Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο:Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 26 Μαΐου-1 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

26.5.2019: Στη ναυτική βάση Πασαλιμάν στον Αυλώνα (Βλόρα) πραγματοποιείται η πολυεθνική άσκηση "Joni-19". Συμμετέχουν, το τάγμα Ειδικών Δυνάμεων των Χερσαίων Δυνάμεων καθώς και ομάδες από τις Ειδικές Δυνάμεις από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Στην τελετή έναρξης της "Joni-19" συμμετείχε ο συνταγματάρχης Νταβίντ Ρόκου ως εκπρόσωπος της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων. Η άσκηση που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, διεξάγεται στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας των Υπουργών Άμυνας για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

27.5.2019: Στη Σλούι της Κροατίας λαμβάνει χώρα η στρατιωτική άσκηση "Immediate Response - 19", στην οποία συμμετέχουν η Αλβανία, η Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο. Η άσκηση είναι συνέχεια της "Black Sea Rotation" που άρχισε από τον αμερικανικό στρατό και θα συνεχιστεί στα Σκόπια, στη Σλοβενία και στη Ρουμανία. Στην άσκηση "Immediate Response - 19", οι ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, συμμετέχουν με 32 στρατιώτες της Δεύτερης διμοιρίας  της Ομάδας των χερσαίων δυνάμεων και αυτή η διμοιρία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της ως μέρος των Δυνάμεων Κοσσυφοπεδίου - KFOR για το 2019.

27.5.2019: Στη Ρουμανία, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπέστη ήττα, αφού υποστηρίχτηκε μόνο από το 24% των ψήφων. Τις περισσότερες ψήφους έλαβε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Στη Σλοβενία, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα - 26,5%. Οι σοσιαλδημοκράτες ήρθαν δεύτεροι με 18,6% και το κυβερνών κόμμα πήρε μόνο 15,6%. Στην Κροατία, η κυβερνούσα Χριστιανοδημοκρατική Κροατική Δημοκρατική Κοινότητα κέρδισε το 22,7% των ψήφων, ακολουθούμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατά 18,7%.

31.5.2019: Ικανοποιητική ήταν η συνεργασία των ειδικών δυνάμεων των στρατών της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, οι οποίες επί περίπου δύο εβδομάδες εκπαιδεύτηκαν από κοινού στη ναυτική βάση Πασαλιμάν της Αλβανίας. Οι αποστολές των τριών χωρών ασκήθηκαν σε καταδύσεις και πράξεις δολιοφθοράς σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πολλά άλλες δοκιμασίες, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας..

ΑΛΒΑΝΙΑ

28.5.2019: Αμερικανοί τεχνικοί έχουν αρχίσει την εκπαίδευση των Αλβανών στη χρήση των νέων ελικοπτέρων Black Hawk. Την πληροφορία αυτή δίνει η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα. Η ίδια σημειώνει ότι οι Αμερικανοί θα εκπαιδεύσουν τους Αλβανούς πιλότους στη χρήση των ελικοπτέρων για επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης, μεταφοράς καθώς και τη συντήρησή τους. Η Αλβανία στις 21 Απριλίου 2019, παρέλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τρία ελικόπτερα Black Hawk Uh-60.

29.5.2019: Οι αρχικές δοκιμές στην αξιολόγηση της Shell, κοντά στο Μπεράτι, στην κεντρική Αλβανία, επιβεβαίωσαν το δυναμικό ροής μιας σημαντικής ανακάλυψης ελαφρού πετρελαίου. Η ανακάλυψη του Shpirag ήταν η πρώτη στην παραμεθόρια και ωκεάνια ζώνη της Αλβανίας (το γεωλογικό σκηνικό όπου βρίσκεται η δεξαμενή υδρογονανθράκων) στην οποία συμμετείχε η Shell. «Είμαστε ικανοποιημένοι που οι αρχικές αυτές δοκιμές επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης και ανυπομονούμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας στην Αλβανία», δήλωσε ο Marc Gerrits, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ερευνών της Shell.

31.5.2019: Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Δρόπολης όπου διαβιεί μεγάλο μέρος της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας. Όπως παρατήρησαν αρκετοί κάτοικοι, οι νέες οδικές πινακίδες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή είχαν και την ελληνική γλώσσα, παρόλα αυτά η μετάφραση ήταν αυτολεξί απ’ τα αλβανικά με αποτέλεσμα να μην βγαίνει κανέναν νόημα. Οι περιοχές έχουν ελληνικές ονομασίες και έτσι οφείλει να της αναγράφει το αλβανικό κράτος στην ελληνική καθώς όπως αναφέραμε μιλάμε για περιοχή όπου ανήκει στην αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη.

1.6.2019: Οι Αλβανοτσάμηδες της Ένωσης "Τσαμουριά" πραγματοποίησαν εκδήλωση στη μνήμη του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι, ο οποίος υπερασπίστηκε τα αλβανο-ελληνικά  σύνορα, κατά τα έτη 1922-1923. Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι, μιλώντας με φόντο έναν χάρτη της Ηπείρου ισχυρίστηκε ότι η Ήπειρος είναι αλβανική και αυτό επεδίωκε και ο Ιταλός στρατηγός, να την παραδώσει, δηλαδή, στους Αλβανούς, πριν από εκατό περίπου χρόνια, όταν ήταν επικεφαλής της επιτροπής των Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων.

1.6.2.19: Τη σεισμική διέγερση στην περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, διευκρινίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλείς εκτιμήσεις. Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07.26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 π.μ. αλλά και αρκετές μικρότερου μεγέθους».

ΒΟΣΝΙΑ

29.5.2019: Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που εγκλωβίστηκαν στη Βοσνία στον δρόμο για τη δυτική Ευρώπη, κοιμούνται πρόχειρα σε πάρκα και εγκαταλελειμμένα κτίρια και μερικοί έχουν πεθάνει, ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βοσνία, που απέφυγε το μεταναστευτικό κύμα το 2015, βλέπει τώρα συρροή μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε πλούσιες χώρες της Ευρώπης μέσω της γειτονικής Κροατίας, που είναι μέλος της ΕΕ. Ορισμένοι ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκαν από συνοριακούς φρουρούς όταν προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα με την Κροατία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

26.5.2019: Το κυβερνόν κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αναδείχθηκε νικητής των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καθώς συγκέντρωσε το 30,62%, έναντι 24,59% του Σοσιαλιστικού Κινήματος και 13,73% του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών [σ.σ. τουρκικό κόμμα].

31.5.2019: Από κοντά θα παρακολουθούν οι Ρώσοι την άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία. Το πλοίο Smetlivy του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ξεκίνησε από τη Σεβαστούπολη και πλέει αυτή τη στιγμή προς την ακτή της Βουλγαρίας προκειμένου να παρακολουθήσει τα ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στην βουλγαρική επικράτεια.

1.5.2019: Με έναν… αναπτήρα στο χέρι συνέλαβαν οι πυροσβέστες έναν Βούλγαρο εμπρηστή, ο οποίος προκαλούσε πυρκαγιές σε ελληνικό έδαφος κοντά στο οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες, την ώρα μάλιστα που έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή! Οι απανωτοί εμπρησμοί έγιναν γύρω στις 7 το πρωί του Σαββάτου, αλλά αντιμετωπίστηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής.

1.5.2019: Η Βουλγαρία συμφώνησε να αγοράσει για πρώτη φορά αμερικανικό φυσικό αέριο υπογράφοντας συμφωνία για μία παράδοση το δεύτερο τρίμηνο και για μία άλλη το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας. Το πρώτο φορτίο LNG προέρχεται από τον Αμερικανό παραγωγό Cheniere και το δεύτερο από την αμερικανική μονάδα της BP, διευκρίνισε η υπουργός. Η Βουλγαρία υπέγραψε τον Απρίλιο συμφωνία με την ελληνική ΔΕΠΑ για άλλη μια αγορά ποσότητας φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τη σχεδόν πλήρη εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της ρωσικής Gazprom.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.5.2019: Ο ερευνητής του Γεωπολιτικού Φόρουμ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πρώην διπλωμάτης στα Βαλκάνια, Τίμοθι Λες, πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο, τελικά, θα διαιρεθεί. Πιστεύει ότι οι διαφορές Βελιγραδίου-Πρίστινα, θα διευθετηθούν μόνο από τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, έχοντας ως στοιχείο ότι το Βελιγράδι  δεν ελέγχει το νότιο μέρος ενώ η Πρίστινα δεν ελέγχει το βόρειο μέρος του Κοσόβου.

27.5.2019: Έμπνευση από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης αντλούν Κοσοβάροι φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη και οι οποίοι όταν γυρνούν πίσω στην πατρίδα τους ιδρύουν επιχειρήσεις επηρεασμένες από την αγορά της. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας της Μαίρης Δροσοπούλου για τους Κοσοβάρους που φοιτούν στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η κα. Δροσοπούλου, περίπου 100 νέοι από το Κόσοβο σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη.

28.5.2019: Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας του Κοσόβου πραγματοποίησαν επιχείρηση το πρωί για το οργανωμένο έγκλημα προκαλώντας αντιδράσεις από τον σερβικό λαό. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου άρχισαν να αποχωρούν από το βόρειο Κόσοβο, αναφέρουν σερβικές πηγές. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ότι εκτονώνεται η κατάσταση και ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων έχει αποχωρήσει από τις περιοχές όπου αποτελεί πλειοψηφία ο σερβικός πληθυσμός.

29.5.2019: Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) ανακοίνωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος ο Ρώσος διπλωμάτης, μέλος της αποστολής του ΟΗΕ, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του.  Αυτό αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η UNMIK. Νωρίτερα, η αποστολή είχε ανακοινώσει ότι «με μεγάλη ανησυχία βλέπουμε την εξέλιξη της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου μεταξύ των άλλων, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε δύο μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

29.5.2019: Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ, πρέσβης στα Σκόπια από το 1996 ως το 1999 και Ειδικός Απεσταλμένος στο Κοσσυφοπέδιο το 1998 και 1999), πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο. «Λυπάμαι που το 2019 εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Ξέρετε, επειδή καθεμία από αυτές τις χώρες έχει το δικό της Κοσσυφοπέδιο. Όχι μόνο η Ισπανία,  αλλά υπάρχουν και οι άλλες χώρες που έχουν παρόμοιες καταστάσεις. Δεν καταλαβαίνω πως συνέβη αυτό». Θα ήθελα να δω ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, που προέκυψε ως ανεξάρτητο, επειδή οι άνθρωποι ήθελαν να είναι ανεξάρτητο. Αλλά, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό αυτό από τους γείτονες και όλη την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά».

30.5.2019: Ο εκπρόσωπος της KFOR, Vincenzo Grasso, εξέφρασε την υποστήριξή του στην αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Grasso αναφέρει ότι «Η επιχείρηση διεξήχθη σε αρκετούς δήμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο βορρά. Όσον αφορά την έγκριση, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει όλες τις εξουσίες για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου και δεν χρειάζεται καμία επιπλέον άδεια γι’ αυτό».

30.5.2019: Μπιλ Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ στο Κοσσυφοπέδιο στα 20 χρόνια απόσχισης από τη Σερβία. Εκτός από τον Κλίντον την ημέρα για την Απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, που οι Αλβανοί αποκαλούν Ημέρα Απελευθέρωσης, την 12η Ιουνίου, αναμένεται να παραβρεθεί και η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Μάλιστα η Ολμπράιτ είχε δώσει την ώθηση για την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά στόχων της σερβικής επικράτειας.

30.5.2019: Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να το απομονώνει, εξετάζει ο πρόεδρος της χώρας, Χασίμ Θάτσι. «Αν η Ε.Ε. συνεχίσει να απομονώνει το Κόσοβο, θα εξετασθεί η δυνατότητα θεσμικών ενεργειών ή δημοψηφίσματος για την ένωση με την Αλβανία. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω κοινοβουλευτικών αποφάσεων είτε μέσω δημοψηφισμάτων στο Κόσοβο και την Αλβανία, αλλά περιλαμβάνοντας και το Πρέσεβο, την Μεντβέσκα και το Μπουγιάνοβιτς».

31.5.2019: Αυτήν την εβδομάδα, το μέλος του προσωπικού της UNMIK και Ρώσος υπήκοος Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, συνελήφθη, τραυματίστηκε και νοσηλεύθηκε μετά από επιδρομή της Αστυνομίας της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ο χαρακτηρισμός, από μέρους του Κοσόβου, του μέλους της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) από τη Ρωσία, Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ ως "persona non grata" (ανεπιθύμητο πρόσωπο). Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ειδικότερα, έκανε λόγο για «πολιτική που αποσκοπεί στην επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων».

ΚΡΟΑΤΙΑ

27.5.2019: Χιλιάδες άτομα, σε πολλές πόλεις της Κροατίας, διαδήλωσαν κατά των αμβλώσεων. Στο Ζάγκρεμπ, η αστυνομία συνέλαβε, για λίγο, αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και προσπάθησαν να αποτρέψουν το ετήσιο Marsh for Life, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν μπαλόνια και αφίσες με την επιγραφή «Προστασία της πλέον απειλούμενης μειονότητας στην Κροατία - τα αγέννητα παιδιά».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

26.5.2019: Το Ανώτερο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσε την ετυμηγορία καταδίκης του αρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Λίβιου Ντραγκνέα σε φυλάκιση τριάμισι ετών χωρίς αναστολή, για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο Ντραγκνέα εμποδίστηκε να διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο λόγω μιας καταδίκης του με αναστολή για άλλη δικαστική υπόθεση σε σχέση με εκλογικές νοθείες. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επεδίωκε έναν λιγότερο αυστηρό ποινικό κώδικα προκειμένου ο ίδιος να διαφύγει από διάφορες σε βάρος του δικαστικές διαδικασίες.

27.5.2019: Περισσότερα από 150 πύργοι, αξίας περίπου 200 εκ. ευρώ, δημοπρατούνται στη Ρουμανία μετά από χρόνια κλοπών και καταστροφής. Μέρος των ιστορικών κτιρίων, τα οποία χρησίμευαν ως σπίτια ευγενών, έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση στο εξωτερικό, αφού συμμετείχαν σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα ποσά που απαιτούνται για την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών αυτών μνημείων.

ΣΕΡΒΙΑ

27.5.2019: Την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Αλβανούς στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο. «Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι αυτοί (σ.σ. οι Αλβανοί) δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της "παγωμένης σύγκρουσης" που επικρατεί σήμερα», ανέφερε στην ομιλία του ο Α. Βούτσιτς.

28.5.2019: Ο Βούτσις διόρθωσε έναν δημοσιογράφο, λέγοντας ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ τις λέξεις "στρατιωτική παρέμβαση" και ότι είχε χρησιμοποιήσει πολύ προσεχτικά τους όρους. «Δεν είπα ότι η Σερβία θα επέμβει στρατιωτικά, είπα ότι η Σερβία είναι έτοιμη να προστατεύσει τον λαό της - δεν προσθέτουμε λόγια που δεν είπα, δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο, προστατεύουμε την ειρήνη σχεδόν πάση θυσία». «Δηλαδή μόνο εάν οι Σέρβοι της περιοχής τεθούν σε πογκρόμ», διευκρίνισε ο Σέρβος Πρόεδρος.

29.5.2019: Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι εκπαιδεύει 55 μέλη των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες πτυχές των αεροπορικών επιχειρήσεων. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μια ομάδα εκπαίδευσης εναέριας διοίκησης του ΝΑΤΟ βρέθηκε στην Σερβία για να ενημερώσει τη σερβική πολεμική αεροπορία για τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

30.5.2019: Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Βελιγράδι, η Μπράναμπιτς, πρωθυπουργός της Σερβίας, χρησιμοποίησε σκληρές λέξεις λέγοντας «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που κατέβηκαν από το βουνό. Για αυτούς είναι το ίδιο αν υπάρχει πόλεμος ή όχι και αυτό με ανησυχεί». Ο Μπεχγκιέτ Πατσόλι, ΥΠΕΞ του Κοσόβου, δήλωσε ότι «στη διάρκεια της θητείας μου ως επικεφαλής της διπλωματίας δεν θα επιτρέψω στην επικεφαλής του σερβικού εκτελεστικού οργάνου να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, εφ’ όσον διακατέχεται από αυτή την ρατσιστική ιδεολογία».

31.5.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία θα αντιδράσει με έναν σοβαρό, υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο, εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

1.6.2019: Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βουλίν, αντέδρασε έντονα προς τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα του Χασίμ Θάτσι και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς για διόρθωση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας: «Για το πώς η Σερβία θέλει να επιλύσει τα προβλήματά της δεν είναι θέμα για τον πρόεδρο της γειτονικής "Μακεδονίας". Αν η ιδέα για τη συνοριακή διόρθωση είναι "τρομερή και απαράδεκτη στον 21ο αιώνα", τότε γιατί δεν ανακαλεί την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου η χώρα του», είπε ο Βουλίν.

1.69.2019: Επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, σχεδιάζει η Σερβία, προκειμένου να αποδείξει ότι η επιδείνωση της υγείας των πολιτών σχετίζεται με τις βόμβες του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με Σέρβους ογκολόγους, αυξητική είναι η τάση της εμφάνισης καρκίνου στη χώρα, ενώ αυξάνονται και τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών. Ανησυχητικά είναι επίσης τα στοιχεία για τη στειρότητα, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τις ψυχικές διαταραχές.

ΣΚΟΠΙΑ

27.5.2019: Μια φωτογραφία σε κάδρο της "Μεγάλης Αλβανίας" έλαβε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, από  τον τραγουδιστή λαϊκών τραγουδιών Αζίζ Μορίνα και με ικανοποίηση ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη. «Ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να επιτύχουμε το στόχο μας, να ενωθούμε πνευματικά, να είμαστε μαζί όπου πηγαίνουμε, μέσα σε μια μεγάλη ενωμένη Ευρώπη», είπε ο Τζαφέρι.

27.5.2019: Τους έξι αντιπροέδρους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Σκοπίων, τον γενικό γραμματέα και άλλα ανώτατα στελέχη υποχρέωσε σε παραίτηση ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο ευρείας και προαναγγελθείσας εκκαθάρισης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποπομπές, υπουργών της κυβέρνησης αυτήν τη φορά. Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιούνται μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

27.5.2019: Οι σλαβόφωνοι του Ουράνιου Τόξου, που πήραν 6.000 ψήφους, υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο με αυτές τις συνθήκες στην Ελλάδα να αναδείξουν έναν ευρωβουλευτή. Δικαιολογούνται, ότι ο αριθμός των ψήφων δεν είναι σημαντικός, αλλά με τη συμμετοχή αυτή δείχνουν στο ευρωπαϊκό κοινό ότι υπάρχει "μακεδονική μειονότητα".

29.5.2019: Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε συνέχεια της συμφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία, και της προόδου που πέτυχε σε βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων. «Η "Βόρεια Μακεδονία", όπως και η Αλβανία, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και εναπόκειται στην ΕΕ να κάνει αυτό πρέπει. Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του Συμβουλίου», υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι.

29.5.2019: «Το πρωτόκολλο για την πλήρη ένταξη της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ προχωρά δυναμικά και τον Ιούνιο περιμένουμε να το επικυρώσει η Γερουσία των ΗΠΑ και είμαι σίγουρος ότι φέτος θα γίνουμε επίσημα μέλος της Συμμαχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι, ανοίγοντας τη διημερίδα «Η Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας" - Τα επόμενα βήματα  στο ΝΑΤΟ», που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του αμερικανικού Κέντρου Τζορτζ Μάρσαλ.

29.5.2019: Εγκαινιάστηκε ο αυτοκινητόδρομος μήκους 60 χλμ. που συνδέει την πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα με τα σύνορα των Σκοπίων. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και η κατασκευή του στοίχισε 600 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, εξήγγειλε ότι ένας άλλος αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα συνδέει το Πρίζρεν στο νότιο Κόσοβο με το Ιστόγκ, θα ξεκινήσει σύντομα. Μεταξύ άλλων στην τελετή παρέστησαν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο Αμερικανός πρέσβης Φίλιπ Κόσνετ.

31.5.2019: Σε Πρεσβεία αναβαθμίζεται το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, το Γραφείο Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοναστηρίου αναβαθμίζεται σε Γενικό Προξενείο. Σε αντίστοιχες ενέργειες αναβάθμισης της Διπλωματικής και Προξενικής Αρχής που διαθέτουν στην Ελλάδα προχώρησαν και τα Σκόπια. Ως εκ τούτου, τα Σκόπια αποκτούν Πρεσβεία στην Αθήνα (έναντι Γραφείου Συνδέσμου) και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη (έναντι Γραφείου Προξενικών, Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων.

31.5.2019: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε για το άνοιγμα Πρεσβειών: «Η σημερινή ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ της "Βόρειας Μακεδονίας" και της Ελλάδας σηματοδοτεί επίσημα την αναβάθμιση των Γραφείων Συνδέσμου στα Σκόπια και την Αθήνα σε Πρεσβείες. Μια μεγάλη ημέρα για τη διπλωματία, και ακόμη μεγαλύτερη για τους πολίτες μας» γράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Xronia polla ?? ????? ??????».

1.6.2019: Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, που έχει λάβει καθεστώς ασύλου στη Βουδαπέστη, ανακοίνωσε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ότι παραιτείται από το αξίωμα του βουλευτή. Ο φυγάς πρωθυπουργός που καταδικάστηκε για υπόθεση διαφθοράς, ανακοίνωσε την απόφασή του στο προφίλ του στο Facebook σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει επίσημα το Κοινοβούλιο.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara