Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 9 έως 15/12

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

9.12.2018: Οι Αλβανοί στη Νέα Υόρκη, διέκοψαν την τελετή της επιμνημόσυνης δέησης των Ελλήνων στις ΗΠΑ για τον "εξτρεμιστή" Κατσίφα, όπως τον αναφέρουν. Διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την ελληνική οργάνωση στο Μπρούκλιν, με ανθελληνικά αλυτρωτικά πλακάτ, κατηγορώντας τους Έλληνες ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Ζητήθηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας.

10.11.2018: Οι κάτοικοι των πόλεων Σκόδρα, Λέζα και Καβάγια έχουν εξεγερθεί και διαμαρτυρήθηκαν, για την υψηλή τιμή του πετρελαίου, τις υψηλές τιμές των τροφίμων και σε άλλων προϊόντων, στα οποία δεν έχει πρόσβαση ένας απλός Αλβανός, όπως υποστήριξαν. Πολλοί πολίτες από τη Σκόδρα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην πόλη. Μέσα στην πόλη φωνάζουν "Κάτω ο Έντι Ράμα", "Κυβέρνηση κλεφτών και ναρκο-εμπόρων".

11.12.2018: Ανακοίνωση για την σκανδαλώδη απόφαση Ράμα εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών

» Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

11.12.2018: Μεγάλη Φοιτητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα, μετά από επτά ημέρες διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης Έντι Ράμα και την πολιτική που ασκεί στην Παιδεία. Χιλιάδες διαδηλωτές  κατέλαβαν τους δρόμους των Τιράνων από τις πρώτες πρωινές ώρες και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας. Διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα.

11.12.2018: Ο εμπειρογνώμονας θεμάτων εκπαίδευσης στην Αλβανία, Ντριτσίμ Μεχμέτι, επεσήμανε ότι τα τρία τελευταία χρόνια, 23 χιλιάδες Αλβανοί μαθητές, που αποφοίτησαν με άριστα από το λύκειο, έφυγαν για σπουδές στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τη χώρα το 20% των Αλβανών νέων που αποφοιτούν από το λύκειο. Σύμφωνα με μελέτη του Cook-Communications, από το 1988, το 37% του πληθυσμού της Αλβανίας μετανάστευσε σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

11.12.2018: Ο Αλβανός δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι, που έγραφε και στην εφημερίδα "Τα Νέα", γνωστός για τις "κριτικές" του κατά της Ελλάδας και της Ελληνικής Πολιτείας, επιτέλους αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, εκείνο του σκληρού Αλβανού ακροδεξιού, το οποίο υπέκρυπτε εντέχνως υπό το προσωπείο του "ταλαιπωρημένου μετανάστη". Στο νέο του βιβλίο, ο Γκαζμέντ Καπλάνι μιλά και για "τη σφαγή κατά των Τσάμηδων" από τους Έλληνες. Επειδή δεν πήρε την ελληνική ιθαγένεια, έγραψε τότε στη σελίδα του στο Facebook, «το ελληνικό κράτος χαρακτηρίζεται από απερίγραπτη αλητεία είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά και οι Έλληνες πολίτες». Και το αποκαλεί εκδικητικό, κυνικό και απεχθές.

11.12.2018: Στη Χιμάρα, υπήρξε ένταση μεταξύ των κατοίκων και της αλβανικής υπηρεσίας "IKMT" που προσπάθησε να καταστρέψει σπίτια των κατοίκων της περιοχής. Τα κρατικά μηχανήματα έφθασαν σε αρκετά σπίτια για να τα καταστρέψουν, στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδίου, αλλά σε αυτήν την απόφαση αντιτάχθηκαν οι κάτοικοι. Υπήρξαν στιγμές έντασης και συγκρούσεων των Βορειοηπειρωτών με τους κρατικούς υπαλλήλους.

12.12.2018: Περίπου το 60 % των Αλβανών πολιτών θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αν είχαν μια τέτοια ευκαιρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Έρευνας της Κοινής Γνώμης Gallup. Σύμφωνα με το Gallup, τέτοια αποτελέσματα κατατάσσουν την Αλβανία στην 4η θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου, των οποίων οι πολίτες επιθυμούν να μεταναστεύσουν. Βρίσκεται μετά τις αφρικανικές χώρες της Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβύη και την Αϊτή, όπου το επίπεδο φτώχειας κυμαίνεται μεταξύ 54 και 70%.

12.12.2018: Το ΥΠΕΞ Ελλάδας διαμαρτυρήθηκε στο αλβανικό για την καταπάτηση των κτημάτων των Χειμαριωτών. Το αλβανικό ΥΠΕΞ εκφράζει έκπληξη για την ελληνική αντίδραση. Σε μια ανακοίνωση με έντονα ειρωνικό ύφος, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή». Η ανακοίνωση, μάλιστα, αναφέρει πως όσοι θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους, μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου, ενώ η ελληνική αντίδραση αποδίδεται σε διαστρεβλωμένη γνώση των γεγονότων.

14.12.2018: Ο άνθρωπος που διευθύνει το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος "Ανοικτή Κοινωνία" στην Αλβανία, επιλέχθηκε από την αλβανική κυβέρνηση να τοποθετηθεί ως πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Εισαγγελίας. Πρόκειται για τον Γκεντ Ιμπραχίμι, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, ο οποίος είναι συνταγματολόγος, και εμπειρογνώμονας πολλών έργων του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος, στην Αλβανία.

14.12.2018: «Ο στρατός αυτός θα είναι στρατός της ειρήνης, επειδή θα φέρει την ειρήνη. Είναι ο στρατός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, των Σέρβων, των Τούρκων, των Βόσνιων, των Ρομά, των Ασκάλι, των Αιγυπτίων, των Γκοράνι και των άλλων μικρών εθνοτικών ομάδων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο», είπε ο πρωθυπουργός Χαραντινάι. Είπε ότι «ο Στρατός της Σερβίας, κέρδισε έναν εταίρο, τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο στρατοί στο εγγύς μέλλον θα υπηρετήσουν μαζί έναν στρατό στα Βαλκάνια.

14.12.2018: Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αλβανία φαίνεται να συνεργάζονται απευθείας με πράκτορες του Soros για να διοχετεύουν χρήματα ως επιχορήγηση σε αριστερά εγχειρήματα που επιτίθενται σε παραδοσιακά φιλοαμερικανικές ομάδες, κυβερνήσεις και πολιτικές στο όνομα της «κοινωνίας των πολιτών». Το Judicial Watch δημοσιεύει 49 σελίδες νέων εγγράφων που ελήφθησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση της USAID για τους αριστερούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) του George Soros στην Αλβανία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

11.12.2018: Ο Ιβάν Ιλτσέφ από το βουλγαρικό τμήμα της Κοινής Επιτροπής με τα Σκόπια σε ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, αποκαλύπτει ότι οι Σκοπιανοί συνάδελφοί του αναγνώρισαν ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος... «Επιτύχαμε συμβιβασμό με τον Τσάρο Σαμουήλ, η πλευρά των Σκοπίων αναγνώρισε ότι ανήκει στο βουλγαρικό λαό και ήταν Βούλγαρος ηγέτης, ο οποίος κυριαρχούσε τότε στη σύγχρονη πΓΔΜ».

15.12.2018: «Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επικεφαλής του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, από το 1991 και πάντα αναγνώριζε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Τώρα ξαφνικά ισχυρίζεται ότι η Μητρόπολη του Κίεβου δεν ήταν ποτέ υπό την πλήρη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας», δήλωσε ο μητροπολίτης Δανιήλ (Νικολόφ) του Βίντιν της Βουλγαρίας. Ερωτηθείς για το αν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είχε ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο εκτός της δικαιοδοσίας του, ο Μητροπολίτης Δανιήλ απάντησε: «Σίγουρα το πιστεύουμε».

15.12.2018: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι υπάρχει βουλγαρικό ενδιαφέρον για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία προσφορών. Προβλέπεται η προμήθεια οκτώ μαχητικών αεροσκαφών αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά MIG-29.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.12.2018: Οι εξαγωγές της Αλβανίας προς το Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκαν κατά 40% το Νοέμβριο, αφότου η Πρίστινα επέβαλε φόρο κατά 100% στα σερβικά προϊόντα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, ο όγκος των αλβανικών προϊόντων προς το Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκε κατά 33 χιλιάδες τόνους, ενώ σε νομισματική αξία υπάρχει αύξηση εσόδων 7 εκατομμυρίων δολαρίων για το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2017. Ο Νικολίν Ζάκα, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρει ότι οι εξαγωγές αλευριού και οικοδομικών υλικών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

10.12.2018: Είκοσι τέσσερα θωρακισμένα οχήματα τύπου "Hamvi" [Humvee] έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τη σύναψη συμφωνίας της κυβέρνησης της Πρίστινα τον περασμένο Ιούλιο για την αγορά 51 οχημάτων. Τα πολλαπλών χρήσεων στρατιωτικά οχήματα (HMMWV) έφθασαν από τις ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και αναμένεται να διατεθούν στις ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανέφερε η ραδιοτηλεόραση του Κοσόβου - RTK2.

11.12.2018: Μετά τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι που έχει αποκτήσει την αλβανική υπηκοότητα, τώρα δύο υπουργοί της κυβέρνησής του, έχουν κάνει το ίδιο. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Βαλντρίν Λούκα και τον υπουργό Παιδείας Σουκίρι Μπουτούκι, οι οποίοι δεν περιμένουν για ελεύθερη κυκλοφορία με την απελευθέρωση της βίζας και ζητούν από την Αλβανία να τους εκδώσει διαβατήρια.

12.12.2018: Οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, καλύφθηκαν κυριολεκτικά από αμερικανικές σημαίες εν όψει της ίδρυσης του Στρατού Κοσσυφοπεδίου που έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ! Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Φιλίπ Κοσνέτ, δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την ίδρυση του εθνικού στρατού των Κοσοβάρων και η απάντηση των Αλβανών του Κοσόβου ήταν να σημαιοστολίσουν με δεκάδες χιλιάδες αμερικανικές σημαίες όλους τους δρόμους της πόλης. Το Κοσσυφοπέδιο, για τις 14 Δεκεμβρίου έχει αναγγείλει την ίδρυση του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

12.12.2018: Η παράδοση στη Δύναμη Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου 24 αμερικανικών οχημάτων τύπου "Humvee" είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Πρίστινας και των ΗΠΑ και δεν έχει καμία σχέση με την KFOR, δήλωσε ο Βιντσένζο Γκράσο, εκπρόσωπος της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. «Δεν αποτελούν απειλή για κανέναν και προορίζονται για τη μεταφορά ανθρώπων και δεν υπάρχει λόγος για φόβο και ανησυχία», πρόσθεσε.

13.12.2018: Η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε τρεις ξεχωριστούς νόμους για τη δημιουργία στρατού Κοσοβάρων. Τη συνεδρίαση μποϊκοτάρισαν οι βουλευτές που εκπροσωπούν τη σερβική μειονότητα. Σχολιάζοντας την ψηφοφορία, ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η συμμαχία θα "επανεξετάσει" τον ρόλο της εξαιτίας της μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι Κόσοβο και Σερβία πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

14.12.2018: Η Ίντιρα Λάικο, 60χρονη μαία, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 150 ευρώ επειδή άφηνε μπολάκια με τροφή και νερό για τους σκύλους στους δρόμους της πόλης Πλιέβλια. Η Ίντιρα ταΐζει τα αδέσποτα ζώα εδώ και 20 χρόνια. Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ισοδυναμεί με το 40% του μισθού της και η γυναίκα αδυνατεί να το πληρώσει. Όμως στο Μαυροβούνιο ο νόμος ορίζει πως όποιος δεν πληρώνει τα πρόστιμα οδηγείται στη φυλακή.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

15.12.2018: Με την παρουσία ανώτερων αξιωματούχων των ρουμανικών κρατικών θεσμών, γερουσιαστών, βουλευτών και εκπροσώπων του Συλλόγου των Σλαβομακεδόνων στη Ρουμανία, καθώς και εκπροσώπων άλλων εθνικών μειονοτήτων γιορτάστηκε η "Ημέρα της Μακεδονικής Γλώσσας στη Ρουμανία", στις εγκαταστάσεις της Διπλωματικής Λέσχης στο Βουκουρέστι.

ΣΕΡΒΙΑ

14.12.2018: Η πρωθυπουργός της Σερβίας, δήλωσε ότι ελπίζει το Βελιγράδι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τους 28.000 στρατιώτες για την προστασία της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, "αν και αυτή είναι μια επιλογή". Οι δηλώσεις δείχνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία της ηγεσίας του Βελιγραδίου με την ίδρυση στρατού στο Κοσσυφοπέδιο.

14.12.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας θα περάσει το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή, με τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ζώνη ασφαλείας, στα σύνορα με το Κόσσοβο. Πρόκειται για μία κίνηση που σκοπό έχει να εμψυχώσει το στράτευμα και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ενόψει της ίδρυσης των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσόβου.

15.12.2018: O Πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσόβου που δημιούργησε το δικό της στρατό, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Πρίστινα θα μπορούσαν να διαταράξουν την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία ότι βοήθησαν την αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Κοσόβου να δημιουργήσει τακτικό στρατό.

15.12.2018: Χιλιάδες Σέρβοι πήραν μέρος σε διαδήλωση εναντίον του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της κυβέρνησής του στο Βελιγράδι το απόγευμα του Σαββάτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία εναντίον των επικριτών της κυβέρνησης, μετά την επίθεση με θύμα έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Μπόρκο Στεφάνοβιτς. Άνδρες που φορούσαν μαύρες μπλούζες επιτέθηκαν στον Στεφάνοβιτς, ηγέτη του κόμματος Levica Srbije ("Σερβική Αριστερά"), με σιδηρολοστό και τον τραυμάτισαν σοβαρά. Για τους επικριτές του προέδρου Βούτσιτς, η ρητορική μίσους που χρησιμοποιεί όταν καταφέρεται εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, έχει δημιουργήσει κλίμα βίας στη βαλκανική χώρα.

ΣΚΟΠΙΑ

10.12.2018: Οι κρατούμενοι στη φυλακή "Ιντρίζοβο" στην περιοχή της πόλης των Σκοπίων, έχουν αρχίσει απεργία πείνας, ζητώντας να συμπεριληφθούν στο νόμο περί αμνηστίας που ανακοινώθηκε για τους κατηγορούμενους των επεισοδίων στο κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου του 2017. Η διεύθυνση των φυλακών επιβεβαίωσε ότι το 60-65% των κρατουμένων αρνήθηκε το φαγητό.

11.12.2018: Το "Μακεδονικό διεθνές κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα- ММДЧП" καταγγέλλει τον ΟΗΕ, ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, παραβίασε το δικό του Χάρτη, το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το όνομα της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας", το νόημα της λέξης "Μακεδονία" και την ταυτότητα και την ιστορία μια ολόκληρης εθνικής ομάδας. Οι ενέργειες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν μόνο μια πολιτιστική γενοκτονία, αλλά μια πραγματική γενοκτονία, σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών.

12.12.2018: Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Παύλε Τραϊάνοφ, υποστηρίζει ότι αν υπάρξει σύγκρουση, μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, τότε «Είναι σίγουρο ότι τα Σκόπια θα συνταχθούν με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου και θα επαναληφθεί το σενάριο με τους Αλβανούς της πΓΔΜ που θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τη χώρα. Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να μη συμμετάσχουμε με κανένα τρόπο σε μια πιθανή σύγκρουση, δηλαδή, να αποσταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια ευρύτερα».

12.12.2018: Ο αναπληρωτής Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σούλιβαν, αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους να επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

13.12.2018: Ζόραν Ζάεφ: «Έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και στον Καμμένο. Πρέπει να δώσουν την ευκαιρία σε μία τέτοια ιστορική συμφωνία, επειδή η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, και για τους δύο λαούς. Πιστεύω ότι τα οφέλη θα γίνουν αισθητά τους επόμενους μήνες από την εφαρμογή της. Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπιστοσύνη που έχω στον Αλέξη Τσίπρα θα βρει την υλοποίησή της στο Κοινοβούλιο, όπως και εγώ προσπαθώ η εμπιστοσύνη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας σε μένα και στη "μακεδονική" κυβέρνηση να βρει υλοποίηση στο Κοινοβούλιο».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η Σλοβενία είναι το πρώτο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, του οποίου οι Ε.Δ. καθοδηγούνται από γυναίκα. Η υποστράτηγος Αλένκα Ερμέν είναι ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας. Οι Ε.Δ. της Σλοβενίας έχουν 7.500 στρατιώτες και πληθυσμό δυο εκατομμυρίων ατόμων. Η υποστράτηγος αποφοίτησε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στη Λιουμπλιάνα και το Royal College of War στο Λονδίνο.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi