Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 6 έως 12/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Αλβανία

8.1.2019: Στην Αλβανία κατάφεραν να μείνουν χωρίς υπουργό Εξωτερικών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, αρνείται να υπογράψει τον διορισμό του 30χρονου Κοσοβάρου Γκεντ Τσάκαϊ, ως νέου υπουργού Εξωτερικών στη θέση του Ντίτμιρ Μπουσάτι. Αιτιολόγησε την απόφασή του με τον λεπτομερή έλεγχο που διεξάγει για τον προτεινόμενο Κοσοβάρο ως υπουργό της Αλβανίας.

10.1.2019: Ένα  σοβαρό συμβάν έγινε στον Αλβανικό Στρατό. Αναφέρθηκε κλοπή όπλων από στρατιωτική Βάση. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας εκλάπησαν διάφορα όπλα από τις στρατιωτικές αποθήκες όπλων στο Πασαλιμάν, στα νότια της χώρας. Μεταξύ των όπλων που εκλάπησαν είναι τρία αυτόματα όπλα. Ο στρατιώτης που όφειλε να φυλάει την αποθήκη δεν βρισκόταν στη θέση του τη στιγμή της κλοπής. Υποστήριξε ότι λόγω της παγωνιάς πήγε σε θερμαινόμενο μέρος.

11.1.2019: O Έντι Ράμα συναντήθηκε στα Τίρανα, με πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό. Κατά την ομιλία του, το πρώτο στο οποίο αναφέρθηκε ήταν οι σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία. Ο Ράμα ανέφερε πως οι σχέσεις με Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία πρέπει να εμβαθυνθούν και συνέχισε ως εξής: «Η Ιταλία είναι η αναμφισβήτητη πύλη εισόδου μας στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα με το πώς φυσούν οι άνεμοι ανάμεσα στους φίλους μας και στην Τουρκία, η Τουρκία για εμάς είναι ο απαραίτητος και αμετάβλητος στρατηγικός μας εταίρος. Η Τουρκία είναι φίλη μας και η φιλία μας με την Τουρκία δεν επηρεάζεται από ανέμους που φυσούν».

Βοσνία

6.1.2019: Ο Σερβοβόσνιος π. πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η ίδρυση του Ρωσο-Σερβικού Ορθόδοξου Κέντρου θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, μαζί με τις ορθόδοξες εκκλησίες στη Δημοκρατία Σέρπσκα θα δημιουργούνται και νηπιαγωγεία, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες. Ο Ντόντικ πιστεύει ότι αυτό θα δώσει μια νέα διάσταση στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία όπως είπε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, όσον αφορά την εκπαίδευση των νεότερων.

8.1.2019: Παρέλαση τεθωρακισμένων οχημάτων και εκπροσώπων των οργανώσεων του αμυντικού πατριωτικού πολέμου των Σερβοβόσνιων, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μπάνια Λούκα, σηματοδοτώντας την Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Η πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, δήλωσε ότι η σερβική δημοκρατία  διατηρείται από την αγάπη των πολιτών της και τόνισε ότι πρέπει όλοι οι Σέρβοι πολίτες να ενωθούν γύρω από το συμφέρον της Δημοκρατίας.

Βουλγαρία

8.1.2019: Η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χαιρετίζει τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και περιμένει την επερχόμενη επιλογή των νέων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, όπως ανακοίνωσε  η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεργασθούν με τη βουλγαρική κυβέρνηση για να καθορίσουν τις τελικές παραμέτρους της πιθανής πώλησης των F-16.

9.1.2019: Η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο έναρξης  διαπραγματεύσεων για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών "Lockheed Martin F-16" από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντικατάσταση του στόλου των ρωσικών μαχητικών "Mig-29".

12.1.2019: «Η συμφωνία της Πρέσπας θα στραφεί κατά της Βουλγαρίας». Αυτό διατύπωσε ο αναλυτής των πολιτικών εξελίξεων στα Σκόπια και πρόεδρος του ειδησεογραφικού πρακτορείου και ραδιοφώνου "Fokus", Κρασιμίρ Ουζούνοφ. «Οι δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στα Σκόπια δεν είναι θετικές για εμάς. Ο Ζάεφ στους λόγους του βασίζεται στη "μακεδονική" ταυτότητα και τη "μακεδονική" γλώσσα, τη μοναδικότητα και την αυτοδιάθεση. Αυτό θα πρέπει να προκαλέσει βαρύ προβληματισμό για τους "Πατριώτες" (σημ. τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα) γιατί είναι αντιπαραγωγικές και όλες αυτές οι δηλώσεις απευθύνονται στη Βουλγαρία», είπε ο Ουζούνοφ.

Κοσσυφοπέδιο

6.1.2019: Αλβανοί στην πόλη Τζιακόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν Σέρβους προσκυνητές που πήγαν για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στην παλιά εκκλησία της πόλης. Οι Αλβανοί, κατά τη θρησκευτική ημέρα των Σέρβων χριστιανών, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο με εκκλήσεις που γίνονται στο Facebook, για τους εμποδίσουν να πάνε στην εκκλησία.

6.1.2019: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, πραγματοποίησε ένα μυστικό διπλωματικό ταξίδι στο Βερολίνο τον προηγούμενο μήνα, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Ρίτσαρντ Γκρένελ, έναν στενό συγγενή του Τραμπ. Ο Θάτσι αργότερα υποσχέθηκε να άρει τη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση του Κοσόβου.

11.1.2019: Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου στα Σκόπια να εγκρίνει τις τροπολογίες του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πρότυπο και για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. «Το έτος 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο», ανέφερε.

Μαυροβούνιο

11.1.2019: Οι αρχηγοί των κομμάτων του Μαυροβουνίου "Νέα σερβική δημοκρατία" /Άντρια Μάντιτς/ και "Δημοκρατικό λαϊκό κόμμα" /Μίλαν Κνιάζεβιτς/ πρότειναν στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στο μέλος της Σερβίας στην Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ τα σύνορα μεταξύ του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να γίνουν ανοιχτά. Σε κοινή δήλωση οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν ότι στην περιοχή υπάρχει επικίνδυνη τάση προς σχηματισμό αντισερβικού συνασπισμού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Κόσσοβο.

Σερβία

6.1.2019: Πληροφορίες αλβανικής εφημερίδας, αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα λήξουν με μια ιστορική συμφωνία που θα υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσιγκτον.

8.1.2019: Τρεις Αλβανοί κλείστηκαν για 55 μέρες στη φυλακή στη Σερβία, επειδή έγραφαν στα αυτοκίνητα που ήταν καλυμμένα με χιόνι τη συντομογραφία "UÇK". Οι Αλβανοί πήραν κατά σειρά τα σταθμευμένα οχήματα γράφοντας επάνω στο χιόνι "UÇK". Κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την αστυνομία και συνελήφθησαν.

8.1.2019: Η Πρίστινα καταδίκασε έντονα την φυλάκιση των τριών Αλβανών που έγραφαν συνθήματα "UCK" και καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να πάρουν θέση σε αυτήν την αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά της Σερβίας. Η ανακοίνωση της Πρίστινα αναφέρει ότι «σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κανείς δεν μπορεί να καταδικάζεται γιατί εξέφρασε τη γνώμη του ή παρουσιάζει διαφορετική πεποίθηση».

10.1.2019: Στην πρωτεύουσα της Σερβίας, ξεκίνησαν οι τελικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, που αποτελείται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και την Κιργιζία. Η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί στις 17 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σερβία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, Ρασίμ Λιάιτς δήλωσε ότι οι δασμολογικές συμφωνίες θα ευνοήσουν στην εξαγωγή των σερβικών προϊόντων, ιδίως στους τομείς των τυριών, κρέατος, πουλερικών, ορισμένων τύπων αλκοολούχων ποτών, ζάχαρης, σιγαρέτων και αυτοκινήτων.

12.1.2019: Χιλιάδες Σέρβοι συμμετείχαν στην έκτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Βούτσιτς και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, ζητώντας ελευθερία του Τύπου και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης, και διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο μυστικής συμφωνίας με το Κόσοβο. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Συμμαχίας για την Σερβία στην οποία συμμετέχουν περί τα τριάντα αντιπολιτευτικά κόμματα και οργανώσεις και φώναξαν «Βούτσιτς, κλέφτη».

Σκόπια

8.1.2019: Ο πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Μιλέσκι, σε ανάλυσή του σημειώνει ότι η συμφωνία για το περιεχόμενο του Συντάγματος μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του επικεφαλής του κόμματος της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς", που επιτεύχθηκε, είναι η αρχή της ομοσπονδιακής οργάνωσης της "Μακεδονίας". «Αυτό που ζήτησε και έλαβε ο Σέλα, είναι η εξίσωση του "μακεδονικού" με τον αλβανικό λαό στο προοίμιο, που είναι το πρώτο βήμα προς μια Ομοσπονδία ή δημιουργία Καντονίων, διότι αν δεν συμμετείχε εξίσου στη δημιουργία της "Βόρειας Μακεδονίας" δεν θα είχε μετά κανένα δικαίωμα ως καντόνι», είπε ο Μιλέσκι.

8.1.2019: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς", Ζιγιαντίν Σέλα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους δήλωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Θα υπάρξουν αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος κατόπιν αιτήματος του Σέλα. Τώρα, στο προοίμιο θα γραφτεί «του μακεδονικού λαού, του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού και ούτω καθ’ εξής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στο σχετικό σημείο του Συντάγματος.

8.1.2019: «Στο δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ δεν έλαβε υποστήριξη για αλλαγή του Συντάγματος και του ονόματος, αλλά το κάνει με εγκληματικό τρόπο, με χρήση των δικαστικών και εισαγγελικών μηχανισμών, προκειμένου να απειλήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν», υπογράμμισε ο Μίτσκοσκι, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι μέρος των βουλευτών ψηφίζουν υπό απειλή και όχι με βάση την βούληση και τις πεποιθήσεις τους: «… όλοι εδώ, και εσείς τα ΜΜΕ, η ευρύτερη κοινή γνώμη γνωρίζετε για τα παρασκηνιακά παιχνίδια, τις απειλές, τα παζαρέματα και τις πιέσεις που διαδραματίστηκαν δημόσια».

9.1.2019: Ερωτηθείς για ποιον λόγο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πΓΔΜ από την ανεξαρτησία της και ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της χώρας. «Ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων επέστρεψαν στην κεντρική σκηνή, με κακούς παίχτες που θέλουν να καταστρέψουν και να αποσταθεροποιήσουν το δημοκρατικό σύστημα.  Για να τους νικήσουμε χρειαζόμαστε ισχυρά κράτη, με ισχυρές δημοκρατικές βάσεις, ελεύθερα ΜΜΕ και ανοιχτές αγορές. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η "Μακεδονία", πλήρως ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια», είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

11.1.2019: Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκαν στην τρίτη τελική φάση στη Συνέλευση της πΓΔΜ, με 81 ψήφους. Οι επί τρεις ημέρες διαπραγματεύσεις με τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης και η αποδοχή των αιτημάτων τους έφερε στο τελικό στάδιο τη Συμφωνία.

11.1.2019: «Η "Μακεδονία" έχει λάβει μια ιστορική απόφαση. Η Συνέλευσή σας ψήφισε και ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση των εκλεγμένων αντιπροσώπων σας», δήλωσε ο πρέσβης Τζες Μπέιλι την Παρασκευή το βράδυ αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο.

11.1.2019: Γυναίκα βουλευτής που αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησε να διαπραγματευθεί με υπουργική θέση, την ψήφο της, για τις συνταγματικές αλλαγές. «Καταλαβαίνω να μη ψηφίσετε επικαλούμενοι εθνικά κίνητρα, αλλά όχι για λόγους προβολής και συμφέροντος», ανέφεραν πηγές του κυβερνώντος κόμματος που δήλωσαν την απογοήτευσή τους «καθώς ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να έχουν πολιτικό ή προσωπικό κέρδος σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη χώρα μας».

12.1.2019: Ο σύνδεσμος φιλάθλων "Komiti Skopje" της "Βαρντάρ" της "Βόρειας Μακεδονίας" -τυπικά ακόμα για την Ελλάδα ΠΓΔΜ- απειλεί με θάνατο τους 81 βουλευτές που ψήφισαν την Παρασκευή στα Σκόπια τις συνταγματικές αλλαγές. «Η μητέρα μας μόλις βιάστηκε από 81 μανιακούς», αναφέρουν οι Σκοπιανοί φίλαθλοι της "Βαρντάρ" και προειδοποιούν ότι «όλοι τους θα λογοδοτήσουν σε λαϊκό δικαστήριο». «Ακόμη και στους τάφους τους δεν θα βρουν την ειρήνη» οι 81 βουλευτές και τονίζουν ότι «δεν συγχωρούμε την προδοσία».

12.1.2019: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν απαιτείται η υπογραφή του προέδρου του Κράτους, Γκεόργκε Ιβάνοφ. «Δόξα τω θεώ, δεν χρειάζεται η υπογραφή του Ιβάνοφ», είπε ο Ζόραν Ζάεφ από το κυβερνείο της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας".

12.1.2019: Ο Λούκι Κόφι, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής Άλισον, του επιφανούς "Ιδρύματος Κληρονομιάς" (Heritage Foundation) δεν είναι βέβαιος ότι η αλλαγή  του ονόματος εγγυάται την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη, με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται η Βουλγαρία και η Αλβανία ως μέλη του ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν προβλήματα στην ένταξη.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi