Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Oι σημαντικότερες ειδήσεις από 24/2 έως 2/3

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

25.2.2019: Στη Σόφια πραγματοποιήθηκε η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, με σκοπό την προετοιμασία της κοινής υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του Euro του 2028 και του Mundial του 2030. Κύριο θέμα αποτέλεσε η οριστικοποίηση του κειμένου συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών με στόχο την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στην επόμενη τετραμερή συνάντηση, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο στο πλαίσιο της Sportexpo 2019. Σε αυτήν θα γίνει η παρουσίαση και των μελών της κοινής Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα αποτελείται από τέσσερα άτομα από κάθε χώρα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

25.2.2019: Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, απευθύνθηκε στον Έντι Ράμα: «Η δύναμη της εξουσίας  δεν είναι μόνιμη, τυφλώνει και μερικές φορές αργεί, αλλά πρέπει πάντα να παραδεχόμαστε ότι όταν έρχεται το τέλος, τότε πρέπει να αφήσουμε την Αλβανία να προχωρήσει. Πρέπει να παραιτηθείτε, δεν είστε άξιος για αλλαγή στην Αλβανία, οι πολίτες έχουν χάσει την πίστη τους στο πρόσωπό σας». Στις κριτικές ότι αυτός έβαλε τον Ράμα στην πολιτική απάντησε: «Τον είχα φέρει από το Παρίσι με άκοπα τα νύχια» (πεινούσε δηλαδή), γιατί εκεί πουλούσε τους πίνακές του στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας».

26.2.2019: Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, μίλησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος ενώπιον των οπαδών του μετά το τέλος της διαμαρτυρίας στο Κοινοβούλιο. Στη διαδήλωση που συνοδεύτηκε από εντάσεις, η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ο Μπάσα δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίζει την Αστυνομία που ασκεί βία εναντίον των πολιτών και ότι η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από το νότο μέχρι το βορρά.

26.2.2019: Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στα Σκόπια, δήλωσε: «Όπως μας έδειξε η δύσκολη ύφεση που έζησε η "Βόρεια Μακεδονία" τα τελευταία χρόνια, συχνά οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε στο έργο μας δεν είναι εξωτερικές, αλλά αυτές προέρχονται από το εσωτερικό, γιατί δυστυχώς, όπως συμβαίνει στη "Βόρεια Μακεδονία" και όπως συμβαίνει σήμερα στην Αλβανία, στις χώρες μας υπάρχουν δυνάμεις που για τα στενά συμφέροντά τους, τα οποία δεν έχουν τίποτε κοινό με τα συμφέροντα των πολιτών ή των χωρών μας, είναι έτοιμες να διακινδυνεύσουν ακόμη και τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

28.2.2019: Με αφορμή την πολιτική κρίση συνεδρίασε το διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας. Σε αυτό συμμετέχουν η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, η Αλβανική Μουσουλμανική Κοινότητα, η Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας, το Παγκόσμιο Αρχηγείο της Μπεκτάσι και την Ευαγγελική Συμμαχία της Αλβανίας. Οι θρησκευτικοί ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση και κατόπιν εκδόθηκε δελτίο Τύπου στο οποίο τονίζεται πως «υπάρχει ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία επηρεάζει άμεσα την κοινωνική, οικονομική πορεία της και το μέλλον της νεολαίας, δημιουργώντας ανασφαλείς συνθήκες. Όλοι μαζί πρέπει να επιμείνουμε σταθερά στην ελπίδα της αρετής, που τραυματίστηκε μέρα με τη μέρα, καλώντας όλους τους πολιτικούς παράγοντες να βάλουν στην άκρη τη βία. Προσευχόμαστε στον Κύριο για περισσότερη αγάπη, κατανόηση και συνεργασία».

28.2.2019: Για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στην Αλβανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε αντιπροσωπεία 7 ευρωβουλευτών με σκοπό να επιλύσουν αυτήν την κρίση μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Ο δικηγόρος Αλτίν Γκοτζάι, σύμφωνα με την αλβανική "Τέλεγραφ" αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία αυτή και προέβη σε ένα χαρακτηριστικό σχόλιο. «Πέντε από τους επτά ευρωβουλευτές της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα επιλύσουν την πολιτική κρίση είναι άνθρωποι του Σόρος! Αυτό επιβεβαιώνεται από το πρωτότυπο έγγραφο του Ιδρύματος του Σόρος (Open Society European Policy Institute) που δημοσιεύθηκε από το Wikileaks και το DCLeaks

28.2.2019: Ένα ακόμη σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη συνάντηση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μπάσα κατέθεσε στους ευρωβουλευτές ένα από τα επιχειρήματα εναντίον του Έντι Ράμα: «Έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και εκκλησίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία». Η δήλωση συγκλόνισε την ομάδα των ευρωβουλευτών και ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπας Μπέλντερ ζήτησε διευκρινίσεις στη συνάντηση με τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

1.3.2019: Ο Σκοπιανός πρέσβης Ντάντσο Μαρκόφσκι, μαζί με τις οργανώσεις των "Σλαβομακεδόνων" της Αλβανίας, υποδέχθηκαν τον υπουργό Διασποράς Έντμοντ Αντέμι στο κτήριο της πρεσβείας των Σκοπίων στα Τίρανα.  Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν και συνεχάρησαν τον υπουργό Αντέμι για τις συχνές συναντήσεις με τη Διασπορά και την ετοιμότητα υποστήριξης των "Σλαβομακεδόνων" που ζουν εκτός των συνόρων της χώρας.

2.3.2019: Η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, όπου τα κόμματα έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά κρίση. Μετά από έντονα μηνύματα που απευθύνθηκαν σε όλους τους πολιτικούς, τόσο στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, Σαλί Μπερίσα, Μόνικα Κρουεμάδι, η ΕΕ χτύπησε τον κώδωνα κινδύνου ότι η χώρα είναι στο κατώφλι ενός εμφυλίου πολέμου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

24.2.2019: Η διαμεσολαβητής της Βουλγαρίας, Μάγια Μανόλοβα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της βουλγαρικής κοινότητας στην Ελλάδα. Οι Βούλγαροι παραπονέθηκαν για άδικη μεταχείριση και παρεμπόδιση από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υποβολή των εγγράφων για τη συνταξιοδότηση και τη λήψη συντάξεων. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ζουν και εργάζονται περί τους 200 χιλιάδες Βούλγαροι.

24.2.2019: Κοινή βουλγαρο-αμερικανική εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε στο στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο του Νόβο Σέλο, η οποία θα συνεχισθεί μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2019. Περίπου 400 Αμερικανοί στρατιώτες με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη φθάνουν στη Βουλγαρία έχοντας μαζί τους οχήματα μάχης πεζικού М2 Bradley, ελικόπτερα Blackhawk και Pave Hawk, αυτοτροφοδοτούμενους όλμους М1064, μεταφορικά, βοηθητικά και επισκευαστικά μηχανήματα.

26.2.2019: Στη βουλγαρική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία υπέρ του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο. Οι συμμετέχοντες κάλεσαν την Ουάσιγκτον να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. «Ηνωμένες Πολιτείες κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα», «Ο Μαδούρο είναι επιλογή του λαού του», ανέφεραν τα συνθήματα στα πλακάτ της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κοντά στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

1.3.2019: Ο πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ, ο οποίος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι επιθυμεί «να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την ισχύ της διπλωματίας για να μην εισέλθουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών». «Όχι μόνο η Βουλγαρία δεν είναι Δούρειος Ίππος για τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι ένα από τα πιο πιστά και πειθαρχημένα μέλη του», υπογράμμισε ο ίδιος, την ώρα που η Σόφια διατηρεί ισχυρούς οικονομικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.2.2019: «Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις από τη Σερβία, ούτε παραχωρούμε εδάφη μας, για να αποσπάσουμε την αναγνώριση. Αν αυτός είναι όρος, τότε καλύτερα να μην μας αναγνωρίσουν, καλύτερα να μην υπάρξει συμφωνία με το Βελιγράδι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ράμους Χαραντινάι.

1.3.2019: Εάν η διοίκηση της Πρίστινα δεν καταργήσει επειγόντως τη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων, η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό ήταν το μήνυμα των διήμερων συνομιλιών των αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με εκπροσώπους της διοίκησης της Πρίστινα και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.

ΚΡΟΑΤΙΑ

2.3.2019: Εκατοντάδες Κροάτες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στο Ζάγκρεμπ για να διαμαρτυρηθούν κατά του ολοένα αυξανόμενου αριθμού δικαστικών διώξεων σε βάρος τους, γεγονός που ισοδυναμεί, όπως καταγγέλλουν, με απόπειρα λογοκρισίας τους. Περισσότερες από 1.100 δικαστικές υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε βάρος δημοσιογράφων ή μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

26.2.2019: Προκειμένου να μη χαθούν στην σκόνη του χρόνου, ο τουρκικός οργανισμός ΤΙΚΑ, αποφάσισε να αναστηλώσει στην περιοχή του Μαυροβουνίου, οθωμανικά ίχνη ή μνημεία οθωμανικού πολιτισμού, που δεν είναι τίποτε άλλο από χαμάμ, τζαμιά και γεφύρια. Ο συντονιστής του TIKA, Ενβέρ  Ρεζουλογκουλάρι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο δήμο Ούλτσινι του Μαυροβουνίου.

Ο συντονιστής του ΤΙΚΑ ενημέρωσε τους οικοδεσπότες ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να αναστηλώσει  το παλιό χαμάμ και το τζαμί Ναμέζγιαχ. Ο ΤΙΚΑ ανέφερε ότι θα υποστηρίξει και άλλα έργα που ανήκουν στο Δήμο Ούλτσινι και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του δήμου με την τουρκική πρεσβεία και τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

1.3.2019: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων δεν ήταν ευπρόσδεκτος φιλοξενούμενος στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. «Ο Τζαφέρι είναι πρώην μέλος τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι αυτός που πυροβόλησε στρατιώτες και αστυνομικούς των Σκοπίων και σίγουρα πυροβόλησε και Σέρβους». «Το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν ένα φιάσκο. Ο λαός της "Μακεδονίας" αρνήθηκε αυτό που θέλουμε εμείς να ψηφίσουμε σήμερα, δεν μπορεί το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου να ψηφίζει κάτι που καταψήφισε ο λαός στη "Μακεδονία"», είπε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου, Σλάβεν Ραντούνοβιτς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

2.3.2019: Οι Βρυξέλλες, εξεπλάγησαν όταν έμαθαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι η ρουμανική Ειδική μονάδα ερευνών εγκλημάτων διερευνά τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Μαζί με τον γενικό εισαγγελέα της Ρουμανίας, Αυγουστίν Λάζαρ, την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Βουκουρέστι, Άντζελα Κρίστια και την κομισάριο Δικαιοσύνης της ΕΕ Βιέρα Γιούροβα, κατηγορούνται για τη δημιουργία εγκληματικής συμμορίας, κατάχρηση εξουσίας, απάτη και διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την παραποίηση της Έκθεσης της Ρουμανίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης.

ΣΕΡΒΙΑ

24.2.2019: Οι Κοσοβάροι Αλβανοί επιδιώκουν να συμπεριλάβουν όσους περισσότερους Σέρβους Κοσοβάρους στον "στρατό του Κοσόβου", ωστόσο, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε την Παρασκευή τους Σέρβους του Κοσόβου να μη ενταχθούν. Κατηγόρησε τους Κοσοβάρους Αλβανούς ότι έχουν συστήσει μια συνοριακή Αστυνομία η οποία αφού ελέγχει πώς φτάνουν τα αγαθά, στη συνέχεια τα αρπάζει. Διαβεβαίωσε ότι το σερβικό κράτος θα προστατέψει τους σερβικούς πληθυσμούς στο Κόσοβο.

25.2.2019: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διέψευσε τις πληροφορίες γερμανικών και κοσσυφοπεδικών ΜΜΕ, ότι έχει συμφωνηθεί πλάνο για την υπογραφή συμφωνίας, την 12η Ιουνίου στην Ουάσιγκτον, με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Σερβία θα πάρει τα εδάφη βόρεια του ποταμού Ιμπάρ σε αντάλλαγμα με το Πρέσεβο και την Μεντβέντζα, τις οποίες θα πάρει το Κοσσυφοπέδιο. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα εγγυούνταν τη διεθνή κυκλοφορία στον διάδρομο αριθ. 10, ο οποίος θα περάσει στην Αλβανία. Η Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου θα έχει ειδικό διεθνές καθεστώς.

2.3.2019: Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, είπε μεταξύ άλλων πως η Σερβία προσπαθεί να κάνει κάποιους συμβιβασμούς, τη στιγμή που το Κοσσυφοπέδιο αποφασίζει, να δημιουργήσει στρατό και να επιβάλλει φόρους 100% στα προϊόντα της Σερβίας.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά η αλβανική πλευρά νομίζει πως ο συμβιβασμός μας θα είναι να αναγνωρίσουμε την μονόπλευρη πράξη τους», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία θα είναι δύο κράτη. Δεν μπορούν να είναι οι Αλβανοί ο μόνος λαός της Ευρώπης που θα έχει δύο κράτη. Ας είμαστε ρεαλιστές, θέλουν μεγάλη Αλβανία. Ας την κάνουν αλλά όχι με τους Σέρβους».

ΣΚΟΠΙΑ

24.2.2019: Πανικός στα Σκόπια για 64 αγνοούμενους πολίτες. «Δεν υπάρχει εμπορία οργάνων στη χώρα και δεν υπάρχει χώρος για πανικό», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι στις εικασίες για τους αγνοούμενους. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και το τηλέφωνο της Αστυνομίας χτυπά για ύποπτα αυτοκίνητα και υπόπτους που παραμονεύουν στους δρόμους των Σκοπίων. Το κοινό έχει πανικοβληθεί και τα θεσμικά όργανα δεν δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

25.2.2019: «Η αποστολή μας είναι να γίνουμε κύριος στρατηγικός εταίρος της "Βόρειας Μακεδονίας" στον τομέα της Άμυνας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes. «Η δυνητική συμβολή μας στο μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της "Βόρειας Μακεδονίας" θα αποτρέψει άλλους περιφερειακούς υποψήφιους να προσπαθήσουν να επωφεληθούν και να επηρεάσουν τον γείτονά μας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

26.2.2019: Αναμένεται ο επαναπατρισμός αιχμαλώτων τρομοκρατών, οι οποίοι  πολέμησαν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του "Ισλαμικού κράτους" στη Συρία και στο Ιράκ. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάβλε Τραϊάνοφ, δήλωσε: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επόμενη περίοδο θα υπάρξουν πολλές απελάσεις. Οι Κούρδοι κρατούν περίπου 150 τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων ορισμένοι είναι από τα Σκόπια. Οι συριακές δυνάμεις έχουν, επίσης, συλλάβει μεγάλο αριθμό τρομοκρατών, μεταξύ τους υπάρχουν πολίτες μας. Επιπλέον και η Τουρκία έχει αιχμάλωτους τρομοκράτες καθώς και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν μαχητές του ISIS», λέει ο Τραϊάνοφ.

26.2.2019: Καταγγελία του κυβερνητικού κόμματος: «Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ έχει παραγγείλει πάνω από 700 αναμνηστικά με το όνομά του. Στυλό, ομπρέλες, μαργαριταρένια σκουλαρίκια, συλλογές οίνων, κοσμήματα παλαιού τύπου, κασκόλ και γραβάτες, είναι ένα μέρος των αντικειμένων που παράγγειλε. Αυτή η δαπάνη των κρατικών χρημάτων είναι για το δικό του μάρκετινγκ, δεν απηχεί στη συμπεριφορά ενός υπεύθυνου προέδρου ενός κράτους που εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Αυτή η ανεύθυνη σπατάλη και η συμπεριφορά του Ιβάνοφ μοιάζει με τη συμπεριφορά των ηγετών στα αυταρχικά καθεστώτα».

27.2.2019: Τα σχολικά βιβλία της ιστορίας και της γεωγραφίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι το επίκεντρο της επόμενης συνάντησης της Ελληνο-Σκοπιανής Επιτροπής, όπως είπε ο πρέσβης Γκάμπερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των Σκοπίων. Το παράπονο των Σκοπιανών είναι ότι τα σχολικά βιβλία της Ελλάδας δεν αναφέρουν την ύπαρξη "μακεδονικού λαού ή μακεδονικής γλώσσας", αποφεύγουν ακόμη και τον ορισμό "Σλαβομακεδόνες", όταν πρόκειται για το… έθνος τους!

28.2.2019: Η Συμφωνία των Πρεσπών για τη "Βόρεια Μακεδονία" άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν αρκεί για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουάζ. Για να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η "Βόρεια Μακεδονία" πρέπει να ανταποκριθεί στα κριτήρια, υπογράμμισε. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, ήταν οι πιο επιφυλακτικές χώρες στο θέμα της χορήγησης ημερομηνίας για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με τα Σκόπια και την Αλβανία.

28.2.2019: Περίπου το 95% των κατασκευαστικών έργων για τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από το Μοναστήρι προς την Κρεμενίτσα στα σκοπιανο-ελληνικά σύνορα έχουν ολοκληρωθεί. Το έργο ύψους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτήθηκε με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6 εκατ. ευρώ) και πόρους του κρατικού προϋπολογισμού (11 εκατ. ευρώ). Η σιδηροδρομική σύνδεση θα συνδέσει το Μοναστήρι με τη Φλώρινα, δίνοντας διέξοδο στην περιοχή της Πελαγονίας προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

1.3.2019: Σε μία πρωτοφανή πρόκληση προχώρησαν άγνωστοι κύκλοι στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι μοίρασαν φυλλάδια που μιλούν για... αυτονομία της Μακεδονίας.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, το προβοκατόρικο και ανορθόγραφο φυλλάδιο που διακινούν ύποπτοι κύκλοι σε χωριά της Φλώρινας και των Σερρών γράφει «ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ». Ακόμη γράφει και "μπράκα Μακεντόνσκι", δηλαδή "αδέλφια Μακεδόνες".

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara