Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 7/04 έως 13/04

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

13.4.2019: Υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη το μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες τρεις βαλκανικές χώρες για την από κοινού υποψηφιότητα διεκδίκησης του Euro 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους ομόλογούς του της Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

ΑΛΒΑΝΙΑ

7.4.2019: «Έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια, εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα φορτώθηκαν το σούρουπο», γράφει η αλβανική ιστοσελίδα "portalikuqezi", επικαλούμενη βίντεο που τράβηξε ένας Αλβανός πολίτης τόσο στο λιμάνι του Δυρραχίου όσο και στην εθνική οδό. Αναφέρεται ότι έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί έχουν δωρίσει 37 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία, αλλά το περιστατικό αυτό δείχνει ότι έχουν στείλει και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν έχει δημοσιοποιηθεί. [Το βίντεο κατέβηκε από το youtube μετά από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης].

7.4.2019: Ο διευθυντής της "Φωνής της Αμερικής" για την Ευρασία, Ελέζ Μπιμπεράι, έκανε σκληρή κριτική για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Ο Μπιμπεράι δήλωσε ότι ο Ράμα είναι ένας αυταρχικός, διεφθαρμένος, αλαζονικός κυβερνήτης και η κυβέρνησή του μαστίζεται από βαθιά διαφθορά και κατάχρηση.

8.4.2019: Το "Κίνημα της Αυτοδιάθεσης" (Lëvizja Vetëvendosje) του Κοσσυφοπεδίου μεταφέρεται επίσημα στην Αλβανία. Η Αυτοδιάθεση υποστηρίζει μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κοινή στρατηγική για την εθνική άμυνα και ασφάλεια της Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου. Θα καταστεί, επίσης, συνήγορος για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών στις αυτόχθονες περιοχές τους στα Βαλκάνια, όπως αναφέρεται.

9.4.2019: Η υπουργός  Άμυνας, Όλτα Τζάσκα, δήλωσε: «Μετά από λίγες ημέρες θα πάω στην Αμερική, για την υπογραφή της σύμβασης αγοράς ελικοπτέρων. Πρόκειται για τρία ελικόπτερα τύπου "Black Hawk", τα οποία θα ενισχύσουν τις ικανότητες του στρατού».

10.4.2019: Ο αλβανικός στρατός αναλαμβάνει την ασφάλεια του αεροδρομίου Ρίνας. Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα δήλωσε ότι η στρατιωτική Αστυνομία και το ειδικό τάγμα των ενόπλων δυνάμεων θα βρίσκονται περιμετρικά του αεροδρομίου. Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα μετά τη ληστεία των 10 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο αεροδρόμιο από ένα σχεδόν έτοιμο για απογείωση αεροσκάφος. Η αλβανική κυβέρνηση, έριξε την ευθύνη στον Κινέζο παραχωρητή.

10.4.2019: «Η αδελφή του τρομοκράτη Κωνσταντίνου Κατσίφα θα είναι τιμητικά επικεφαλής της ελληνικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 14 Απριλίου», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. «Με πρωτοβουλίες ορισμένων ελληνοαμερικανικών κύκλων στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, τιμάται ο τρομοκράτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από ένοπλη σύγκρουση με την αλβανική αστυνομία στο νότο της Αλβανίας», όπως σημειώνεται. Προσθέτει ότι η Αλβανική Αμερικανική Ένωση στη Μασαχουσέτη, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανεχθεί «εχθρικά και αποσχιστικά συνθήματα κατά της χώρας στην κοινότητά μας στη Βοστώνη ή τη Μασαχουσέτη, που είναι το σπίτι μας».

11.4.2019: Ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, σχετικά με τη ληστεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο αεροδρόμιο Ρίνας των Τιράνων, λέει ότι ήταν μια προεκλογική κλοπή που διοργανώθηκε από το ίδιο το κράτος. «Μια τέτοια δράση ακριβείας γίνεται μόνο με τη συμμετοχή των στοιχείων της ασφάλειας του αερολιμένα». Είπε ότι δεν υπάρχει κακοποιός στον κόσμο να οργανώσει δύο φορές το ίδιο σενάριο. Όσον αφορά την προστασία του αεροδρομίου από τις ένοπλες δυνάμεις, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για απάτη. Για τη διαφυγή των άλλων ληστών, ο Μπερίσα ανέφερε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα βρει έναν ψεύτικο ένοχο, στον οποίο θα αποδώσει την ευθύνη.

13.4.2019: Η αντιπολιτευόμενη αλβανική εφημερίδα "Τέλεγκραφ" φιλοξένησε άρθρο με τίτλο: "Η ληστεία στο ΡΙΝΑΣ έγινε (με τα όπλα και τα αντιαρματκά βλήματα που κλάπηκαν στη βάση Πασάλιμαν) από εκπαιδευμένους κομάντος". Αρθρογράφος είναι ο δικηγόρος και πρώην στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλτίν Γκότζαϊ.  Ισχυρίζεται ότι η ληστεία δεν είναι έργο ορισμένων πρώην κρατουμένων ληστών. Αλλά, καλά εκπαιδευμένων κομάντος, με πιθανή ανάμειξη της πολιτικής. Οι κομάντος ήταν οπλισμένοι με όπλα και αντιαρματικά βλήματα και σφαίρες που κλάπηκαν προ μηνών τον ναύσταθμο "Πασαλιμάνι Αυλώνας".

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

7.4.2019: Φωνάζοντας "Ελευθερία ή Θάνατος για τη Βουλγαρία", περίπου 40 μέλη -ακτιβιστές του VMRO- συγκεντρώθηκαν μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Σόφια για να διαμαρτυρηθούν για δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να παρέμβει, αναγκάζοντας τη Βουλγαρία να τροποποιήσει το νόμο "περί των Θρησκευτικών Υποθέσεων", προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα εργάζεται μέρα και νύχτα για τα συμφέροντα των τουρκικών κοινοτήτων στο εξωτερικό που αποτελούν προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας».

7.4.2019: Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ αναφερόμενος στην ένταση που παρατηρείται στο στρατόπεδο μεταναστών των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και την πιθανότητα να μεταφερθούν προς τα βουλγαρικά σύνορα, ήταν καθησυχαστικός. Δήλωσε όμως ότι εάν θεωρηθεί αναγκαίο, ο στρατός είναι έτοιμος να στείλει μέχρι και 3.000 στρατιώτες στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα για την αντιμετώπιση ενός πιθανού μεταναστευτικού κύματος.

9.4.2019: Τον περασμένο χρόνο οι Βούλγαροι του εξωτερικού έχουν στείλει στην Βουλγαρία το ποσό ρεκόρ των 2.13 δισ. €. Αυτό ανακοίνωσαν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για το 3.8% του ΑΕΠ της Βουλγαρίας και τα νούμερα δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά που μεταφέρονται μετρητά. Από την άλλη, το 2018 οι ξένοι που εργάζονται στην Βουλγαρία έχουν εξάγει 221 εκ. δολάρια (0.3% του ΑΕΠ) και δη με 11% περισσότερα από το 2017.

10.4.2019: Οι συνομιλίες της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σκοπίων- Βουλγαρίας συνεχίζονται στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Επετεύχθη συμφωνία σχετικά με το ρόλο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του έργου των Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και τη διατήρηση και την ανάπτυξη όσων έκαναν μαζί με τους μαθητές τους. Οι Σκοπιανοί τους θεωρούσαν Σλάβους και οι Βούλγαροι Βουλγάρους, που διέδωσαν τον πολιτισμό στους Σλάβους. Τώρα οι δύο πλευρές απέβαλαν τους εθνικούς χαρακτηρισμούς και τους χαρακτηρίζουν "Θεσσαλονικείς".

11.4.2019: Στην χρηματοδότηση δύο έργων στον κλάδο της ενέργειας στην Βουλγαρία προχωρά ο Εκτελεστικός Οργανισμός Καινοτομίας και Δικτύων (Innovation and Networks Executive Agency - INEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεσμεύοντας 55 εκατ. ευρώ, έπειτα από την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας. Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV ανάμεσα στον υποσταθμό Maritsa East στην Βουλγαρία και τον υποσταθμό Νέα Σάντα, στο Κιλκίς, στην Ελλάδα, το οποίο θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 27 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο αφορά την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου εντός της βουλγαρικής επικράτειας, το οποίο θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 27 εκατ. ευρώ.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

11.4.2019: Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν για πρώτη φορά στην προστασία του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τη βορειοατλαντική συμμαχία.  Όπως ανακοινώθηκε, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν όταν ένα πολιτικό αεροπλάνο εισήλθε στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου χάνοντας τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στην Κροατία. Τα μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου ανέφεραν ότι το αεροσκάφος αναχαιτίσθηκε από δύο αεροσκάφη της ιταλικής αεροπορίας την Τρίτη. Τα ιταλικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από την ιταλική βάση Τζόγια ντελ Κόλε, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια του Μπάρι, στο κέντρο των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Ιταλία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

7.4.2019: Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου θα δικαστεί για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" σχετικά με τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα που ακολούθησαν την αντικομμουνιστική εξέγερση και την πτώση του Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι διώξεις αφορούν τους πυροβολισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τις ημέρες που ακολούθησαν τη φυγή του πρώην δικτάτορα στις 22 Δεκεμβρίου 1989, με φόντο μαζικές αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις.

11.4.2019: Έτοιμες να αναπτύξουν και στη Ρουμανία είναι οι ΗΠΑ το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας αυτό το καλοκαίρι προκειμένου υποστηρίξουν τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην Ευρώπη, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού. Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ και κρίνεται απαραίτητη, όσο καιρό πραγματοποιείται η συντήρηση στο Σύστημα Πυραυλικής Άμυνας Aegis στη Ρουμανία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ.

ΣΕΡΒΙΑ

9.4.2019: Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται η "Μεγάλη Αλβανία". «Όσο πιο γρήγορα διαχωριστούμε με τους Αλβανούς, τόσο καλύτερα θα ζήσουμε. Αν δεν το θέλουμε αυτό, τότε θα έχουμε ένα ολόκληρο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Βουλίν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλησιέστερους του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

9.4.2019: Οι υπουργοί των 29 μελών του ΝΑΤΟ», γράφει σερβικό δημοσίευμα, συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον για να σηματοδοτήσουν επίσημα τα 70 χρόνια της δημιουργίας της Συμμαχίας, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως έγινε γνωστό, σε αυτήν τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ, καυχήθηκε ότι η χώρα του υποστήριξε τον βομβαρδισμό της Σερβίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, είπε ότι η "Μακεδονία" παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη για την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔΓ το 1999.

10.4.2019: H Σερβία πλησιάζει την Ρωσία περισσότερο; Η υπουργός Εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), Βερόνικα Νικισίνα, προανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία μίας "ελεύθερης εμπορικής ζώνης" με την Σερβία, με τις σχετικές υπογραφές να "πέφτουν" τον προσεχή Οκτώβριο. Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση συνιστά μία οικονομική ένωση κρατών και αποτελεί διάδοχο οργανισμό της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας. Ιδρυτικές χώρες της EEU αποτελούν η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ρωσία.

10.4.2019: Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα συναντηθούν στις 29 Απριλίου στο Βερολίνο κατόπιν προσκλήσεως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic, ο οποίος δήλωσε ότι είχε προσκληθεί στο Βερολίνο μαζί με την πρωθυπουργό της χώρας, Ana Brnabic. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci και ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj έχουν επίσης προσκληθεί στη γερμανική πρωτεύουσα.

11.4.2019: Τον περασμένο μήνα, η Gastrans με ανακοίνωση της ξεκίνησε την διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτήσει την Σερβία και να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, συνδέοντας την Σερβία με την Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Ο συνολικός όγκος διαθέσιμης ετήσιας χωρητικότητας είναι τα 395,2 GWh / ημέρα στην διασύνδεση με την Βουλγαρία, τα 124,2 GWh / ημέρα στα σημεία εξόδου στην Σερβία και τα 271,02 GWh / ημέρα στην διασύνδεση με την Ουγγαρία. Η εταιρεία φυσικού αερίου Gastrans, θυγατρική της South Stream Serbia, με έδρα την Ελβετία, προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από τα 138,3 εκατομμύρια ευρώ στα 193 εκατομμύρια ευρώ.

12.4.2019: Οι κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία -σε έργα που ήδη λειτουργούν και σε όσα σχεδιάζονται- έχουν φθάσει τα 10 δισ. ευρώ τα τελευταία έργα. Αυτό ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό της χώρας, Άννα Μπάρναμπιτς, κατά την συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, στο πλαίσιο της συνάντησης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

ΣΚΟΠΙΑ

7.4.2019: Το μηνιαίο δελτίο στατιστικών στοιχείων της αρμόδιας υπηρεσίας έδωσε μια -αρνητικά- εντυπωσιακή εικόνα των γεννήσεων στη χώρα κατά το μήνα Ιανουάριο, που σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους υπάρχει η σημαντική μείωση του 20 τοις εκατό, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ. Πρόσθεσε  ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που θα οριστικοποιηθούν και θα αναθεωρηθούν τον Ιούνιο, η χρονιά του 2018 είναι η χειρότερη δημογραφικά χρονιά στην ιστορία της χώρας.

8.4.2019: Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Μίλα Τσάροφσκα, ανέφερε ότι περισσότεροι από 500 χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του VMRO-DPMNE, και επήλθε έτσι η μείωση των γεννήσεων στη χώρα σε σημαντικό βαθμό κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτά, σε απάντηση σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή του VMRO Βλάτκο Γκιόρτσεφ, ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ, δεν βοηθούν τους πολίτες με την οικονομική πολιτική που ακολουθούν.

11.4.2019: Κατά τη διήμερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων μεταξύ της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας" και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, συζητήθηκε η καθιέρωση κοινής γιορτής για την επέτειο μνήμης του Γκότσε Ντέλτσεφ.

13.4.2019: Ο επικεφαλής της Ισλαμικής κοινότητας, Ρέις Σουλεϊμάν Ρετζέπι, αποκάλεσε "άγριο" το λαό των Σκοπίων και "ανθρώπους χωρίς ταυτότητα". Μηνύσεις υπεβλήθησαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις θρησκευτικές κοινότητες. Η Ισλαμική Κοινότητα μετά από αυτήν την εξέλιξη ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπι ποτέ δεν ανέφερε "άγριους τους σλαβομακεδόνες" και χωρίς ταυτότητα, αλλά αναφερόταν αόριστα σε "άγριο λαό, χωρίς ταυτότητα" αναφερόμενος στις δυσκολίες που συναντάει στην ανέγερση ενός τζαμιού στο χωριό Λάζετς.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara