Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 9 έως 15 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκατρείς χώρες της Ε.Ε., κυρίως νέα μέλη από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία, καταρτίζουν ένα non-paper που θα παρουσιαστεί στην Ε.Ε. των 28, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα σχέδια της διεύρυνσης, έχοντας κατά κύριο λόγο στον νου την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, γράφει η ιστοσελίδα EurΑctiv. Οι 13 αυτές χώρες είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Μάλτα. «Η ιδέα είναι να ξεκινήσει μια έκκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη "Βόρεια Μακεδονία"», δήλωσε διπλωμάτης.

ΑΛΒΑΝΙΑ

10.6.2019: Σε έκκληση του ο "Πατριωτικός Σύνδεσμος Τσαμουριά" καλεί όλους τους Αλβανούς να συμμετάσχουν σε εκδήλωση στα αλβανοελληνικά σύνορα. Γράφει στη σελίδα του στο Facebook: «Ο σύνδεσμος Τσαμουριά και το Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ενσωμάτωση και Ενότητα- PDIU, καλούν όλους τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στη ετήσιο προσκύνημα στο Κιαφέ Μπότε στην τσαμουριά στις 22 Ιουνίου και ώρα 18:00. Σήμερα είναι η ώρα για την Τσαμουριά. Υπενθυμίζουμε την 75η επέτειο της γενοκτονίας από τους Έλληνες σοβινιστές κατά των Αλβανοτσάμηδων».

10.6.2019: Ο Μέτα υπέγραψε, ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας και σε απ' ευθείας μετάδοση, το διάταγμα με το οποίο ακυρώνει τις εκλογές της 30ης Ιουνίου επικαλούμενος την πολιτική οξύτητα που κυριαρχεί στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Ράμα, από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, για την Πέμπτη συγκαλείται  το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την καθαίρεση του προέδρου Μέτα.

10.6.2019: Στις 8 Ιουνίου στο Μανχάταν πραγματοποιήθηκε η "παρέλαση των Αλβανών 2019", όπου ο κύριος στόχος ήταν η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Αλβανών που ζουν στη Διασπορά. Ο σύλλογος "Albanian Roots" διοργάνωσε την παρέλαση, η οποία αφιερώθηκε στη λεγόμενη "τσαμουριά", στην 75η επέτειο της φυγής τους από την Ελλάδα. Μάλιστα είχαν και τον καθορισμό της τσαμουριάς σε γιγαντοαφίσα που βρίσκεται στην επικράτεια της Ελλάδας.

10.6.2019: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκράμοζ Ρούτσι απείλησε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έκπτωση του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του Προέδρου της χώρας και θεωρεί ότι η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συνέλευσης, Γκράμοζ Ρούτσι, με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος. Ο οποίος θα εγκρίνει με μια ταχεία διαδικασία την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και να υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη.

11.6.2019: Ο Ιλίρ Μέτα σε έκτακτη σύσκεψη διευκρίνισε ότι η απόφασή του είναι νόμιμη και για την οποία δεν είχε καμία πίεση από την αντιπολίτευση. Είπε ότι δεν καταλαβαίνει τις προσπάθειες της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο που αποφάσισε την Πέμπτη να συζητήσει την καθαίρεσή του από το αξίωμα επειδή άσκησε βέτο στις εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω. Είναι πιο σημαντικό για εσάς να επιλύσετε την κρίση ή την απόλυσή μου; Αν είναι μόνο για την απομάκρυνση του προέδρου, αυτό είναι πολύ εύκολο. Εάν θα δοθεί έτσι λύση, παραιτούμαι. Δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Μέτα.

11.6.2019: «Δίδονται τεράστιες ευκαιρίες για την εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία! Το υπουργείο άμυνας προσφέρει τέσσερις πλήρεις υποτροφίες σε ελληνικές Στρατιωτικές Ακαδημίες», ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα. Σύμφωνα με την ίδια: «Τα πάντα είναι καλυμμένα. Απλά, πρέπει οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν τα απαραίτητα προσόντα σπουδών και εκπαίδευσης. Εμπρός! Το μέλλον είναι μπροστά, ακόμη πιο φωτεινό!», υπογραμμίζει η υπουργός Άμυνας.

13.6.2019: Ο πρόεδρος Μέτα κάλεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, για να δεχθεί αναβολή των εκλογών. Ο τελευταίος, πάντως, συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Ιουνίου. Μιλώντας σε συγκεντρώσεις, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρίσκεται πίσω από την κρίση και την πολιτική αστάθεια που ταλανίζει τη χώρα. Επανέλαβε, δε, την θέση του ότι η απόφαση για την ακύρωση των εκλογών είναι αντισυνταγματική για να υποστηρίξει πως η θέση του Ιλίρ Μέτα είναι ασυμβίβαστη με το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

13.6.2019: Η εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα την προσεχή Δευτέρα. Ο Μπάσα εμπλέκεται από την εισαγγελία ως ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ.

13.6.2019: Με συντριπτική πλειοψηφία το αλβανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών. Την κυβερνητική πρόταση υπερψήφισαν εκατό βουλευτές και άλλοι εφτά την καταψήφισαν. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή καθαίρεση του Μέτα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών.

13.6.2019: Με αεροπλάνο των γαλλικών Αρχών, έφθασαν στο αεροδρόμιο των Τιράνων 50 υπήκοοι Αλβανίας. Η επανεισδοχή έγινε σε συνεργασία μεταξύ των Αστυνομιών των δύο χωρών και πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά μετά την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου. Η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Ροβένα Βόντα, δήλωσε ότι κάθε προσπάθεια αναζήτησης ασύλου είναι μάταιη, γιατί η Αλβανία βρίσκεται στον κατάλογο των ασφαλών χωρών. Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, κατά μέσο όρο ετησίως, ο αριθμός των Αλβανών πολιτών που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, ανέρχεται σε 20 χιλιάδες.

14.6.2019: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, γλύτωσε από σοβαρό ατύχημα, όταν σε μια αυτοκινητοπομπή, στην οποία ήταν και το δικό του όχημα, συγκεντρωμένοι πολίτες άρχισαν να πετούν πέτρες. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Λιμπράζντ, κοντά στα σύνορα των Σκοπίων και ο οδηγός του Ράμα έκοψε απότομα το τιμόνι και μπήκε σε παράπλευρες οδούς. Η Αστυνομία προσπάθησε να απομονώσει τους εξαγριωμένους πολίτες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

10.6.2019: Ο ηγέτης του VMRO και αντιπρόεδρος  της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, λέει ότι «τα Σκόπια είναι απρόθυμα να παραδεχθούν ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Βούλγαρος, ένα γεγονός που είναι προφανές, τεκμηριωμένο και αναγνωρισμένο από τον ίδιο, όπως το έχει γράψει όταν βρισκόταν εν ζωή». Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, οι πολιτικοί των Σκοπίων έχουν προτείνει στην Επιτροπή να ομονοήσουν στην εικόνα του Γκότσε Ντέλτσεφ ως έναν "Μακεδόνα Απελευθερωτή", ο οποίος τιμάται από το βουλγαρικό λαό. «Για μένα, αυτή η πρόταση είναι μια απροκάλυπτη γελοιοποίηση, στην πραγματικότητα υπονομεύεται η διαδικασία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

11.6.2019: Άρχισε η στρατιωτική άσκηση "Σάμπλα 2019" από τις χερσαίες βουλγαρικές δυνάμεις, που έχει ως στόχο την εξάσκηση σε φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συγκροτήματα (Manpads) "Strela 2M", σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας. Η άσκηση θα περατωθεί στις 13 Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας χαρακτηρίστηκαν ως εξαιρετικά. Θα διεξαχθούν και νυχτερινές ασκήσεις με ρίψεις PZRK "Strela 2M" με την εγκατάσταση αντιαεροπορικών μονάδων αεράμυνας ZU-23-2.

13.6.2019: Η Βουλγαρία επέστρεψε στην Τουρκία 63 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων είναι 56 νομίσματα (χρυσά, ασημένια και χάλκινα αρχαίας και βυζαντινής εποχής), έξι χάλκινα αγαλματίδια  και μια χάλκινη πόρπη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού Ρούμεν Ντιμιτρόφ και του υφυπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας Οζγκούλ Όσκαν Γιαβούζ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

10.6.2019: Ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι δεν θα καταργηθούν οι δασμοί για τα σερβικά εμπορεύματα, μέχρις ότου επιτευχθεί οριστική συμφωνία και επεξήγησε ότι εννοεί αμοιβαία αναγνώριση με το Βελιγράδι, αναγνώριση του Κοσσόβου από τις πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, και ένταξη του νεαρού κράτους στον ΟΗΕ. Ο Θάτσι δήλωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση έχει την πρόθεση να εξετάσει τη δυνατότητα για ένωση με την Αλβανία.

12.6.2019: Το Κόσοβο γιόρτασε την επέτειο των είκοσι ετών από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων και την εκδίωξη του σερβικού στρατού και της αστυνομίας. Οι εκδηλώσεις εορτασμού πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Είκοσι χρόνια ελευθερίας», παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της πρώην ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Xιλιάδες πολίτες με αλβανικές και αμερικανικές σημαίες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινας ενώ με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

12.6.2019: Η Ολμπράιτ αφίχθη στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, όπου θα λάβουν μέρος μαζί στην τελετή που σηματοδοτεί τα 20 χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την απόσχιση της επαρχίας του Κοσόβου από τη Σερβία. Η Ολμπράιτ κλήθηκε  στην επέτειο αυτή για να δει εκ του σύνεγγυς την προτομή που της έχουν φτιάξει για την υποστήριξή της προς το αλβανικό στοιχείο του Κοσσυφοπεδίου.

13,6,2019: Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο ενδιαφέρεται να συμφιλιωθεί με τη Σερβία. «Η ειρήνη γίνεται από τους πιο δυνατούς. Ο λαός μας θέλει τη συμφιλίωση με τη Σερβία. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με τα υπάρχοντα σύνορα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βελτίωση της διακυβέρνησης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς στις χώρες μας, ώστε να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές ειρήνη και όχι πολέμους για τα εδάφη και τα σύνορα. Απευθύνουμε κάλεσμα στη Σερβία για συμφιλίωση», δήλωσε. [στην ουσία δηλαδή ζητά από την Σερβία να παραδοθεί πλήρως].

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

10.6.2019: Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου-Ακτής, Αμφιλόχιος, δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος από τις δηλώσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ότι «θα εργασθεί για την ανοικοδόμηση μιας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου». Πρόσθεσε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας άθεος προσπαθεί να δημιουργήσει μια εκκλησία». Η αντιπαράθεση δημιουργήθηκε όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του Μίλο Τζουκάνοβιτς για ανεξαρτησία  της ορθόδοξης εκκλησίας του Μαυροβουνίου από το  Πατριαρχείο της Σερβίας.

14.6.2019: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στο Μαυροβούνιο, η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Ακτής, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την "θρησκευτική ελευθερία" είναι μια επίθεση κατά της Εκκλησίας και προσπάθεια να αρπάξει την περιουσία της, προτάσσοντας πολιτική αντίσταση. Όλες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που ανήκαν στο κράτος του Μαυροβουνίου πριν χάσει την ανεξαρτησία του και ενταχθεί στη Σερβία το 1918, που αργότερα δεν μεταβιβάστηκαν νόμιμα στην κυριότητα της θρησκευτικής κοινότητας, όπως προβλέπει η πρόταση του νέου νόμου για την "Θρησκευτική Ελευθερία", που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, θα γίνουν κρατική ιδιοκτησία.

ΣΕΡΒΙΑ

10.6.2019: «Η ιστορία έχει δείξει ότι ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ήταν απαραίτητος και θεμιτός, για να σταματήσει η βία και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ οι KFOR βοηθούν το Κοσσυφοπέδιο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

10.6.2019: Η προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου -στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου- συνάντηση των αρχηγών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Σερβίας και του Κοσσόβου δεν θα διεξαχθεί, εάν δεν καταργηθούν οι εισαχθέντες από την Πρίστινα εμπορικοί δασμοί για σερβικά εμπορεύματα. Αυτά δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

11.6.2019: «Το βοσνιακό εθνικό συμβούλιο ζητά με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Σερβίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ειδικό καθεστώς για το Σάντζακ προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματά τους. Οι Βόσνιοι που ζουν στην περιοχή Σάντζακ ζητούν τη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος (αυτονομίας) σε μια προσπάθειά τους για την επίλυση του καθεστώτος του βοσνιακού (μουσουλμανικού) προβλήματος, ώστε να τους επιτρέπει να έχουν περισσότερα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα.

ΣΚΟΠΙΑ

9.6.2019: Μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ο Κατρούγκαλος είπε ότι τα Σκόπια ανακοίνωσαν την αλλαγή της διαφημιστικής τους καμπάνιας "Macedonia Timeless", γράφει σλαβικό δημοσίευμα. «Το όνομα της χώρας μας που δημοσιεύθηκε αμετάβλητο στον ιστότοπο της τουριστικής προβολής της χώρας  μας ως "Macedonia Timeless", και όχι ως "Βόρεια Μακεδονία" ήταν ο λόγος της αντίδρασης από την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας με έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση», γράφει το κείμενο.

10.6.2019: Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι εάν ο Μητσοτάκης ανοίξει το θέμα (της Συμφωνίας των Πρεσπών) θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να επαναδιαπραγματευθούμε τη Συμφωνία, αλλά όχι όπως την μονοπώλησε το δίδυμο Ζάεφ-Ντιμίτροφ, αλλά με μια  πραγματικά σοβαρή ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα φέρουν μόνο μια προστιθέμενη αξία σε αυτόν τον λαό και αυτήν τη χώρα.

11.6.2019: Όσα καινούργια ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ταξινομούνται για πρώτη φορά στα Σκόπια, θα έχουν πινακίδα με κωδικό "NMK", σε αντίθεση με τις υφιστάμενες πινακίδες των ΙΧ, που αναγράφουν τον κωδικό "MK". Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών, αν και προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών η αντικατάστασή τους εντός πενταετίας, δεν έχει καθοριστεί ακόμη, συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης διαδικασίας.

11.6.2019: Δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι, στις Βρυξέλλες. «Οφείλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες». «Το ζήτημα σήμερα δεν είναι το αν, αλλά το πότε», τόνισε ο Τουσκ. «Είμαι επιφυλακτικός επειδή γνωρίζω πως η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών μελών χρειάζεται μερικές φορές περισσότερο χρόνο απ’  ό,τι θα επιθυμούσα», σημείωσε.

12.6.2019: Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία  του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας", εάν συνάψει συμφωνία για την αγορά οκτώ F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Είναι  γνωστό ότι η φύλαξη του εναέριου χώρου των Σκοπίων έχει αναληφθεί από την Ελλάδα. Οι δηλώσεις  του Μπορίσοφ δείχνουν την αναμενόμενη αντίδραση της Βουλγαρίας. «Μίλησα με τον συνάδελφό μου, Ζόραν Ζάεφ, την περασμένη εβδομάδα, για να φυλάξουμε τον εναέριο χώρο της "Βόρειας Μακεδονίας" όταν φθάσουν τα νέα αεροσκάφη. Αυτό θα είναι καλό για αυτούς και για εμάς», είπε ο Μπορίσοφ.

12.6.2019: Σκόνταψαν στον Γκότσε Ντέλτσεφ. Η απάντηση στο ερώτημα: "Είναι Σλαβομακεδόνας ή Βούλγαρος;" έχει γίνει μια απειλή για τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας στη συζήτηση της Κοινής Επιτροπής μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι εάν δεν αναγνωρισθεί ο Γκότσε Ντέλτσεφ ως Βούλγαρος, θα αποχωρήσει η Βουλγαρία από την Επιτροπή και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ προχώρησε ακόμη περισσότερο απειλώντας με βέτο στην ένταξη των Σκοπίων  στην ΕΕ.

12.6.2019: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε για τις απαιτήσεις της Άγκυρας στην έκδοση πολλών ανθρώπων που είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες, ότι «η "Βόρεια Μακεδονία" θα πρέπει να ακολουθήσει  το εθνικό δίκαιο και να συμμορφωθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους». Πρόσθεσε ότι από τα δεκαπέντε άτομα που ζήτησε η Τουρκία την έκδοσή τους, τα πέντε δεν βρίσκονται στην επικράτεια της "Βόρειας Μακεδονίας", άλλα πέντε βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία και για τα άλλα πέντε η χώρα έχει ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις κατηγορίες από τις τουρκικές αρχές.

12.6.2019: Ο σύνδεσμος "Κρασιά από τη Μακεδονία" (Βίνα οντ Μακεδονία- Вина од Македонија), σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Υδατικής Οικονομίας, πραγματοποίησε προσφορές "μακεδονικών" κρασιών στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα. Έξι από τα οινοποιεία έλαβαν μέρος σε αυτές τις φημισμένες συναντήσεις φέτος. Οι προσφορές των "μακεδονικών" κρασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του συνδέσμου "Κρασιά από τη Μακεδονία" οργανώνονται συνεχώς τα τελευταία επτά χρόνια.

14.6.2019: Σάλος έχει προκληθεί στα Σκόπια, καθώς ο διεθνής ποδοσφαιριστής Εζγκάν Αλιόσκι και η οικογένειά του μπήκαν στο στόχαστρο καθώς μιλούσαν αλβανικά! Συγκεκριμένα, ο 27χρονος μπακ χαφ της Λιντς που έχει γεννηθεί στην πόλη Πριλέπ, αλλά έχει αλβανική καταγωγή, γευμάτιζε με την οικογένειά του σε εστιατόριο μιλώντας αλβανικά και του ζητήθηκε με προσβλητικό τρόπο να αποχωρήσει από το μαγαζί. Αργότερα, όταν αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για γνωστό παίκτη του ζητήθηκε να παραμείνει και απολογήθηκαν, όμως ο άσσος της αγγλικής ομάδας έφυγε από το ρεστοράν.

14.6.2019: Ο πρόεδρος του κόμματος της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς", Ζιγιαντίν Σέλα, ζήτησε πρόωρες εκλογές λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης Ζάεφ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτό το μήνα. «Μιλώντας (ο Ζόραν Ζάεφ) με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, δεν ανέφερε για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά μόνο για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της γερμανικής  κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο θα επανεξετάσει τις εκθέσεις προόδου και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια συνταγή που επαναλαμβάνεται εδώ και δέκα χρόνια για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη "Βόρεια Μακεδονία"».

15.6.2019: Μάταιες ήταν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αχρίδας για τον παράνομο μιναρέ που χτίστηκε κατά την αποκατάσταση ενός παλιού τζαμιού στην πόλη αυτή των Σκοπίων, αφού τα γεγονότα δείχνουν ότι πίσω από την παράνομη οικοδόμησή του βρίσκεται ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Οι θύρες του Τζαμιού του Αλί Πασά άνοιξαν στον πρέσβη της Τουρκίας στη χώρα μας, στην ομάδα του και στους εκπροσώπους των μουφτήδων από την Οχρίδα, που σήμερα ελέγχουν το θρησκευτικό κτήριο και το επίσημο άνοιγμά του αναμένεται να γίνει παρουσία του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνει ο σκοπιανός Τύπος.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara