Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 9 έως 15/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

11.9.2018: Ο επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και πηγαίνει στην αντιπολίτευση, επειδή δεν υποστηρίζει όσο πρέπει το τσάμικο ζήτημα. Οι τρεις βουλευτές αυτού του κόμματος- Ελένα Τζίνα, Ρέμε Λάλα και Ντριτάν Μπίτσι- που εγκατέλειψαν τον Ίντριζι, θα παραμείνουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

12.9.2018: Η "Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου" συμμετείχε στην 4η Συνεδρία της Συνόδου του ΟΑΣΕ. Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Παναγιώτης Καράμπελας, περιέγραψε το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου με την δικαιοσύνη στην Αλβανία, που αφορά τις καταπατήσεις των ιδιοκτησιών τους. Επίσης μίλησε και για το ζήτημα της κατεδάφισης κτισμάτων στην Χιμάρα που ανήκουν σε Έλληνες.

13.9.2018: Ομάδα από πέντε μασκοφόρους άνδρες ντυμένους στα μαύρα έχοντας αλβανικά διακριτικά μπροστά από μια αλβανική σημαία, οι τρεις κρατούν καλάσνικοφ και ένας μια σημαία, απειλεί με βίντεο Αλβανούς και Κοσοβάρους: «Ζητάμε από τους πολιτικούς να σταματήσουν να πωλούν ή να εμπορεύονται εδάφη για τα δικά τους συμφέροντα. Πρέπει να πιέσουμε πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα να αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο (με την Αλβανία). Πρέπει να εκδιώξουμε τον επικεφαλής της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Έλληνα). Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τις συνομιλίες για εμπόριο με εδάφη της Βόρειας Μιτρόβιτσα και την Κοιλάδα του Πρέσεβο».

13.9.2018: Η απόφαση του προέδρου του Κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό και να συνάψει συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, υποχρεώνει το κεντρώο Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ΚΕΑΔ, στο οποίο επικεφαλής είναι ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες να αποχωρήσει από το συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα.

14.9.2018: Ο Βαγγέλης Ντούλες, συναντήθηκε με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα για να διευκρινίσει την πολιτική κατάσταση. Ο Ντούλες μετά από τη συζήτηση που είχε με τον Μπάσα, απέσυρε την ιδέα να αφήσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης. «Μιλήσαμε για την τρέχουσα πολιτική ατζέντα. Το ΚΕΑΔ (PBDNJ) θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Διευκρινίσαμε τις αρχές για τη συνεργασία», δήλωσε ο Ντούλες.

14.9.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αναφέρθηκε στην ιδέα για τη διόρθωση των συνόρων που έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας: «Στην Πρίστινα πρέπει να διατηρηθούν οι κατάλληλες στρατηγικές συζητήσεις, γιατί μια τέτοια ευκαιρία, είναι αδύνατον να συμβεί ξανά στα επόμενα τριάντα χρόνια».

15.9.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μίλησε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της νεοσυσταθείσας Air Albania στον διεθνή αερολιμένα των Τιράνων, Nene Tereza. «Χωρίς την πρωτοβουλία και τη γενναιόδωρη υποστήριξη του προέδρου Ερντογάν, το έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αλλά, και όταν λήφθηκε η απόφαση, ο δρόμος δεν ήταν εύκολος», είπε.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

13.9.2018: Στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και σε Βουλγάρους που υπάρχουν στα Σκόπια. Οι Βούλγαροι σχολιάζουν πικρόχολα, ότι μέχρι τώρα σε δημόσιες εμφανίσεις πολιτικών των Σκοπίων, όπως και των δημοσίων εμφανίσεων του Ζόραν Ζάεφ, αναφέρονταν μόνο οι εθνοτικές κοινότητες που απαριθμούνται στο Σύνταγμα και οι Βούλγαροι δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτές. Τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχουν και Βούλγαροι, λένε.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.9.2018: Η παρουσία του Βούτσιτς στο Κοσσυφοπέδιο δεν πέρασε χωρίς ενοχλήσεις από το αλβανικό στοιχείο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εκατοντάδες διαδηλωτές μπλόκαραν δύο κύριους δρόμους στην περιοχή Σκεντεράι της Μιτρόβιτσας, εμποδίζοντας τον Σέρβο πρόεδρο να επισκεφθεί το χωριό Μπάνιε στην περιοχή της Ντρένιτσα. Οι πολίτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη επιτρέψουν την μετακίνηση του προέδρου της Σερβίας. Σύνθημά τους ήταν "Ο Βούτσιτς  δεν περνάει", και έφεραν πανό με φωτογραφίες σκοτωμένων στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

13.9.2018: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 420 ψήφους υπέρ, υποστήριξε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ελευθέρωση των θεωρήσεων (Visa) για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Η εισηγήτρια για την κατάργηση, Τάνια Φαγιόν, δήλωσε πριν από την έναρξη της  ψηφοφορίας ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

14.9.2018: Σχετικά με την ενδεχόμενη ανταλλαγή ανάμεσα στο βόρειο Κόσοβο, που έχει στην πλειονότητά του σερβικό πληθυσμό στον τομέα της διαιρεμένης πόλης Μιτρόβιτσα, και στον τομέα στη νότια Σερβία όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, εστάλη επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, από την αντιπολίτευση στο Κόσοβο, που εκτιμούν πως «τέτοια σχέδια όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή με αλυσιδωτές αντιδράσεις (…), αλλά θα είναι επίσης αδύνατο να εφαρμοσθούν και θα προκαλέσουν περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή μας που είναι τώρα παγωμένες».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

11.9.2018: Η Γερουσία της Ρουμανίας τάχθηκε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρωτοβουλίας πολιτών να αλλάξει ο ορισμός της οικογένειας στο Σύνταγμα της χώρας σε ένα πανεθνικό δημοψήφισμα, μια κίνηση που θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου στο μέλλον. Οι ενώσεις πολιτών Συμμαχία για την Οικογένεια συγκέντρωσαν 3 εκατ. υπογραφές το 2016, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να τροποποιηθεί ο συνταγματικός ορισμός σε μία ένωση αυστηρώς μεταξύ "ενός άνδρα και μίας γυναίκας", από τον ουδέτερο όρο "σύζυγοι" που αναφέρεται σήμερα.

ΣΚΟΠΙΑ

9.9.2018: Θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για παροχή 100 εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Οικονομικών και η "Μακεδονική" Τράπεζα. Μέχρι τον Οκτώβριο οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δάνεια από το κεφάλαιο των 100 εκατομμυρίων. Η χορήγηση θα γίνει από τις εγχώριες τράπεζες.

10.9.2018: Σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων αναφέρεται στο BESA ότι επιδιώκει ίσα δικαιώματα Αλβανών και Σλάβων. «Τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα (των Σκοπίων) περιμένουν την τροποποίηση του Συντάγματος για να το προσαρμόσουν στις δικές τους απαιτήσεις. Αυτή τη φορά επιδιώκουν την εξίσωση μεταξύ του αλβανικού και του "μακεδονικού" έθνους, εξ ου και το σύνθημα του Μπιλιάλι Κασάμι του BESA κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος που λέει: Ναι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ως Αλβανοί και όχι ως μειονότητα».

10.9.2018: Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι μολονότι ο συμβιβασμός με την Ελλάδα είναι "σαν πόνος στο στήθος", ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η χώρα του μπροστά. «Συμβιβάστηκα επειδή ήταν ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά», υπογράμμισε. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι δεν ήταν διόλου εύκολος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα. «Αλλά ως χώρα διατηρήσαμε αυτό που είναι το σημαντικότερο για μας: τη "μακεδονική" ταυτότητα, την "μακεδονική" εθνικότητα και τη γλώσσα, ανοίγοντας την ίδια ώρα πόρτες που μας οδηγούν στο μέλλον».

11.9.2018: Τα κόμματα που αντιπολιτεύονται τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζάεφ, προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι δεν αξίζει να πάνε να ψηφίσουν για κάτι που είναι σε βάρος της πατρίδας τους, σε βάρος των συμφερόντων τους, αφού η συμφωνία με την Ελλάδα θεωρείται καταστροφική για το μέλλον του κράτους. Το Κανάλ 5 ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1.806.336 και για να είναι  έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό 903.168 συν ένας, δηλαδή, 903.169 ψηφοφόροι. Αυτό είναι και το στοίχημα του δημοψηφίσματος.

11.9.2018: Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα την 30ή Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

11.9.2018: Σκοπιανή εφημερίδα γράφει, ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έχει επίγνωση ότι, «μετά από όλα αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του», δεν θα μπορεί εύκολα να επιστρέψει στην Νομική Σχολή των Σκοπίων, όπου δίδασκε μέχρι την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και γι’ αυτό, για τον ίδιο και την οικογένειά του, είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την χώρα. Η ίδια υπενθυμίζει ότι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή από δύο πανεπιστήμια της Τουρκίας, ενώ πολλές φορές έχει προσκληθεί σε τουρκικά πανεπιστήμια ως ομιλητής. Πέραν αυτού, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έχει «ιδιωτικής φύσεως διασυνδέσεις με την Κωνσταντινούπολη», όπου σπουδάζει ο γιος του.

12.9.2018: Ο Ζόραν. Ζάεφ ανέφερε ότι «στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας», και συνέχισε: «Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής».

12.9.2018: Ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για τηλεοπτική μονομαχία με τον Μίτσκοσκι, εάν δημοσίως δηλώσει ότι το κόμμα του είναι εναντίον του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα. «Θεωρώ  τον εαυτό μου ως υποστηρικτή των συζητήσεων. Για το μέλλον της "Μακεδονίας" αξίζει πάντα να συζητάμε. Είμαι έτοιμος να συζητήσω με τον Μίτσκοσκι όταν θα δηλώσει δημοσίως ότι είναι εναντίον του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα. Όταν το πει αυτό, ας επιλέξει αυτός ένα τηλεοπτικό μέσο και πηγαίνω για τη συζήτηση».

13.9.2018: Αναφερόμενος στην παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζάεφ τόνισε: «Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της "Μακεδονίας" απευθύνθηκε στη μακεδονική γλώσσα. Αυτό είναι σημαντικό. Τώρα οι πολίτες είναι σε θέση να βοηθήσουν στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

15.9.2018: Να επικυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, καλεί τους συμπατριώτες του ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι το δίλημμα ουσιαστικά είναι "ναι" ή "απελπισία, αστάθεια και απομόνωση". Μια νίκη του "Όχι" θα σήμαινε «πλήρη απουσία ελπίδας, την πλήρη απομόνωση της χώρας, πιθανόν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ανασφάλειας και αστάθειας» στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «θα επέστρεφαν πιθανόν στα σκοτεινά χρόνια του παρελθόντος», προειδοποιεί ο Ζάεφ. Αντιθέτως, μια νίκη του "Ναι" θα επέτρεπε να «οικοδομηθεί ένα αμοιβαίο ευρωπαϊκό μέλλον» για τα Βαλκάνια και θα προσέφερε «ένα θετικό παράδειγμα σε άλλες περιφέρειες του κόσμου».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi