Skip to main content

Βαν ντερ Μπέλεν: Να μην επιτραπεί μια διάσπαση της κοινωνίας

Ο πρόεδρος της Αυστρίας τόνισε πως ένα πολύ καλό κοινωνικό σύστημα έχει πάντα κενά και είναι ιδιαίτερα σημαντική η προθυμία των πολιτών για προσφορά.

Προειδοποιήσεις να υπάρχει επαγρύπνηση για να μην επιτραπεί μια διάσπαση της κοινωνίας, απεύθυνε σήμερα με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, παραπέμποντας στις συγκρούσεις στην πολιτική.

Σε μήνυμα του από την ολοήμερη φιλανθρωπική εκδήλωση της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης στη Βιέννη «Φως στο σκοτάδι», στην οποία ο ίδιος συμμετέχει από το μεσημέρι, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν τόνισε πως θεωρεί σημαντικό την αντιμετώπιση των άλλων με σεβασμό και ειλικρίνεια.

Επισήμανε ταυτόχρονα πως ακόμη και ένα πολύ καλό κοινωνικό σύστημα έχει πάντα κενά και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντική η προθυμία της Κοινωνίας των Πολιτών να προσφέρει βοήθεια.

Το «Φως στο σκοτάδι» είναι ένα είδος «Μαραθώνιου Αγάπης» που διοργανώνει κάθε Παραμονή Χριστουγέννων, εφέτος για 41η στη σειρά χρονιά, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, με την ενεργό συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων, των οποίων επικεφαλής είναι σήμερα ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για δεύτερη φορά υπό την ιδιότητα του του ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, ο οποίος δέχονταν τηλεφωνικά τις προσφορές των τηλεθεατών.

Σε δικό του μήνυμα από την ίδια εκδήλωση, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαινώντας το έργο του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης του, συνέστησε την υιοθέτηση και από τους άλλους της αρχής της αποφυγής φιλονικιών, που, όπως σημείωσε, χαρακτηρίζει τον σημερινό αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό (ΣΣ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων).

Για τον ίδιο δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να ακολουθήσει αυτή την αρχή, καθώς προσπαθεί πάντα να θέτει σε πρώτο πλάνο πραγματικά επιχειρήματα, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ παραδέχθηκε ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχουν και διαφορές απόψεων, «διότι πρόκειται για δύο κόμματα με διαφορετικές θεμελιώδεις θέσεις και αξίες, ωστόσο αυτές οι διαφορές συζητούνται σε στενό κύκλο ή κατ΄ ιδίαν».

Την αναζήτηση συμβιβασμών στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την κατόπιν εφαρμογή τους, υπογράμμισε από την πλευρά του κατά την εκδήλωση, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος, επαινώντας επίσης το έργο του συνασπισμού, διατεινόταν πως μέσα σε ένα χρόνο αυτή η συγκυβέρνηση υλοποίησε περισσότερα από ότι οι προηγούμενες αυστριακές κυβερνήσεις τα τελευταία 12 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πέρυσι, κατά την πολύωρη εκδήλωση συμπαράστασης «Φως στο σκοτάδι» της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 7,9 εκατομμύρια ευρώ για φιλανθρωπική βοήθεια, ποσό κατά ένα εκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της αντίστοιχης εκδήλωσης την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2016.