», γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους.  «Ωστόσο, αυτή δεν ήταν απλά μια προσπάθεια για την επίλυση μιας ετυμολογικής διαμάχης: αφορούσε σφαίρες συμφερόντων, τα όρια της επιρροής της Μόσχας στις παραμεθόριες περιοχές της Ευρώπης και την ισχύ προσέλκυσης δυτικών θεσμών. Κρίνοντας από τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κερδίσει στα σημεία. Η πολιτική επιστρέφει στα Βαλκάνια», προσθέτουν.

30.9.2018: Ο Ζόραν Ζάεφ, καλείται τις επόμενες ημέρες να βρει τις ψήφους 11 βουλευτών, ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι συζητήσεις, ανακοίνωσε ο Ζάεφ, θα ξεκινήσουν αύριο, ενώ χαρακτήρισε ως ύστατη λύση την προκήρυξη εκλογών.

30.9.2018: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε. «H πραγματικότητα είναι πως το δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

1.10.2018: Η υποστήριξη αστραπή του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μιλούν για την επιθυμία να διασφαλισθεί ταχεία είσοδος των Σκοπίων στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από τη γνώμη του πληθυσμού και μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα μέρη της διαφοράς (Αθήνα και Σκόπια), δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. «Η προσέλευση του 36,8 % δεν επιτρέπει να αναγνωρισθεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο.

1.10.2018: Ο Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής Ογκνιάν Μίντσεφ, υποστηρίζει ότι οι "Μακεδόνες" ψήφισαν με "κλασικό βαλκανικό τρόπο μετακομμουνιστικής εποχής". Διαπιστώνει ότι παρά του ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα ‘Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση’ υποστήριξε το δημοψήφισμα, εντούτοις η συμμετοχή του αλβανικού στοιχείου δεν ήταν η αναμενόμενη, χαρακτηρίζεται από μέτρια έως μικρή. Ο ίδιος θα χαρακτηρίσει τις αντιδράσεις των Σκοπιανών ως "μεθυσμένο εθνικισμό" που βγήκαν στους δρόμους να υπερασπιστούν, ίσως, κάτι από τον εαυτό τους.

1.10.2018: Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη στήριξή του στη "φίλη Μακεδονία", εξέδωσε την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δήλωση εκπροσώπου του για το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Παράλληλα η Άγκυρα υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει «το υπάρχον συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" από την ημέρα της ανεξαρτησίας της».

1.10.2018: Ο πρόεδρος του ρωσόφιλου κόμματος "Ενωμένη Μακεδονία", Γιάνκο Μπάτσεφ, δήλωσε στο Sputnik international ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δωροδοκία 10 βουλευτών του VMRO-DPMNE προκειμένου η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο. «Έχουμε πληροφορίες ότι σκοπεύουν να δωροδοκήσουν 10 βουλευτές του VMRO-DMNE, για 2 εκατομμύρια ευρώ τον καθένα», δήλωσε ο Μπάτσεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εκστρατείας για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η αντιπολίτευση είχε σχέδιο για να αποφευχθεί αυτό.

2.10.2018: Η Βαλερί Χόπκινς -ανταποκρίτρια των FT στα Βαλκάνια- βρέθηκε στα Σκόπια για να καλύψει το δημοψήφισμα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δημοσιογράφος Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ, γνωστός στη χώρα του για τις απόψεις του κατά της Δύσης, έγραψε: «Προς όλους τους ταξιτζήδες που με ακολουθούν, αν αυτή μπει στο αυτοκίνητό σας, είναι ώρα για τον θείο Κάμπλανγκ», κάνοντας αναφορά σε χαρακτήρα ταινίας της δεκαετίας του ‘90, για έναν ταξιτζή που χτυπούσε και βίαζε γυναίκες!

3.10.2018: Ο Μεντούχ Τάτσι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (στα Σκόπια), σε συνέντευξή του επεσήμανε ότι ενδέχεται η πολιτική στα Σκόπια να περιπλεχτεί περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εθνοτικές εντάσεις στη χώρα, τονίζοντας  ότι "αυτό είναι πολύ επικίνδυνο". Ο Αλβανός πολιτικός θα πει ότι η στάση που ακολούθησε το VMRO-DPMNE έχει δυσαρεστήσει τους Αλβανούς και είναι σίγουρο ότι κανένα αλβανικό κόμμα στη χώρα δεν θα πάει σε συνασπισμό με αυτό, εάν βγει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

3.10.2018: Η Ρόζα Μπαλφόουρ του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ (GMF), ειδική σε ευρωπαϊκά θέματα και διεύρυνσης της ΕΕ, προειδοποιεί ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται η αποσταθεροποίηση στη χώρα και γενικότερα στην περιοχή. «Δεν υπάρχουν καλές προοπτικές, εάν η συμφωνία αποτύχει. Η ιστορία δείχνει ότι όταν δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή, όπως έχουμε δει στη "Μακεδονία", τότε υπονομεύεται το status quo όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά στη σταθερότητα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επιδείνωσης των εθνοτικών σχέσεων στη χώρα».

3.10.2018: Η Δημοκρατική Φράξια του VMRO-DPMNE με δελτίο Τύπου καλεί για ενότητα το κόμμα. Ισχυρίζεται ότι τώρα είναι η ώρα να οικοδομηθεί η διεθνής αξιοπιστία του κράτους και του κόμματος. «Λόγω των πολιτικών απόψεων σε καθημερινή βάση και λόγω της έλλειψης ενιαίας θέσης στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η σημερινή ηγεσία του VMRO-DPMNE έχει διαλύσει την ενότητα του κόμματος. Με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα οι πολίτες, τα μέλη και οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE διατύπωσαν την ασυνέπεια της ηγεσίας του κόμματος», αναφέρει η ανακοίνωση.

3.10.2018: Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ απέρριψε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είναι "απολύτως απαράδεκτες" και ξεκαθάρισε ότι αν το VMRO-DPMNE δεν συναινέσει σε συνταγματική αναθεώρηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Καταληκτική ημερομηνία για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις είναι η 10η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση εκλογών, το πιθανότερο είναι να γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου.

3.10.2018: Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελία της χώρας, ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση, και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

4.10.2018: Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκ. Ιβάνοφ επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι τηρούν «δυο μέτρα και δύο σταθμά» απέναντι στην πΓΔΜ. «Υπάρχουν χώρες που έχουν άλυτα διμερή ζητήματα που είναι ήδη μέλη της ΕΕ», είπε, αναφερόμενος στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας. «Σε αυτές τις χώρες δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ στην "Μακεδονία" δεν επετράπη ποτέ η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων», τόνισε.

4.102018: Η ποινή φυλάκισης δύο ετών που είχε επιβληθεί από πρωτόδικο δικαστήριο στο Νίκολα Γκρούεφσκι για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός, επικυρώθηκε από το Εφετείο των Σκοπίων. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή για την έκτιση της ποινής του, τουλάχιστον το επόμενο διάστημα.

5.10.2018: Εφημερίδα των Σκοπίων δημοσιεύει εκτενές άρθρο για τα χρήματα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για προπαγανδιστικούς σκοπούς στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ. Τα Σκόπια, όπως επισημαίνεται, έγιναν πεδίο δράσης ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ρωσικών παραγόντων και έπεσαν πολλά χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν σε ομάδες υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Δημιουργήθηκαν δεκάδες ιστοσελίδες από το εξωτερικό στη σλαβική γλώσσα προκειμένου να διασπάσουν ή να τονώσουν -ανάλογα- το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Χρηματίστηκαν ομάδες για να κάνουν διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

6.10.2018: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, δήλωσε: «Δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev με την κυρία Σπυράκη ή άλλο μέλος της αντιπολίτευσης της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες το περασμένο έτος, ο Πρωθυπουργός και η κ. Μαρία Σπυράκη είχαν μια σύντομη συνάντηση σε καφέ, όπως είχε και με αρκετούς Ευρωβουλευτές και πολιτικούς από διάφορες χώρες», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

6.10.2018: «Το όνομα της εκκλησίας και της χώρας πρέπει να μείνουν αμετάβλητα» ήταν η απόφαση της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, που αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στο όνομα "Μακεδονία". Το "Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ - Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας" επιβεβαίωσε εκ νέου κατά τις ετήσιες εργασίες του τη θέση του ότι ούτε η χώρα, ούτε η εκκλησία δεν θα πρέπει να αλλάξουν όνομα.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi