Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 5 έως 12/11

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

Και πολιτικοί από τα Βαλκάνια στα Paradіѕe Paрerѕ. Αναφέρονται, ο νυν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Σερβίας, Νέναντ Πόποβιτς, με περιούσια αξίας τουλάχιστον 75 εκατ. δολ. Αναφέρεται και το όνομα του πρώην επικεφαλής της σλοβενικής φορολογικής διοίκησης Ίβαν Σίμιτς, ο οποίος μετέφερε στην Κύπρο τη συμβουλευτική εταιρία του κατά την περίοδο όταν ήταν επικεφαλής της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Σλοβενίας. Εκεί αναφέρεται και η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, Άννα Τζουκάνοβιτς και ο συνεργάτης της Ράντομιρ Βούκτσεβιτς, που ίδρυσαν δύο εταιρείες εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών στην Μάλτα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

5.11.2017: Ο εκδότης της εφημερίδας «TEMA», Μέρο Μπάζε, πρωτοστατεί στις αποκαλύψεις κατά του Αλβανού πρωθυπουργού: «Τα πανομοιότυπα της ιατρο-νομικής γνωμάτευσης, οι βίαιες ενέργειες και η επιθετικότητα του Ράμα, η κλινική καρτέλα θεραπείας για σχιζοφρένεια, οι δικαστικές αγωγές για την άρνηση της πατρότητας του γιου του, ήρθαν στην επιφάνεια κατά την έκδοση του διαζυγίου του με την ταλαντούχα ηθοποιό Ματίλντα Μακότσι, θύμα της απάνθρωπης συμπεριφοράς του ανισόρροπου συζύγου της, σε μια δίκη που κράτησε εννέα χρόνια», αναφέρει ο Μπάζε.

6.11.2017: Τζάμπα γκρέμισε ο Ράμα τα σπίτια των Ελλήνων την Χειμάρρα; O δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας πρίγκιπας, που πλέον βρίσκεται υπό κράτηση από τις Αρχές της χώρας του με την κατηγορία της διαφθοράς, είχε επισκεφθεί το πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ήθελε η επίσκεψη να προσδώσει κύρος και να πιστοποιήσει διεθνώς ότι το περιβόητο σχέδιο της δημιουργίας της "αλβανικής Ριβιέρας" στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας αλλάζει το στάτους της ίδιας της Αλβανίας προς το διεθνές επενδυτικό και τουριστικό κοινό.

7.11.2017: Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα επέκρινε δριμύτατα την αλβανική πολιτική που δεν συμπεριφέρεται ορθά όταν έχει να αντιμετωπίσει εγκληματίες (πολιτικούς). «Θα μιλήσουν τα έργα όχι τα λόγια. Το FBI είναι εδώ για να ασχοληθεί με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Με τη βοήθειά μας θα δημιουργηθούν δύο νέα ιδρύματα για τον σκοπό αυτόν. Ένας πράκτοράς μας, του FBI, θα εργασθεί για αρκετούς μήνες στα Τίρανα. Μιλάμε για πράξεις, όχι λόγια», είπε τονίζοντας ότι «αυτό το κυβερνητικό σχέδιο θα τελειώσει με τη σύλληψη ορισμένων μεγάλων ψαριών στις αρχές του επόμενου έτους και θα συνεχισθεί όλο το 2018».

7.11.2017: Ο πρόεδρος του παραρτήματος της "Ομόνοιας" στη Χειμάρρα Φρέντης Μπελέρης, δήλωσε για την καταπίεση των Ελλήνων από τον Έντι Ράμα: «Πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης Ράμα, το οποίο αποσκοπεί να κερδίσει συμμάχους στα καρτέλ των μεγαλοεργολάβων, καταπατώντας και λεηλατώντας την περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας, και ταυτόχρονα να μας οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό και να μας μετατρέψει σε ασήμαντη μειοψηφία».

8.11.2017: Στην Κρήτη την Πέμπτη το βράδυ, θα συναντηθεί ο Ν. Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Ζητήματα που θα συζητηθούν: η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη χάραξη των ορίων της ΑΟΖ, το ζήτημα της ταφής των οστών των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου σε στρατιωτικά νεκροταφεία, το ιδιοκτησιακό -που δεν αφορά μόνο τη γηγενή Ελληνική Εθνική Μειονότητα αλλά όλους τους πολίτες της Αλβανίας-, τους αλυτρωτικούς χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας στα σχολικά βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας, η αναγνώριση ως Έλληνες, οι μειονοτικοί ομογενείς μας Αλβανοί πολίτες όπου κι εάν κατοικούν στην επικράτεια της γείτονος. Να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα δεν υφίσταται κάποιο "Τσάμικο" ζήτημα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να το συζητήσει.

8.11.2017: «Η κατασκευή της εθνικής οδού προς τα Σκόπια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα μεταξύ των έργων υποδομής», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Ο αυτοκινητόδρομος θα ξεκινά από τα Τίρανα, και θα φθάνει μέχρι το συνοριακό σημείο "Μπλάτο" στα σύνορα με τα Σκόπια. Η νέα οδός θα μειώσει την απόσταση από τα Τίρανα μέχρι τα σύνορα κατά 100 περίπου χιλιόμετρα.

8.11.2017: Μυστική Έκθεση για το 2016 του Κέντρου Ευρωπαϊκής Παρακολούθησης για τα ναρκωτικά, αποκαλύπτει ότι η Αλβανία κατατάσσεται μεταξύ εκείνων με την μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη. Η Έκθεση έχει αποσταλεί στις αρμόδιες αλβανικές Υπηρεσίες. Αναφέρεται ότι ξένοι διακινητές συνεργάζονται με Αλβανούς καλλιεργητές, με ανησυχητικό φαινόμενο ότι πολλές καλλιέργειες κάνναβης γίνονται σε οικόπεδα που ανήκουν στο κράτος.

9.11.2017: Το Συμβούλιο Νέων της Πρεσβείας των ΗΠΑ, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τα προβλήματα διαφθοράς σε πέντε σχολές του Πανεπιστημίου Τιράνων, από την οποία προέκυψε ότι το 45% των φοιτητών σε αυτές της Σχολές, δήλωσαν ότι τους έχουν ζητηθεί χρήματα ή δώρα από τους καθηγητές για να μπορέσουν να περάσουν τα μαθήματα.

9.11.2017: Μία ημέρα μετά την απεργία των Ελλήνων τελωνειακών, οι ελληνικές Αρχές στην Κακαβιά επιστρέφουν Αλβανούς οι οποίοι πηγαίνουν στην Ελλάδα για εύρεση εργασίας, γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Ως πρόσχημα για την επιστροφή των Αλβανών, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη εγγυήσεων και επαρκών χρημάτων. Επιστρέφονται επίσης και εκείνοι που πηγαίνουν ως φιλοξενούμενοι στο ελληνικό έδαφος. Οι Αλβανοί πολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα.

9.11.2017: Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για έναν Τούρκο στο Δυρράχιο, καθώς φέρεται να είναι μέλος του δικτύου της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.  Ο Εισαγγελέας εξέδωσε το ένταλμα για τον Τούρκο πολίτη Μοχάμετ Γιαζίρ Αιντόγμους. Με την σύζυγό του και δύο παιδιά συνελήφθησαν στις 8 Οκτωβρίου καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στην Ιταλία χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι πέντε ημέρες αργότερα χωρίς κατηγορίες.

10.11.2017: Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που από την Ελλάδας θα διέλθει μέσω της Αλβανίας, αποκάλυψε μια άγνωστη αρχαιολογική περιοχή, όπου το αρχικό στρώμα της αναφέρεται στον 6ο αι. μ.Χ. Η ανακάλυψη έγινε πολύ κοντά στην Μπεράτ (Βεράτιο). Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σύνθετους χώρους που εντοπίσθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Αλβανία. «Η ανακάλυψη ενός τέτοιου οικισμού βρίσκεται ακριβώς στη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου, πρέπει να βρούμε μια λύση ανασχεδιασμού και απόκλισης από το αρχικό σχέδιο του αγωγού, για να γίνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα στον οικισμό», είπε ο Μπέικο.

11.11.2017 Πρώτο θέμα σε όλα τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελεί το έγκλημα που σημειώθηκε στον Ξεροπόταμο Γαζίου στο Ηράκλειο με θύμα τον 35χρονο Αλβανό, πατέρα δύο παιδιών, από την 26χρονη οροθετική τοξικομανή. Με εκτενή ρεπορτάζ για το ήθος και την εργατικότητα του 35χρονου, περιγράφουν όλα όσα διαδραματίστηκαν, όταν για μία ασήμαντη αφορμή ο άτυχος άνδρας έπεσε νεκρός από το ξέσπασμα της 26χρονης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

5.11.2017: Το υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε την πληροφορία ότι 82 τουρκικά άρματα μάχης και 800 Τούρκοι στρατιώτες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη Βουλγαρία, μετά από μια άσκηση που έγινε στη βουλγαρική επικράτεια. Η άσκηση έλαβε χώρα μεταξύ του Τοπολοβγκράντ και του (ποταμού) Καμμένα Ρέκα, κράτησε εννέα ημέρες αλλά με το πέρας της, ήδη πέρασαν τέσσερις ημέρες, δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει το βουλγαρικό έδαφος.

11.11.2017: Βουλγαρική εταιρεία θα συμμετάσχει στην αντικατάσταση και την κατασκευή υδραυλικών συστημάτων στην Κούβα. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός υπογεγραμμένου μνημονίου δημιουργίας μικτής εταιρίας, σύμφωνα με την κουβανική νομοθεσία. Κορυφαία βουλγαρική εταιρία θα προτείνει την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των υδραυλικών συστημάτων στην Κούβα μέσω της οικολογικής τεχνολογίας "χωρίς εκσκαφή", καθώς και για εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού και λυμάτων. Για τον σκοπό αυτό, η βουλγαρική εταιρία θα επενδύσει σε μηχανές, υλικά και τεχνολογίες.

11.11.2017: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, επειδή αρχίζει η αποκατάσταση ενός μεγαλοπρεπούς μνημείου, το οποίο απομακρύνθηκε μόνο για ιδεολογικούς λόγους. Διότι αν θυμάστε, μετά το 1944 ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος χαρακτηρίσθηκε ως ιμπεριαλιστικός πόλεμος (από το κομμουνιστικό καθεστώς) αλλά η αλήθεια είναι ότι όπως και στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο βουλγαρικός στρατός αγωνίσθηκε για την ενοποίηση του βουλγαρικού λαού και την απελευθέρωση των άλλων βουλγαρικών περιοχών που ήταν υπό ξένη κυριαρχία τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θράκη», είπε ο Καρακατσάνοφ, υπουργός Άμυνας. [Σημειώνεται πως διαμαρτυρήθηκαν οι Σκοπιανοί, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρξε σιωπή].

12.11.2017: Σε βουλγαρικές πόλεις θα οργανωθούν πολιτιστικές μέρες, που θα παρουσιάσουν τουρκικά έθιμα στους Βουλγάρους. Οι ίδιες εκδηλώσεις, αλλά αφιερωμένες στη Βουλγαρία και τον πολιτισμό της, θα διοργανωθούν σε πόλεις της Τουρκίας. Η κοινή πρωτοβουλία συζητήθηκε από τους υπουργούς Τουρισμού των δύο χωρών, τη Νικολίνα Ανγκέλκοβα και τον Νουμάν Κουρτουλμούς. Οι δύο ήταν ομόφωνοι ότι μέσω της προβολής των παραδόσεων των δύο χωρών θα μπορούσε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός κοινού τουριστικού προϊόντος, προορισμένο για τις διεθνείς τουριστικές αγορές με καλές προοπτικές.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

10.11.2017: Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να καταβάλει 219 χιλιάδες ευρώ στις οικογένειες των καταδικασθέντων για τρομοκρατία Αλβανών του UCK, για την αιματηρή υπόθεση του 2015 στο Κουμάνοβο, του σκοπιανού κράτους. Τα κεφάλαια χορηγούνται στις οικογένειες των κρατουμένων, προκειμένου να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

5.11.2017: Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, ενέκρινε την απαίτηση της Αλβανίας, ώστε οι Αλβανοί στην επικράτεια του Μαυροβουνίου να έχουν το δικαίωμα να υψώνουν την εθνική σημαία τους, στις πόλεις όπου είναι πάνω από το 5% του πληθυσμού. Εκτός από τις οικίες τους, η αλβανική σημαία, μπορεί να τοποθετείται και στα αυτοκίνητά τους.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

9.11.2017: Χιλιάδες εργαζόμενοι της ρουμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daсіa διαδήλωσαν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να μεταφέρει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τον εργοδότη στον εργαζόμενο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σχεδόν 10 000 συνδικαλιστές από το εργοστάσιο και αρκετές εταιρίες προμηθευτές έλαβαν μέρος στη διαδήλωση.

ΣΕΡΒΙΑ

6.6.2017: Αλβανική εφημερίδα δημοσίευσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ζήτησε την οργάνωση μιας νέας διεθνούς διάσκεψη για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου. Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, τον Φεβρουάριο του 2008, η πρώην σερβική επαρχία έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες.

6.11.2017: Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Βοσνίων στη Σερβία Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν, ζήτησε από τις αρχές του Βελιγραδίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να οργανώσουν «εκλογές για τη δημιουργία της εδαφικής αυτονομίας της επαρχίας Σάντζακ της Σερβίας», η οποία κατοικείται κυρίως από Βόσνιους μουσουλμάνους. Ο Ουγκλιάνιν, ο οποίος είναι επίσης αρχηγός του Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης, δήλωσε ότι το αίτημά του βασίζεται στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αυτονομία από το 1991, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές του Βελιγραδίου.

Ο πολιτικός ζήτησε επίσης να οριστεί ημερομηνία για την «απόσυρση της σερβικής αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αρχών από το Σάντζακ». Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν περιέγραψε τις δηλώσεις του Ουγκλιάνιν ως "προκλητικές" και είπε ότι στοχεύουν στην πρόκληση ταραχών.

8.11.2017: «Αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου, ο Μιγκιέν Κελμέντι, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, δήλωσε ότι ο Ράμα και ο Βούτσιτς μιλούν για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί με αλλαγή των συνόρων. «Ο Βούτσιτς ετοιμάζει  μια  αναχρονιστική λύση για σήμερα, κατά κάποιο τρόπο γυρίζει στην "εθνική αρχή", δηλαδή, οι τρεις δήμοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθούν σε σερβικό έδαφος και η Σερβία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το Πρέσεβο τελικά θα περάσει στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου».

9.11.2017: Ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Ουκρανία Ράντε Μπουλάτοβιτς κλήθηκε εκτάκτως στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς ως απάντηση στις αιτιάσεις του Κιέβου για την συμμετοχή Σέρβων μαχητών στο μέτωπο του Ντονμπάς. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μία εβδομάδα είχε ανακληθεί για διαβουλεύσεις στο Κίεβο ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βελιγράδι Ολεσάντρ Αλεξάντοβιτς. Το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η ανάκληση του πρεσβευτή έχει σχέση με την "τρομοκρατική δράση" υπηκόων της Σερβίας που πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

ΣΚΟΠΙΑ

5.11.3027: Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, πρόεδρο των Σκοπίων, η παρατεταμένη περίοδος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι αυτή απέτυχε στα Βαλκάνια. Η αποτυχία διαφαίνεται από την έλλειψη δέσμευσης σε εκκρεμή ζητήματα, απουσία  επενδύσεων για ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών… Για το λόγο αυτόν, ο Ιβάνοφ τονίζει προς τις Βρυξέλλες ότι αφήνει την πόρτα ανοιχτή για τους Κινέζους και τη ρωσική επιρροή…

5.11.2017: Σύμφωνα με τον υπουργό Ν. Κοτζιά, το ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του 2018, γιατί το επόμενο έτος, 2019, είναι έτος εκλογών στα Σκόπια και την Ελλάδα. «Το 2019 δεν είναι καλό έτος για να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα, γιατί θα είμαστε στη μέση των προεκλογικών εκστρατειών και ζητήματα όπως η διαφωνία του ονόματος θα πρέπει να επιλυθούν σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα», μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ.

6.11.2017: Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ισμέτ Ραμαντάνι, λέει ότι σε αντίθεση με το Μαυροβούνιο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του σκοπιανού κράτους υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Στα Σκόπια, δεν υπάρχει εθνική δομή στην οποία θα μπορούσαν (οι Ρώσοι) να βρουν υποστήριξη για τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ», λέει ο Ραμαντάνι και πρόθεσε: «Υπάρχει κάποια ανησυχία στο ΝΑΤΟ, στις χώρες της ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πιέζουν ποικιλότροπα την Ελλάδα», δήλωσε.

7.11.2017: «Η ασφάλεια της πΓΔΜ εξαρτάται από την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και την ένταξη της χώρας στο ΝΑTO», ανέφερε στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, ο Μπράιαν Χόιτ Γι. Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, εκτιμά ότι η διάθεση για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος  βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα λύση.

8.11.2017: Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός των Σκοπίων, βρίσκεται υπό συνεχή απειλή δολοφονίας του εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Όλιβερ Σπασόφκσι. Οι απειλές άρχισαν με τη δημοσιοποίηση  των υποκλοπών τηλεφώνων. Οι υπηρεσίες λαμβάνουν σοβαρά μέτρα για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων αξιωματούχων, όπως ανέφερε ο Σπασόφκσι.

8.11.2017: Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης ενάμιση έτους τον Γκόραν Γκρούγεφσκι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων, που καταζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αρχές των Σκοπίων για συμμετοχή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο Γκρούγεφσκι συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Βουδαπέστη, με πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο.

8.11.217: Σκοπιανοί πήγαν να δουν τους απογόνους των... προγόνων τους στις στέπες της Ασίας [σ.σ. είχε κι εκεί Σλάβους;], αλλά μπερδεύτηκαν και πήραν λάθος δρόμο. Πήγαν λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στο Πακιστάν... Έτσι, η αντιπροσωπεία των Σλάβων-ψευδομακεδόνων των Σκοπίων, επισκέφθηκε την κοινότητα Χούνζα στο Πακιστάν, όπου συναντήθηκε με το βασιλιά αυτής της φυλής, που θεωρείται ότι είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

9.11.2017: Τα σχολικά βιβλία ιστορίας στα Σκόπια δεν θα αποκαλούν πια τους Βουλγάρους "φασίστες κατακτητές" Θα αναθεωρήσουν τα βιβλία ιστορίας για να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους. Έτσι σκοπεύουν να αφαιρέσουν την πρόταση για τους "Βουλγάρους φασίστες κατακτητές", κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Στο βιβλίο θα μπορούσε να γράφεται μόνο "φασιστικές δυνάμεις κατοχής" και να διατηρήσουμε τη φιλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. «Επί δέκα χρόνια αγωνιζόμαστε με τους γείτονές μας και είναι καλό να αναρωτηθούμε αν οι γείτονές μας έχουν άδικο ή υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα», ανέφερε ο Ζάεφ. «Η Βουλγαρία είναι σύμμαχάς μας στην πορεία ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ. Θα προεδρεύει την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου και επιθυμεί να οριστεί τότε η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε.

9.11.2017: Σκοπιανή ιστοσελίδα αναφέρεται στον φόβο ότι «ο Γκρούγεφσκι και ο Μπόσκοφσκι -που βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών Αρχών- θα "κελαηδήσουν" στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες», και θα αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για το σύστημα ασφαλείας των Σκοπίων, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα να πάρουν πολιτικό άσυλο και να αποφύγουν την έκδοση.

10.11.2017: Σε πλήρη αποστασιοποίηση από το "αρχαιομακεδονικό" ντελίριο της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι στα Σκόπια, προχωράει η νέα ηγεσία της χώρας υπό τον Ζόραν Ζάεφ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ, κωδικοποίησε ουσιαστικά το νέο "δόγμα" της χώρας, ενόψει των νέων συνομιλιών με την Ελλάδα, αποκηρύσσοντας την εθνικιστική ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της Ελλάδας. «Δεν είναι συνετό να διεκδικήσουμε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου σαν κάτι που ανήκει στα Σκόπια» επεσήμανε, ενώ καυτηρίασε και τη δημοσίευση αλυτρωτικών χαρτών της λεγόμενης "Μεγάλης Μακεδονίας" μέσα στην οποία περιέχεται η μισή βόρεια Ελλάδα. Είναι δειγμα του παράνομου επεκτατισμού», τόνισε.

Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ, δεν είναι άσχετες με τις φωνές στη κυβέρνηση που ζητούν ευθέως την απομάκρυνση αγαλμάτων και μνημείων από το κέντρο των Σκοπίων, που σχετίζονται με την ελληνική ιστορία, με κυριότερο αυτό του Μεγάλου Αλέξανδρου.

10.11.2017: Άγνωστοι δράστες έκαναν ζημιά στο άγαλμα  του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης Πρίλεπ. Το μνημείο στήθηκε το 2006 και αποτελεί δωρεά από την επιχειρηματία και πολιτικό Γκιοργκία Τζορτζ Ατανασόφσκι. «Ο δήμος του Πρίλεπ καταδικάζει έντονα τον βανδαλισμό και τη βλάβη που υπέστη το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από άγνωστους δράστες, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία της Αλεξάνδρειας, σπάζοντας το δόρυ του».

10.11.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του είναι η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ότι είναι έτοιμος για τη σκληρή αντίδραση της Ρωσίας, όταν θα έρθει η στιγμή της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε έντονα στη συνέντευξη του πρωθυπουργού των Σκοπίων, όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο Tanjug.  «Καταδικάζουμε τους αβάσιμους και επιβλαβείς  ισχυρισμούς του Ζόραν Ζάεφ. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών και προκαλούν μόνιμη βλάβη στις σχέσεις  και στη συνεργασία», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας.

10.11.2017: Διπλωμάτες των Σκοπίων τάχθηκαν υπέρ της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων σε αεροδρόμιο "Κίρο Γκλιγκόροφ". Η ιδέα αυτή γίνεται αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι διαφωνεί με αυτήν.

11.11.2017: Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για την χρηματοδοτική στήριξη των οικογενειών των Αλβανών που καταδικάστηκαν για τρομοκρατία στα Σκόπια, για τη δράση τους το 2015 στην πόλη Κουμάνοβο, δημιούργησε αρνητικές αντιδράσεις  στα Σκόπια. Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ στη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Δούρατα Χότζα, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν βρίσκεται στο πνεύμα της οικοδόμησης ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος για την περιοχή που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου, το οποίο είναι κοινό συμφέρον και στις δύο χώρες.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi