Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018
x

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 11/8

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

Τα Σκόπια είναι η χώρα με τον χαμηλότερο μέσο μισθό ανάμεσα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο μέσος μισθός στη χώρα τον Μάιο ήταν 399 ευρώ. Με μηνιαίο καθαρό μισθό ύψους 1.078 ευρώ για τον Μάιο, η Σλοβενία είναι η χώρα της περιοχής με τα υψηλότερα εισοδήματα. Μεγαλύτερη αύξηση του μέσου καθαρού μισθού καταγράφηκε στην Κροατία, όπου έναντι του Μαΐου του 2017 έχει αυξηθεί κατά 71 ευρώ και έφτασε στα 866,95 ευρώ. Στο Μαυροβούνιο ο μέσος μισθός τον Ιούνιο ήταν 511 ευρώ, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 449 ευρώ, και στη Σερβία 426 ευρώ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

5.8.2018: Οι Αλβανοί δεν επιτρέπουν στην Σερβία να πετούν αεροπλάνα στην δική της επικράτεια! Βλέπουν ως πρόκληση την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας να διεξάγει ασκήσεις μέχρι τις 10 Αυγούστου στη νότια Σερβία. «Σερβικά στρατιωτικά αεροσκάφη θα γίνονται ορατά από αύριο να πετούν πάνω από τους δήμους που κατοικούνται από αλβανικό πληθυσμό, δηλαδή στο Πρέσεβο, στη Μέντβεντζα και στο Μπουγιάνοβατς».

8.8.2018: Ο Έντι Ράμα είπε ότι «οι αξιωματούχοι συζητούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής ικανότητας της Αλβανίας». Η απόκτηση πολεμικής αεροπορίας από την Αλβανία βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Αλβανία αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ από το 2009 και εξακολουθεί να αντικαθιστά το παρωχημένο οπλοστάσιο της.

9.8.2018: Ο Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε τέλειες σχέσεις με την Αλβανία στην πολιτική, στην οικονομία και στο εμπόριο, στον πολιτισμό και στη στρατιωτική συνεργασία και σε άλλα. Είμαστε ευχαριστημένοι, που η αλβανική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα μας ως "στρατηγικό εταίρο". Χάρη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την καλή θέληση και τη συνεργασία, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τις τέλειες σχέσεις μας. Αυτή η συνέργεια έχει δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη προσωπική φιλία μεταξύ του προέδρου μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Αλβανίας, κ. Έντι Ράμα».

9.8.2018: Στην αγορά 5.000 νέων τρακτέρ και περίπου 15.000 αγροτικών μηχανημάτων διαφόρων τύπων από την Ελλάδα αλλά και σε άλλους οκτώ τομείς του αγροτικού τομέα, εντοπίζεται το αλβανικό ενδιαφέρον για διμερή συνεργασία με τη χώρα μας, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στα Τίραν

10.8.2018: Σύμφωνα με τους Ρώσους, το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην Κουσόβα, είναι ένα βήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υλοποίηση του σχεδίου της Μεγάλης Αλβανίας. «Η επέκταση των υποδομών του ΝΑΤΟ στην Αλβανία δεν αποτελεί έκπληξη αφού είναι μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την προώθηση μιας "Μεγάλης Αλβανίας" που συνεπάγεται την προώθηση των εθνοθρησκευτικών συγκρούσεων στα βαλκανικά κράτη με αλβανικούς , όπως το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ, που μπορεί να χρησιμεύσουν ως ορμητήριο των Ατλαντιστών,  εναντίον της Σερβίας, από την καρδιά των Βαλκανίων».

ΒΟΣΝΙΑ

7.8.2018: Βόσνιοι που έγιναν πρόσφυγες εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου ζητούν από τη χώρα τους να συμπεριφερθεί κι αυτή στους Σύρους πρόσφυγες με σεβασμό. Mε ανοιχτή επιστολή καλούν την βοσνιακή κυβέρνηση και τους πολιτικούς στη χώρα να βάλουν τέρμα στην ξενοφοβία και να δεχθούν τους πρόσφυγες. «Εσείς επιτρέπετε να στρέφονται κατά αυτών των ανθρώπων. Να θεωρούνται κλέφτες, κίνδυνος για τη Βοσνία και κάτι για το οποίο θα πρέπει να φοβόμαστε», γράφουν στην επιστολή.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

9.8.2018: Η υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι, η εξέγερση του Ίλιντεν μπορεί να θεωρηθεί γεωγραφικά ως "μακεδονική" και "θρακική", αλλά ιστορικά είναι βουλγαρική.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

5.8.2018: Οι Σέρβοι στο Κόσοβο και τα Μετόχια δεν θα κηρύξουν την ανεξαρτησία  ή αυτονομία, τόνισε ο Ιγκόρ Σίμιτς αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας. Η κριτική επικεντρώνεται στην Πρίστινα, επειδή εξακολουθεί να μη τηρεί τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη δημιουργία κοινότητας Σερβικών δήμων, που κρατά μια στάση υποκριτική και ανεύθυνη. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, η Αστυνομία έδωσε διαβεβαιώσεις, ειδικά για το βόρειο τμήμα του, ότι δεν θα υπάρξει καμία επικίνδυνη επιχείρηση που θα παραβίαζε την ειρήνη, οπότε όλοι πρέπει να είναι ήσυχοι ότι θα υπάρξει ασφάλεια.

6.8.2018: «Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου εντείνουν τις ασκήσεις με τους Αμερικανούς σε μια επιχείρηση που φέρει την ονομασία "Σπάτα ε άρτε" ("Σπαθί του χρυσού"), την οποία οι κύκλοι ασφαλείας της Σερβίας ερμηνεύουν ως το τελικό στάδιο εισόδου τους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους», ισχυρίζεται η εφημερίδα Νόβοστι. Σύμφωνα με τις σερβικές πληροφορίες, οι Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR εδώ και εβδομάδες εκπαιδεύουν μέλη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου- FSK, για να προχωρήσουν στην ίδρυση Στρατού Κοσσυφοπεδίου.

7.8.2018: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι εργάζεται σκληρά για να ενταχθεί η Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Θάτσι πρόσθεσε ότι δεν είναι αλήθεια ότι στην περίπτωση της ένωσης της Κοιλάδας, το Κοσσυφοπέδιο θα χάσει μέρος από το βορρά. «Επαναλαμβάνω ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα, είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα δεν θα υπάρξει διαχωρισμός για αντάλλαγμα, θα μπορούσε να γίνει, ώστε να ενσωματωθεί το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μέντβεντζα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά πρόκειται για μια ψευδή είδηση», είπε. Επιβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει επίσημα την ιδέα της ένταξης της Κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο.

7.8.2018: Οι βουλευτές του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπουλένα Χατζίου και Αρμπέριε Ναγκάβσι, δήλωσαν ότι ο Χασίμ Θάτσι δεν έχει καμία αξιοπιστία όταν μιλάει για διόρθωση συνόρων με τη Σερβία, όπως έγινε και με τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, όπου το Κοσσυφοπέδιο έχασε μέρος της επικράτειας. Η Χατζίου δήλωσε ότι ο Θάτσι θα πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία, γιατί, σύμφωνα με αυτήν, μπορούν να αρχίσουν διαμαρτυρίες. Επίσης, η Αρμπέριε Ναγκάβσι, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα να πάει στις κάλπες και να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση.

8.8.2018: Η πρώην υπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Εντίτα Ταχίρι, η οποία ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον της ιδέας του προέδρου Χασίμ Θάτσι για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, τότε τα αλβανικά σύνορα φθάνουν μέχρι την πόλη Νις. «Αν ανοίξουμε το ζήτημα των συνόρων στα Βαλκάνια», λέει η Ταχίρι, «οι Αλβανοί είναι έτοιμοι και δεν θα αφήσουν τα πράγματα να γίνουν εν μέρει, αλλά θα ζητήσουν την ολοκλήρωση τους, ώστε, οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" να μη παραμείνουν εκτός συνόρων».

8.8.2018: Η αναπληρώτρια γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοττεμοέλε, είπε ότι «η Συμμαχία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τακτικών ενόπλων δυνάμεων».

8.8.2018: «Αν υπάρξει αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο καθηγητής Ντάνιελ Σέρβερ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. «Η αλλαγή των συνόρων θα οδηγούσε σε αστάθεια στα Σκόπια καθώς και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, για παράδειγμα στην Ουκρανία και τη Γεωργία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν μια καλή στάση απέναντι στο θέμα της αλλαγής των συνόρων: οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ολότητα των κρατών και όχι την αλλαγή των συνόρων», είπε ο Σέρβερ.

9.8.2018: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι χωρίς εξομάλυνση των (δημόσιων) αναφορών, ούτε το Κοσσυφοπέδιο, ούτε η Σερβία μπορούν να προχωρήσουν προς την ένταξη. «Αν αποτύχει ο διάλογος εξαιτίας σφάλματός μας, το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να γίνει μια "βόρεια Κύπρος", ή μια Οσετία, ή Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή Αμπχαζία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε αυτήν την παγιωμένη κατάσταση, οπότε όλοι στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία πρέπει να εργασθούν για μια ισορροπημένη συμφωνία».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

11.8.2018: Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία συνεχίζονται. Μετά από μια νύχτα βίας και αναταραχής στο κέντρο του Βουκουρεστίου, συνέχισαν οι Ρουμάνοι τη συγκέντρωσή τους στο κέντρο της πρωτεύουσας για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, προς την κυβέρνηση της πρωθυπουργού  Βιορίκα Νταντσίλα.  Περίπου οκτώ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις για την κυβερνητική πολιτική. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν και από τους μετανάστες Ρουμάνους, στις χώρες διαμονής τους μπροστά από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας τους σε όλη την Ευρώπη.

ΣΕΡΒΙΑ

6.8.2018: Στο Κόσοβο σημειώνεται ένταση και ο σερβικός στρατός είναι σε κατάσταση ετοιμότητας. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς: «Οι υπηρεσίες ασφάλειας αύξησαν τις δραστηριότητές τους με σκοπό να αποτραπούν τα σχέδια των αρχών στην Πρίστινα να προκαλέσουν αναταραχές στο Κόσοβο». Ο ίδιος ο πρόεδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε, ότι λύση της διαμάχης μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα προς το παρόν δεν υπάρχει, ενώ, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Τάτσι διαβεβαίωσε, ότι μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία, που θα είναι οριστική.

7.8.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε, ότι αν και είναι δύσκολο για τους συνεργάτες του και για τους πολίτες της Σερβίας, γιατί η απόφαση δεν είναι αρεστή, ωστόσο βλέπει ότι η επίλυση του προβλήματος είναι απαραίτητη και να γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Χρειαζόμαστε μια λύση που θα παρέχει ειρήνη στο λαό μας και είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα προς όφελος του λαού μας. Αν δεν επιλύσουμε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα έχουμε ένα εκατομμύριο λιγότερους Σέρβους στη χώρα», είπε ο Βούτσιτς.

7.8.2018: Η Σερβία ξεκίνησε εκπαιδευτική αεροπορική άσκηση στο νότο της χώρας. Οι εναέριοι ελιγμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες. Οι ελιγμοί άρχισαν στην πόλη Νίς και σε άλλες νότιες περιοχές συμπεριλαμβανομένων του Πρέσεβο, της Μέντβεντζας και του Μπουγιάνοβατς, όπου υπάρχει αλβανική πλειοψηφία. Το σερβικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η άσκηση ήταν προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις πρόσφατες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

9.8.2018: Μονάδες της σερβικής χωροφυλακής έχουν μετακινηθεί στην περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο (νότια Σερβία). Ο Γκάλι Μπεκίρι, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι μονάδες της χωροφυλακής έχουν αποκλείσει το Βελίκι Τάρνοβατς. Το χωριό, σύμφωνα με αλβανικές πληροφορίες, είναι ένα χωριό που κατοικείται από Αλβανούς και τελευταία έχει σημειώσει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση.

10.8.2018: Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Βελιγράδι, Λι Μανγκάνγκ. Ο Βουλίν, τόνισε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, τονίζοντας ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος και ένας από τους πιο αξιόπιστους φίλους της Σερβίας και το υπουργείου Άμυνας δίνει την εισφορά του, ώστε να καθιερωθεί ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας και σχέσεων μεταξύ των δύο  φιλικών χωρών.

ΣΚΟΠΙΑ

5.8.2018: Πρωτοβουλία μια ομάδας που αποκαλείται "Νεολαία για τη Μακεδονία" προσπαθεί να συγκεντρώσει 150 χιλιάδες υπογραφές προκειμένου να διοργανωθεί "δημοψήφισμα για την πατρίδα", ως απάντηση στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου. «Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία αντι-δημοψηφίσματος προκειμένου να υπερασπισθούν τις μόνιμες κόκκινες "μακεδονικές" γραμμές: το συνταγματικό όνομα της "Μακεδονίας", της "μακεδονικής" γλώσσας και ταυτότητας.

6.8.2018: Η οργάνωση της "Χριστιανικής Αδελφότητας" ανακοίνωσε ότι θα αγωνισθεί μέχρι τέλους, ώστε να αποτύχει το δημοψήφισμα. Ο Ζάρκο Γκροζντανόφσκι από την οργάνωση είπε χαρακτηριστικά: «Η αντιπολίτευση θέλει να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, γι' αυτό έλαβε πρόσκληση να μπει στην κυβέρνηση. Εγώ θα σας πω "μη παίζετε με τη "Μακεδονία" και το λαό. Αν θέλει κάποιος να αλλάξει το όνομα του να το αλλάξει, αλλά όχι αυτό της οικογένειάς  μου». Σχεδόν 30 οργανώσεις έχουν υπογράψει μνημόνιο για την έναρξη εκστρατείας κατά του δημοψηφίσματος και της αλλαγής του ονόματος της χώρας.

6.8.2018: Την πρόθεση του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, σε περίπτωση που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που θα προσέλθει στις κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, εκφραστεί αρνητικά γι’ αυτήν. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, εμφανίστηκε βέβαιος, ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, η οποία, όπως υποστήριξε είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.

6.8.2018: Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τα Σκόπια πριν από δημοψήφισμα, όπου θα επισημάνει τη σημασία της επίλυσης του θέματος της ονομασίας της χώρας.

7.8.2018: Η Αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε επτά ανθρώπους που πιστεύεται ότι πολέμησαν στο πλευρό ισλαμιστών στη Συρία και στο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι είναι ηλικίας από 23 έως 41 ετών, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο χωριστές υποθέσεις, που χρονολογούνται από το 2015 και το 2016, για συμμετοχή στους πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ είτε ως μαχητές, είτε ως παραστρατιωτικοί, είτε ως πολιτοφυλακή.

7.8.2018: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ, υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5%, ενώ το 35,1% δηλώνει αντίθετο. Σε κάποιες προηγούμενες σφυγμομετρήσεις προηγούνταν το "Όχι".  Τα στοιχεία καταδεικνύουν πάντως χάσμα ανάμεσα κοινότητες της ΠΓΔΜ. Η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους Σλάβους μόλις το 27,4% προκρίνει την λύση των Πρεσπών, ενώ το 45,2% την απορρίπτει.

8.8.2018: Η βουλευτής του SDSM, Σλάβιτσα Σουμάνσκα- Μίτεβα, δήλωσε: «Η Συμφωνία διατηρεί την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που έκανε το "μακεδονικό" έθνος διάσημο. Η συμφωνία εγγυάται το δικαίωμά μας να λεγόμαστε "Μακεδόνες". Σταματάει η επί αιώνες διαμάχη και στο ένδοξο παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον. Σύμφωνα με το άρθρο 1 αυτής της Συμφωνίας, επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η "μακεδονική", επομένως η "μακεδονική" γλώσσα καθιερώνεται μία για πάντα».

10.8.2018: Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης (USAID) είναι έτοιμη να διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια για την "παιδεία των λειτουργών των μέσων ενημέρωσης" που απευθύνονται στο κοινό της πΓΔΜ - με σκοπό να εκπαιδεύσει τους εντόπιους δημοσιογράφους. Από ρωσικής πλευράς υποστηρίζεται ότι με βάση τις πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της USAID, αυτή γίνεται για εκπλήρωση των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

10.8.2018: Στην επίσημη ιστοσελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης επισημαίνεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζει την προστασία της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας, η υπηκοότητα είναι "μακεδονική και τώρα και στο μέλλον", ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία δεν αλλάζουν, ενώ το "ΜΚ" και το "ΜΚD" παραμένουν οι διεθνώς αναγνωρίσιμοι κωδικοί της FYROM.

10.8.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ζήτησε συγγνώμη από τους "φίλους και αδελφούς" Βούλγαρους επειδή χαρακτήρισε την Εξέγερση του Ίλιντεν ως Μακεδονική και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε "λάθος" και "απροσεξία". Η δήλωση του Ζάεφ, έγινε μια μέρα μετά από την δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι «όταν φτάσει η ώρα να εκφράσει τη γνώμη του για την ένταξη της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα θυμηθεί τις λέξεις αυτές και θα αποφασίσει».

11.8.2018: «Απαγορεύεται η χρήση των "μακεδονικών" ονομάτων στην Ελλάδα: Την Σολούν θα πρέπει να την αποκαλούμε Θεσσαλονίκη και το Κουκούς, Κιλκίς», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. «Ο Ζάεφ και ο Ντιμίτροφ συμφώνησαν στην επεκτατική πολιτική του ελληνικού κράτους και υπέγραψαν μια τέτοια συμφωνία», λέει το μέλος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι σε αναφορά του στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ