Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 5 έως 11 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

5.5.2019: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έγινε δεκτός σε ειδική σύσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Εκτιμώντας τις εξαιρετικές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών, ο Μέτα και ο Ερντογάν εξέφρασαν τη βούλησή τους να τις αναπτύξουν περαιτέρω στο μέλλον. «Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι μια υγιής πλατφόρμα, ειδικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των κοινών προσπαθειών για την ειρήνη», δήλωσε ο Μέτα.

6.5.2019: Σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού στρατού, μία 27χρονη Αλβανίδα στρατιώτης σκοτώθηκε σε στρατιωτική βάση στη Λετονία κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ο επικεφαλής του αλβανικού στρατού Μπαρδύλ Κολτσάκου, δήλωσε ότι η δεκανέας Ζαρίφε Μουχαρέμ Χασανάι τραυματίσθηκε θανάσιμα όταν εξερράγη πυρομαχικό στη βάση Αντάζι. Δύο ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη.

6.5.2019: Μετά την επίσημη ίδρυση πολιτικού σχηματισμού στην Αλβανία, το κοσοβάρικο κίνημα της "Αυτοδιάθεσης" (Vetëvendosje), αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη δράση του στις 8 Μαΐου. Με ανακοίνωσή του στα κοινωνικά δίκτυα οι επικεφαλής της "Αυτοδιάθεσης" στα Τίρανα, τονίζουν ότι θα λάβει χώρα διαδήλωση εναντίον της επίσκεψης του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος όπως τονίζουν δεν είναι ευπρόσδεκτος στα Τίρανα.

7.5.2019: Έντι Ράμα, για την αφαίρεση ελληνόγλωσσων πινακίδων στην Β. Ήπειρο: «Οι πινακίδες δεν αφαιρέθηκαν διότι είχαν σχέση με την μειονότητα, αλλά διότι ήταν εκτός των προδιαγραφών και χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψη τα κριτήρια ασφαλείας έχοντας παραβλέψει την ανάγκη (λήψεως) μίας άδειας, που θα επέτρεπε όλα αυτά και τα έξοδα που έγιναν. Δεν ξηλώθηκαν για να μη τοποθετηθούν πλέον, αύριο θα τοποθετηθούν και μέχρι την Πέμπτη θα έχουν τοποθετηθεί όλες επί τη βάσει του Νόμου και των τεχνικών προδιαγραφών.

7.5.2019: Μετά από δέκα μήνες έρευνας, οι αλβανικές με τις ελληνικές και ρουμανικές Αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.  Συνελήφθησαν τελικά 61 Αλβανοί και αλλοδαποί πολίτες. Από τις έρευνες τεκμηριώθηκαν τουλάχιστον 14 περιπτώσεις διακίνησης κάνναβης μεταξύ των συνόρων από την Αλβανία στην Ελλάδα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο εμπλεκόμενος στο εγκληματικό δίκτυο εισαγγελέας του Αργυρόκαστρου, Σπαρτάκ Τσοτσόλι.

8.5.2019: Με το σύνθημα "Βούτσιτς και Ντόντικ- Persona non Grata" τα μέλη του κινήματος της "Αυτοδιάθεσης" και δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο "Μαρτύρων του Έθνους" στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του ομολόγου του της Δημοκρατίας Σέρπσκα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

9.5.2019: Εκτός από τα Σκόπια και την Πρίστινα, διαμαρτυρία Αλβανών ακροδεξιών για την απελευθέρωση των φυλακισμένων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, έγινε και στην αλβανική πρωτεύουσα. Οι συγχρονισμένες αυτές διαδηλώσεις στα Σκόπια, στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο, υποδηλώνουν  ένα κέντρο συντονισμού των ενεργειών των Αλβανών ακροδεξιών.

10.5.2019: Άλλη μια λεηλασία του δασικού πλούτου της χώρας καταγράφηκε σε μια δύσβατη και ορεινή περιοχή στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, όπου αστυνομικοί του τοπικού τμήματος Συνοριακής Φύλαξης και της Frontex εντόπισαν τρεις Αλβανούς οι οποίοι είχαν περάσει παράνομα στη χώρα και είχαν συλλέξει 138 κιλά και 50 γραμμάρια από το περιζήτητο αρωματικό και θεραπευτικό φυτό "δρακάκι", που είναι γνωστό και ως "λουλούδι του Δαρβίνου", με σκοπό να το μεταφέρουν στην πατρίδα τους και να το πουλήσουν πανάκριβα στο εξωτερικό. Στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πωλείται ως και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς είναι διάσημο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες απέναντι σε πλήθος ασθένειες.

11.5.2019: Αρκετοί διαδηλωτές και τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στα Τίρανα αιτούμενοι την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και νέες εκλογές. Ορισμένοι πέταξαν πυροτεχνήματα και κοκτέιλ μολότοφ στην Αστυνομία, η οποία απάντησε με αντλίες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα.

11.5.2019: Στην Αλβανία το πένθος βάρυνε, μετά τον θάνατο και δεύτερου Αλβανού στρατιωτικού από έκρηξη νάρκης στη Λετονία. Τη Δευτέρα 6 Μαΐου μία Αλβανίδα αξιωματικός σκοτώθηκε και δύο ακόμα Αλβανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, ενώ συμμετείχαν σε επιχείρηση εξουδετέρωσης ναρκών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Λετονία. Η 32χρονη υπολοχαγός Ζαρίφε Χασανάι σκοτώθηκε επί τόπου. Πέντε μέρες μετά το δυστύχημα, πέθανε από τα τραύματά του και ο ταγματάρχης Κλόντιαν Τανούσης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

5.5.2019: O πάπας Φραγκίσκος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βουλγαρία, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να ανοίξουν τις καρδιές και τα σπίτια τους στους μετανάστες, αφού, όπως ανέφερε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναχωρεί για το εξωτερικό και επομένως κατανοούν τις αιτίες που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή.

8.5.2019: Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Centrefor Energy Skolkovo, Βιάτσεσλάβ Μιτσένσκο, αποκάλυψε ότι η Αθήνα δεν εφάρμοσε την ιδέα της συνέχισης του αγωγού "Turkish Stream" στο ελληνικό έδαφος από την Τουρκία: «Έχουν σταλεί όλα τα μηνύματα από τη Ρωσία, ενώ η θέση της Ελλάδας παραμένει αρκετά προσεκτική, ωστόσο αυτό αφορά πλέον την πολιτική». Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε ότι ο "Turkish Stream-2" θα περάσει από το έδαφος της Βουλγαρίας και ότι η βουλγαρική πλευρά έχει κάνει πολλά για να το εξασφαλίσει αυτό. Η Βουλγαρία θα γίνει χώρα διαμετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο».

9.5.2019: Από το 2016 δρούσαν τα μέλη ενός κυκλώματος που μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα για να γεννήσουν και στη συνέχεια πωλούσαν τα νεογέννητα σε άκληρα ζευγάρια Ελλήνων έναντι αδράς αμοιβής, μέρος της οποίας έδιναν στις μητέρες οι οποίες επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Το δίκτυο παράνομων υιοθεσιών αποτελούσαν τέσσερις Έλληνες, που συνελήφθησαν σε περιοχές τους Έβρου και της Ξάνθης και έξι αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

11.5.2019: «Σήμερα 11 Μαΐου, που η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη και το έργο των Αγίων ισαποστόλων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη γραφή ολόκληρου του σλαβικού πολιτισμού, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Χασάν Ουλουσόι, κατάφερε να σκανδαλίσει ολόκληρη τη Βουλγαρία  με το αίτημά του να εισαχθεί η υποχρεωτική εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Το αίτημα είναι μια πρωτοφανής εκδήλωση έλλειψης σεβασμού προς τη Βουλγαρία και τους Βουλγάρους και μια ανοιχτή προσπάθεια επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη από τις βουλγαρικές Αρχές».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

10.5.2019: Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) προγραμμάτισε μια σύντομη σχετικά εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά μαθήματα από το FBI. «Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, ως κύρια δύναμη της επιβολής του νόμου στη χώρα, συνεργάστηκε σταθερά με διάφορα κράτη και επαγγελματικές υπηρεσίες για την οικοδόμηση επαγγελματικών ικανοτήτων των αστυνομικών», αναφέρει το ανακοινωθέν.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

8.5.2019: Δύο Ρώσοι αξιωματικοί της στρατιωτικής κατασκοπείας και δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης είναι μεταξύ των 13 ατόμων που καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν το 2016 την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό και να φέρουν στην εξουσία μια φιλορωσική συμμαχία.

ΣΕΡΒΙΑ

5.5.2019: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεντζέτ Πατσόλι, ανακοίνωσε ως Persona non Grata τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, επειδή αρνείται τη σφαγή στο Ρετσάκ. Με σημείωμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πατσόλι περιγράφει τον Ντάτσιτς ως φασίστα και πρώην εκπρόσωπο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα, στη λεγόμενη σφαγή του Ρετσάκ σκοτώθηκαν από τον σερβικό στρατό 30 πολίτες μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, τον Ιανουάριο του 1999.

9.5.2019: Η δήλωση του Χασίμ Θάτσι με τον Έντι Ράμα, που έλεγε ότι «συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας αλβανικός χώρος χωρίς σύνορα, κάτω από την ευρωατλαντική ομπρέλα», θεωρήθηκε πρόκληση από τον πρόεδρο της Σερβίας, ο οποίος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με τον Ιλίρ Μέτα, την Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και τον Αντρέι Ντούντα, που παραβρίσκονταν στη Σύνοδο Κορυφής του Μπαάρντο-Μπριόνι.

10.5.2019: Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη Σερβία και την περιοχή των Βαλκανίων, είναι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη στην Νις. Ο Αποστολάκης, από την πλευρά του, "εξήρε τη σοφή πολιτική επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου" από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

11.5.2019: Η κινεζική γλώσσα θα διδάσκεται από την 1η Σεπτεμβρίου προαιρετικά σε όλα τα γυμνάσια της χώρας, καθώς το μόνο που απομένει είναι μια θετική γνώμη την Τρίτη, από τον υπουργό Παιδείας Μλάντεν Σάρτσετς προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Ο Ραντιβόιε Στοΐκοβιτς, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, δεν βλέπει κανένα λόγο να μη εγκριθεί, διότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών η κινεζική θα διδάσκεται όπως και οι άλλες γλώσσες στα σχολεία.

ΣΚΟΠΙΑ

5.5.2019: Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, καθώς στον δεύτερο γύρο προηγείται με σημαντικό προβάδισμα της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 51,85 %, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 44,55%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανέρχεται στο περίπου 3,6%.

6.5.2019: Με θερμά λόγια υποδέχθηκε ο Γιοχάνες Χαν, ο Eυρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση, την επικράτηση του Στέβο Πεντάροφσκι στα Σκόπια. «Συγχαρητήρια στον Στέβο Πεντάροφσκι για την εκλογή του [στο αξίωμα] του προέδρου της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας". Αδημονώ για τη συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο», ανέφερε.

6.5.2019: Ο μακεδονίζων καθηγητής Ιστορίας των Βαλκανίων στο Κολλέγιο "Σεντ Κρος" του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζέιμς Πέτιφερ, δήλωσε ότι μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, τα Σκόπια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την καντονοποίηση. «Πολύ λυπηρό αποτέλεσμα. Ένας υποψήφιος που υποστήριζε το κράτος δικαίου και τους νόμους ηττήθηκε από τον φυλετισμό. Η καντονοποίηση ενδέχεται τώρα να μπει στην ατζέντα».

7.5.2019: Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε πως στη χώρα του εφαρμόζονται πολλές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και χαρακτήρισε "θησαυρό" τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της κοινωνίας των Σκοπίων, μέσα στην οποία, όπως είπε, όλες οι κοινότητες ζουν αρμονικά, η μία δίπλα στην άλλη, αλληλοστηρίζονται και σέβονται όλα τα έθιμα και τον ξεχωριστό πολιτιστικό χαρακτήρα εκάστης. «Αυτή είναι και η υψηλή αξία της πολυεθνοτικής μας κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, επισημαίνοντας πως αυτό ακριβώς αναγνωρίστηκε και από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει, σε αρκετές περιπτώσεις, το χαρακτηριστικό αυτό ως παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις.

7.5.2019: Με πικρία τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Πάπας κάνει διαχωρισμό των Μακεδόνων της εποχής του Αποστόλου Παύλου και των σημερινών κατοίκων των Σκοπίων… «Δηλαδή, ο Πάπας λέει ότι δεν είμαστε "Μακεδόνες" αλλά "Βόρειομακεδόνες";» γράφει η "pressingtv. Το Βατικανό προβαίνει σε μια σαφή διάκριση μεταξύ των Μακεδόνων, αυτών που αναφέρονται στην Αγία Γραφή και στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη με αυτούς που ζουν σήμερα στη "Βόρεια Μακεδονία" και τους κατοίκους τους αποκαλεί βορειομακεδόνες - Σεβερνομακεντόντσι- [Северномакедонци]

8.5.2019: Η Ιντερπόλ αρνείται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε η Βίλμα Ρουσκόφσκα, επικεφαλής της Εισαγγελίας για το Οργανωμένο Έγκλημα. Στάλθηκε το αίτημα μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών πριν από δύο μήνες, αλλά από εκεί ειπώθηκε ότι το ένταλμα δεν θα δημοσιευθεί.

8.5.2019: Στις 15 Μαΐου, στην Αθήνα, έχει οριστεί η έναρξη του διαλόγου μεταξύ επιχειρηματικών κοινοτήτων από την Ελλάδα και τα Σκόπια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών για τις εμπορικές ονομασίες και τα εμπορικά σήματα. Στις συναντήσεις, από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, ο ΣΒΒΕ και ο ΣΕΒΕ. Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου θα τεθούν υπόψη της ομάδας των ειδικών -επίσης προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών- η οποία θα συμπαρίσταται τεχνικά και νομικά.

10.5.2019: Η αλβανική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση, τα νέα χαρτονομίσματα να είναι και στην αλβανική γλώσσα. Η αντίδραση έρχεται μετά την ανακοίνωση ότι δεν προβλέπεται αυτό. «Η απόφαση είναι άδικη και αντίθετη με  το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών ή της αλβανικής γλώσσας, που λέει ότι τα τραπεζογραμμάτια και οι αστυνομικές στολές θα είναι στην αλβανική γλώσσα, όταν ο αλβανικός πληθυσμός είναι πάνω από το 20% σε όλη την επικράτεια της "Βόρειας Μακεδονίας"», λέει η "Συμμαχία για τους Αλβανούς".

10.5.2019: Πέρα από το μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, φαίνεται ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει με εξαιρετικά εχθρικό τρόπο την προσέγγιση Ελλάδας - Σκοπίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα (Balkan Insight), η Αγκυρα ασκεί τεράστιες πιέσεις προς τα Σκόπια για την παράδοση εκατοντάδων μελών του κινήματος Γκιουλέν. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σύντομα η "Βόρεια Μακεδονία" θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

10.5.2019: Σύμφωνα με μελέτη του τσέχικου Ινστιτούτου έρευνας για την ασφάλεια, που δημοσιεύτηκε στο BalkansInsight, η παραδοσιακή συνεργασία ανάμεσα σε Άγκυρα και Σκόπια είναι ένα βήμα πριν από το τέλος. Το θέμα των Γκιουλενιστών και η Συμφωνία των Πρεσπών βάζουν τέλος στη συνεργασία αυτή. Η ανάληψη του ελέγχου του εναέριου χώρου της χώρας από τις ελληνικές δυνάμεις αφήνει ουσιαστικά την Τουρκία στο περιθώριο. Παράλληλα, οι Έλληνες στρατιωτικοί θα αναλάβουν την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της "Βόρειας Μακεδονίας" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, «κλέβοντας έτσι την μπουκιά από το στόμα» της Τουρκίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

11.5.2019: Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, Στέβο Πεντάροφσκι, ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας. Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών και υφυπουργοί άλλων χωρών της περιοχής.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara