Skip to main content

Βαλτάρα: Τα κρασιά από τη Γουμένισσα Κιλκίς που διεκδικούν την αγάπη του κόσμου

Ο 33χρονος Αλέξανδρος Βαλτάρας ξεκίνησε από τη Γουμένισσα με μόλις 500 φιάλες και πλέον έχει ετήσια παραγωγή 15.000 φιαλών και εξαγωγές στη Γερμανία

Δεν κυνηγά τα κρασιά διαγωνισμών, αλλά την αγάπη του κόσμου. Αυτή θέλει να κερδίσει μέσα από μια μοντέρνα οινοποίηση και οίνους «απαλούς» με τους οποίους το ευρύτερο κοινό να μπορεί να ταυτιστεί. Άλλωστε, εδώ και έξι χρόνια βλέπει μέρα με τη μέρα μέσα από το οινοποιείο Βαλτάρα που δημιούργησε το 2015 να πραγματοποιείται ένα όνειρό του και γι’ αυτόν κάθε τι στην πορεία είναι ένα ανέλπιστο «δώρο».

Ο 33χρονος Αλέξανδρος Βαλτάρας με βάση τη Γουμένισσα Κιλκίς ξεκίνησε από μόλις 500 φιάλες και σήμερα έχει ετήσια παραγωγή 15.000 φιαλών, με εξαγωγές στη Γερμανία και πολλά σχέδια για το μέλλον. Ήδη έχει βγάλει στην αγορά τέσσερις ετικέτες, ένα λευκό μονοποικιλιακό, ένα κόκκινο και ένα ροζέ, αμφότερα blend και ένα ροζέ ημίγλυκο, που είναι και ιδιαίτερα δημοφιλές, όπως λέει, στον κόσμο.

Το οινοποιείο διαθέτει 70 στρέμματα αμπελώνα στη Γουμένισσα με τις ποικιλίες ξινόμαυρο, νεγκόσκα, merlot, cabernet, ροδίτη, μαλαγουζιά, malvazia aromatica και sauvignon blanc. Διαθέτει μάλιστα και ένα κατάστημα-κάβα με τα δικά του κρασιά στη Γουμένισσα, μέσω του οποίου προσπαθεί να συστήσει τις οινικές του δημιουργίες στην τοπική κοινωνία. Ήδη δε οι αυξημένες παραγωγικές ανάγκες οδηγούν τον Αλέξανδρο Βαλτάρα σε ένα νέο σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας καινούριας εγκατάστασης στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα, θέλει το νέο του οινοποιείο να είναι επισκέψιμο, ώστε να μπορούν να έρχονται οι επισκέπτες και να παίρνουν κυριολεκτικά μια γεύση από τα κρασιά του, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής τους, από το αμπέλι μέχρι το ράφι.

Στα σχέδια του όμως εντός της επόμενος διετίας είναι να δημιουργήσει και τη δική του Γουμένισσα, αλλά και να επεκταθεί γεωγραφικά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ήδη το εσωτερικό δίκτυο πωλήσεών του διευρύνεται με την προσθήκη της Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα σε μια προσπάθεια τα κρασιά του οινοποιείου Βαλτάρα να γίνουν ευρύτερα γνωστά, ενώ ο 33χρονος έχει στραμμένο το βλέμμα του και στο εξωτερικό για εξορμήσεις σε νέες αγορές.

Η αμπελουργική παράδοση και οι παιδικές μνήμες

Η οικογένεια Βαλτάρα με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία έχει μακρά αμπελουργική παράδοση. Ήταν ο παππούς του Αλέξανδρου που έβαλε τα πρώτα αμπέλια τη δεκαετία του ’60 και στη συνέχεια ο πατέρας του, που ασχολήθηκε σε μια πιο επαγγελματική βάση από το 1995. Και οι δύο έφτιαχναν και χύμα κρασί, αλλά και τσίπουρο. Έτσι, η επαφή του Αλέξανδρου Βαλτάρα με το αμπέλι έγινε από πολύ μικρή ηλικία, με τη χαρά του τρύγου να έχει μείνει ως ανεξίτηλη μνήμη από την παιδική του ηλικία. Στα 12 του είχε ήδη αντιληφθεί την υπευθυνότητα που απαιτεί η οινοποιητική διαδικασία, αλλά και η διαχείριση του σταφυλιού, ενώ εντυπωσιαζόταν από τον βρασμό των στέμφυλων.

Μεγαλώνοντας επέλεξε να σπουδάσει οινολογία, έχοντας πρώτα ολοκληρώσει σπουδές ηλεκτρονικής σε ΤΕΙ, καθώς είχε αποφασίσει πως ήθελε να μετουσιώσει την αμπελουργική εμπειρία της οικογένειας σε κάτι νέο, μπαίνοντας στην εμφιάλωση και δημιουργώντας το δικό του οινοποιείο. «Δεν ήθελα να μείνουμε στάσιμοι. Βλέπαμε ότι η αγορά έχει πλέον διαφορετικές ανάγκες» λέει στη Voria ο Αλέξανδρος Βαλτάρας, ο οποίος βλέπει το μέλλον με πολύ όρεξη και οινικό μεράκι.