Skip to main content

Βανδάλισαν το «Όριεντ Εξπρές» στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε η ομάδα «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης», η οποία ανακαίνισε το βαγόνι μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ.

Θύμα βανδαλισμού έπεσε το διάσημο βαγόνι του «Όριεντ Εξπρές» που βρίσκεται στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Κορδελιό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ομάδα «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης», η οποία ανακαίνισε το βαγόνι μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ, είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό, ενώ ζητούν από τον Οργανισμό να αποκατασταθούν οι ζημιές και να προστατευτεί το Μουσείο.

Το βαγόνι - τραπεζαρία του θρυλικού «Οριάν Εξπρές» είναι αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού «Οριάν Εξπρές» που το 1883 υπήρξε το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη και ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια.

Ήταν το περιβόητο τρένο για το οποίο γυρίστηκαν περισσότερες από 1800 ταινίες και αυτό που απετέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι.

Η ανακοίνωση των Φίλων του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης:

«Σήμερα το πρωί δυστυχώς γίναμε για τρίτη και χειρότερη φορά μάρτυρες της λεηλασίας του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ORIENT EXPRESS που βρίσκεται στον χώρο του Μουσείου μας.Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.Οι πληγές από τα χτυπήματα παραμένουν ανοικτές και πονάνε.Δυστυχώς υπάρχει; φύλαξη η οποία απορούμε τι κάνει και γιατί υπάρχει. Τρείς κατά σειρά κλοπές στο Μουσείο μας είναι πολλές. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ για μια ακόμη φορά τον αρμόδιο φορέα του Μουσείου δηλ. τον Ο.Σ.Ε να κάνει κάτι για να σωθεί όλη η ιστορική κληρονομιά που υπάρχει στο μουσείο. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όμως με κάθε τρόπο την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Πρέπει όλοι να στρατευτούμε για την διάσωση των μνημείων από την μανία των ασυνείδητων. Κοινοποιήστε το παρόν μήπως και συγκινηθεί κάποιος αρμόδιος και σώσουμε ότι μπορέσουμε.Είμαστε όλοι φορτισμένοι συναισθηματικά........»

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο εδώ

πηγή κεντρικής φωτογραφίας life-events.gr