Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις μεταξύ 30/6 - 7/7

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Οι τιμές των υπηρεσιών περιαγωγής μεταξύ της "Βόρειας Μακεδονίας", της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, του Κοσσόβου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από την 1η Ιουλίου μειώθηκαν κατά 27%.

Ο σκοπός είναι το 2021 η περιαγωγή να γίνει μηδενική. Η μείωση των τιμών συμφωνήθηκε στη 2η Ψηφιακή Συνάντηση υψηλού επιπέδου για τα Δυτικά Βαλκάνια και είναι όρος για την έναρξη διαδικασίας για την κατάργηση της περιαγωγής των 6 κρατών με την ΕΕ.  Η μείωση των τιμών από την 1η Ιουλίου δεν ισχύει για την περιαγωγή της ομάδας από τα Δυτικά Βαλκάνια με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

30.6.2019: Η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση - LSI, Μόνικα Κρουεμάδι, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει ότι το 85% των Αλβανών έδειξε ότι δεν πιστεύει στον Έντι Ράμα. «Το 85% των Αλβανών αρνήθηκε τις μονοκομματικές εκλογές του Έντι Ράμα. Αρνήθηκαν (οι Αλβανοί) τις κενές υποσχέσεις. Αρνήθηκαν τον Ράμα. Αυτή είναι μια νίκη για τους Αλβανούς της δημοκρατίας! Η ακραία χαμηλή προσέλευση είναι μια νίκη για τη δημοκρατία, τον δημοκρατικό αλβανικό λαό, και ένα πλήγμα κατά της δικτατορίας του Έντι Ράμα. Η Αλβανία είναι η πατρίδα των Αλβανών».

1.7.2019: «Τα θαύματα δεν έχουν τέλος. Συνεχίζεται η αποκάλυψη των σκανδάλων των μονοκομματικών εκλογών του Έντι Ράμα», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Μετά τους δήμους Ούρα Βατζγκουρόρε στον νομό Μπεράτ, Μαλέσι σε Μάδε, Ντιβιάκα, σε έναν ακόμη δήμο έγινε θαύμα: στο δήμο Μεμαλιάι εκλέχθηκε δήμαρχος με ψήφους περισσότερους από όσους ψήφισαν…

2.7.2019: Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου με ταυτόχρονη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που σημαίνει ότι ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί, σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Αλβανία, πρότεινε ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Ο πρόεδρος Μέτα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του Τζορτζ Σόρος, αλλά και των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Τίρανα.

3.7.2019: Εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο που έχει ως στόχο να ρυθμίσει και να ελέγξει τον ηλεκτρονικό Τύπο, ένα νομοσχέδιο γνωστό ως "πακέτο αντι-δυσφήμησης". Σχετικές δηλώσεις έγιναν από την υπουργό Δικαιοσύνης, Ετίλντα Γκιονάι, η οποία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το πακέτο δεν παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει το σχετικό νομοσχέδιο ως  κυβερνητική λογοκρισία των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.

3.7.2019: Τα υπουργεία Εξωτερικών Αλβανίας και Κοσόβου, υπέγραψαν Συμφωνία για συνένωση των διπλωματικών και προξενικών τους αποστολών, καθώς και για στρατηγική συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας, ο 28χρονος Κοσοβάρος Γκέντ Τσάκαϊ, μιλώντας για τη Συμφωνία, δήλωσε ότι αυτή στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: πολιτικό, διπλωματικό, πολιτιστική διπλωματία, επαγγελματική κατάρτιση. Η Αλβανία, αναλαμβάνει και την άμεση εκπροσώπηση και την άνευ όρων προώθηση των επίσημων θέσεων του Κοσόβου, εκεί όπου η εκπροσώπηση του Κοσσόβου είναι αδύνατη.

4.7.2019: Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι ένα παιχνίδι του Έντι Ράμα, που μέσω του Τζορτζ Σόρος, επιδιώκει να ελέγξει ολοκληρωτικά το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία, γράφει η αμερικανική ηλεκτρονική πύλη "Creative Destruction Media". «Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα εργάστηκε για να καταστρέψει τη συνταγματική διαδικασία στην Αλβανία, καθιστώντας το Συνταγματικό Δικαστήριο ανίσχυρο μέσω της λεγόμενης "δικαστικής μεταρρύθμισης". Προσθέτει, ότι ο Τζορτζ Σόρος και ο γιος του Άλεξ εργάζονται για ένα σχέδιο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

5.7.2019: Το κοινοβούλιο συνεχίζει τις διαδικασίες για την αποπομπή του προέδρου Ιλίρ Μέτα. Η διάσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, να εξετάσουν την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής των νόμων ότι ο αρχηγός του κράτους έχει παραβιάσει το Σύνταγμα με το διάταγμα που υπέγραψε για ακύρωση των εκλογών της 30ης Ιουνίου.

5.7.2019: Λερναία Ύδρα οι προσπάθειες αυθαίρετων κατασκευών που παραβιάζουν όχι απλά πολεοδομικούς σχεδιασμούς και χωροταξικούς κανόνες αλλά κυρίως στοχεύουν την καταπάτηση των ιδιοκτησιών πλησίον των Ορθόδοξων μοναστηριών στην παραλιακή ζώνη Χιμάρας - Αγίων Σαράντα. Στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες (Δήμος Χιμάρας) ο πρώην Διοικητής της Κρατικής Αστυνομίας της Αλβανίας, ο διαβόητος Αρτάν Ντίντι, αναπτύσσει παράνομη κατασκευή σε πολύ μικρή απόσταση απ' τα κτίσματα της ιστορικής Μονής.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

1.7.2019: Για τα Σκόπια, ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος να εξασφαλιστεί ενέργεια για μεγαλύτερη προθεσμία είναι μέσω του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» στη Βουλγαρία, συμμετέχοντας στην κατασκευή του, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Κότσο Ανγκούσεφ. Η βουλγαρική πλευρά ήδη ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει προσφορές και αναζητά εταίρους για την υλοποίηση του σχεδίου και παραμένει η "Βόρεια Μακεδονία" να κρίνει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή. Αλλά σύμφωνα με τον Ανγκούσεφ, η αντίληψη της βουλγαρικής πλευράς είναι ακόμη ασαφής και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχήμα χρηματοδότησης, λόγω του οποίου είναι νωρίς να μιλάμε για συγκεκριμένη πραγματοποίηση.

5.7.2019: Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, το κτίριο της μουσουλμανικής Μουφτείας δέχτηκε επίθεση από Βούλγαρους διαμαρτυρόμενους για την τουρκική προπαγάνδα στην Βουλγαρία και μάλιστα, προσπάθησαν να πυρπολήσουν το κτίριο που το θεωρούν εστία της τουρκικής διείσδυσης στην Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της αρχιμουφτείας Βουλγαρίας, Celal Faik, οι επιτιθέμενοι έσπασαν τζάμια και πετούσαν πέτρες κατά του κτιρίου και ευτυχώς η άμεση επέμβαση της Αστυνομίας πρόλαβε τα χειρότερα.

5.7.2019: Βούλγαρος πυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα κοντά στην Καβάλα μετά από καβγά για μικρό χρηματικό ποσό. Ο αυτουργός, που είναι Έλληνας πολίτης, προσπάθησε να κρυφτεί αλλά υπήρξαν μάρτυρες της δολοφονίας και η Αστυνομία τον συνέλαβε. Ο Βούλγαρος ζούσε και εργαζόταν πολλά χρόνια σε ένα μικρό χωριό κοντά στην Καβάλα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

2.7.2019: Ανησυχούν οι Αλβανοί, εάν εκλεγεί ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών ως νέος επικεφαλής της διπλωματίας στην ΕΕ, στη θέση της Μογκερίνι, θα είναι και ο νέος διαμεσολαβητής στο διάλογο μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων. Ο φόβος συνίσταται στο ότι η Ισπανία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, λόγω της δικής της ανησυχίας σχετικά με τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας.

6.7.2019: Έγιναν τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που συνέπεσαν με τα 243 χρόνια της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο  Αμερικανός γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ, δήλωσε ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου έχει δουλέψει σκληρά για το δικό του κράτος και «αξίζει το  σεβασμό μας, και είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να συνεργάζεται στενά με το Κοσσυφοπέδιο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

ΚΡΟΑΤΙΑ

1.7.2019: Η Κροατία άρχισε διαδικασία για προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών. Ζητήθηκαν προσφορές από την αμερικανική Lockheed Martin και τη σουηδική Saab και το Ζάγκρεμπ ήδη συνομιλεί με εκπροσώπους των δύο εταιρειών. Το φθινόπωρο θα αρχίσει η εξέταση των προσφορών και η συμφωνία προμήθειας πρέπει να υπογραφεί το αργότερο τον Ιούνιο του 2020.  Η Κροατία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της με παλιά αεροσκάφη MiG-21, τα οποία διατηρεί δύσκολα με τη βοήθεια της Ουκρανίας

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

3.7.2019: Η γαλλική εταιρεία "Naval Group" κέρδισε το διαγωνισμό στη Ρουμανία, για το ποσόν των 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή τεσσάρων μικρών πολεμικών πλοίων τύπου κορβέτας "Gowind", που θεωρείται ως μία επιτυχία της εξαγωγικής γαλλικής βιομηχανίας. Για την παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους εδώ και 30 χρόνια για την ενίσχυση των ναυτικών της δυνάμεων, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, Γκάμπριελ Λες.

ΣΕΡΒΙΑ

1.7.2019: Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο, Ραγκμί Μουσταφά, δήλωσε ότι πιστεύει πως το δικαστήριο θα είναι αμερόληπτο σε σχέση με την καταγγελία του, για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου, εναντίον του υπουργού Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν για ρητορική μίσους. Ο Μουσταφά είπε ότι τη μήνυση εναντίον του Σέρβου υπουργού την κατέθεσε στις 25 Ιουνίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου, επειδή ο Βουλίν αρκετές φορές «αποκάλεσε δημόσια τους Αλβανούς ως Αρμπανάσι, Αρναούτες και Σ(σ)ιπτάρους- (με παχύ Σ)» σε ένα πολύ υποτιμητικό τόνο».

5.7.2019: Το σχέδιο της Κίνας για την κατασκευή σιδηρόδρομων ταχείας κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή της Ελλάδας και της "Βόρειας Μακεδονίας", δήλωσε η υπουργός Υποδομών και Συγκοινωνιών της Σερβίας, Ζόρανα Μιχαήλοβιτς. Όπως γνωστοποίησε η Σερβίδα υπουργός, η Κίνα θα εξετάσει την ένταξη των δύο χωρών στο πρόγραμμα "Μία ζώνη, μία οδός", που υλοποιεί στη ΝΑ Ευρώπη.

6.7.2019: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση RTS, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας «να σεβαστεί τη θέση της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, (που δεν το έχει αναγνωρίσει), και να μη δίνει μαθήματα στον νέο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Γιόσεπ Μπορέλ». Το βουλγαρικό δημοσίευμα της ‘vesti.bg’, κατακρίνει τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών και τον αποκαλεί ως «επί χρόνια εκπρόσωπο του Σέρβου δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

ΣΚΟΠΙΑ

30.6.2019: Αντιπροσωπεία του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο των παιδιών προσφύγων από την Ελλάδα. «Σήμερα, στις 30 Ιουνίου 2019, αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του VMRO-DPMNE, Βλαντίμιρ Γκορτσέφ και Ιβάνκα Βασιλέφσκα απόθεσαν φρέσκα λουλούδια στο μνημείο των παιδιών προσφύγων από την "Μακεδονία του Αιγαίου", θυμάτων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα από το 1946 έως το 1949», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

30.6.2019: Οργανώσεις στα Σκόπια άρχισαν καταγραφή των ομοφυλόφιλων και σύμφωνα με τα στοιχεία τους, σε όλη την επικράτεια υπάρχουν περίπου 200 χιλιάδες ομοφυλόφιλοι, δηλαδή το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας. Στην καταγραφή που έγινε υπάρχουν πάνω από 100 πολιτικοί ομοφυλόφιλοι, πάνω από 900 αστυνομικοί και πάνω από 800 στον Στρατό. Μεταξύ των σπουδαστών-φοιτητών 5.056 ανέφεραν ότι είναι γκέι, 514 ομοφυλόφιλοι επί χρήμασι, 494 γιατροί, 86 δημοσιογράφοι και 11 ιερείς Ορθόδοξοι και Μουσουλμάνοι.

2.7.2019: Εννέα βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, κατέθεσαν πρόταση, για να συζητήσει το κοινοβουλευτικό σώμα, τις τροποποιήσεις του νόμου για τις εθνικές αργίες. Προτείνεται η καθιέρωση ακόμη δέκα εθνικών εορτών που θα αφορούν τις μικρές εθνικές κοινότητες -μεταξύ των οποίων και η ελληνική-, όπως αναφέρει το προοίμιο του Συντάγματος των Σκοπίων, που τις αναφέρει ως "… και άλλες" (εθνικές κοινότητες). Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει εκφράσει αρνητική γνώμη για την πρόταση σχετικά με τις τροποποιήσεις και αλλαγές στο νόμο για τις αργίες, με το αιτιολογικό ότι οι πολίτες θα έχουν δέκα επιπλέον νέες μη εργάσιμες ημέρες.

3.7.2019: Η στρατιωτική ακαδημία "Στρατηγός Μιχαήλο Αποστόλσκι", στο πλαίσιο του υπουργείου Άμυνας, ανακοίνωσε διαγωνισμό για την εγγραφή συμμετεχόντων στην επαγγελματική κατάρτιση πιλότων για τις ανάγκες του Στρατού. Η ανακοίνωση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες των Σκοπίων, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν στρατιωτικοί και έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών και δεν είναι άνω των 28 ετών, να υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα.

4.7.2019: Με απόφαση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, και όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο στρατός των Αλβανο-Σλάβων των Σκοπίων μετονομάστηκε σε "Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας". Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, η αλλαγή του ονόματος του στρατεύματος προβλέπει και την αλλαγή των εμβλημάτων και των στολών.

4.7.2019: Η κυβέρνηση επανεξέτασε τα σχέδια νόμων για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το άνοιγμα νέων συνοριακών διαβάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για τους δύο νέους συνοριακούς σταθμούς. Ο ένας είναι στο χωριό Μαϊντάν στην περιοχή Μαρίοβο που συνδέεται με τους Προμάχους (Πέλλας) στην Ελλάδα και ο δεύτερος είναι στην περιοχή της Πρέσπας που συνδέουν το Μάρκοβα Νόγκα με το Λαιμό.

4.7.2019: Η τραγουδίστρια Ταμάρα Τοντέφσκα τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της χώρας της, χωρίς να αναφέρει τον Γκότσε Ντέλτσεφ και τον Ντάμε Γκρούεφ. Αυτό συνέβη στην εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών στις 4 Ιουλίου. Τυχαία ή όχι, η Τοντέφσκα κατά την απαγγελία του ύμνου της χώρας παρέλειψε τη δεύτερη στροφή του, όπου γίνονται αναφορές για τους Γκότσε Ντέλτσεφ, Ντάμε Γκρούεφ, Πίτου Γκούλι και Γιάνε Σαντάνσκι. Η τραγουδίστρια με σημείωμά της ζήτησε συγνώμη και ανέφερε ότι η παράλειψη της στροφής με τους ήρωες έγινε άθελα από λάθος της.

6.7.2019: Η οργάνωσης ESI (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας) - Μη Κυβερνητικής Οργάνωση του Αυστριακού Γκέραλντ Κνάους, αποτελεί σημαντικό κρίκο της αλυσίδας του παγκόσμιου οργανισμού για επηρεασμό των κρατών.  Σύμφωνα με τον σκοπιανό Τύπο η οργάνωση ESI έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία για τη μετονομασία της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας", σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα. Η ΜΚΟ "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας" - ESI είναι ένα δίκτυο που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη και το Ίδρυμα της Ανοικτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του. Η ESI συνέβαλε στην προετοιμασία της τελικής πράξης της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018», όπως σημειώνεται.

6.7.2019: Στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων, το απόγευμα της Παρασκευής, από τις 6 έως τις 9, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκαν κατά την στρατιωτική άσκηση "Αποφασιστικό Χτύπημα '19". Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα οχήματα μάχης, τα όπλα και τον εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη μεγαλύτερη από ποτέ στρατιωτική άσκηση που διοργανώθηκε στη "Βόρεια Μακεδονία" με δυτικές δυνάμεις.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara