Skip to main content

Κορωνοϊός: Άνω των 2 εκατ. τα ανείσπρακτα έσοδα του δήμου Θεσσαλονίκης

Αναγκαία η έκτακτη χρηματοδότηση μέσα στο καλοκαίρι. Στο 70% η μείωση εσόδων του δήμου τον φετινό Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό.

Βαρύ είναι το αποτύπωμα του κορωνοϊού στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο οδήγησε ήδη σε μικρή αναμόρφωση του προϋπολογισμού. 

Παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως από τη μία πλευρά ο δήμος δαπάνησε έκτακτα έξοδα που ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ και αφορούν δράσεις πρόληψης κατά του κορωνοϊού, όπως απολυμάνσεις, καθαρισμοί και αγορά μασκών, ενώ παράλληλα στερήθηκε άνω των δύο εκ. ευρώ από ανείσπρακτα έσοδα.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούκπας, ανέλυσε την πηγή όλων των ανείσπρακτων εσόδων λέγοντας πως το ταμείο στερήθηκε 800.000 ευρώ από την απαλλαγή δημοτικών τελών. 522.000 ευρώ από την απαλλαγή τελών κατάληψης των δημόσιων χώρων, 150.000 ευρώ από απαλλαγή μισθωμάτων, 103.000 ευρώ από την απαλλαγή καταβολής τροφείων από γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, 80.000 ευρώ από τη μη είσπραξη συνδρομών σε χώρους άθλησης, ωδεία, σχολές χορού και γυμναστήρια, 10.000 ευρώ από τις μισθώσεις αθλητικών χώρων, 115.000 ευρώ από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και περίπου 300.000 ευρώ από το 5% που αφορά ΚΥΕ.

«Και αυτά τα ποσά θα συνεχίσουν να αυξάνονται γιατί περιμένουμε νέα ΠΝΠ την επόμενη εβδομάδα που θα προβλέπει νέα μέτρα όπου θα αφορούν την εστίαση», επισήμανε. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η μείωση εσόδων του δήμου τον φετινό Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό είναι 70%.

Αντίστοιχα, οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έλαβε ο δήμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν συνολικά 115.000 ευρώ, 100.000 για γενικές δαπάνες που αφορούν τον COVID-19 και 15.000 για αδέσποτα ζώα, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% των πραγματικών δαπανών του δήμου για την πανδημία.

Αναγκαία η έκτακτη χρηματοδότηση μέσα στο καλοκαίρι

Ο κ. Κούπκας υπογράμμισε πως εάν δεν βάλει πλάτη και η κυβέρνηση, μέσα στο καλοκαίρι ο δήμος ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ζητήματα. «Ο δήμος δεν είναι εισπρακτική μηχανή, ο δήμος είναι μια μηχανή που παράγει κατά βάση κοινωνικό έργο, έχει λοιπόν μια σοβαρή κοινωνική διάσταση. Εμείς βάλαμε πλάτη στα δύσκολα και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια στηρίζοντας αυτούς που κατέστησαν ακόμα πιο αδύναμοι μέσα στην περίοδο που κορωνοϊού. Συνεπώς ζητάμε και ζητήσαμε και περιμένουμε μια γενναία χρηματοδότηση μέσα στο καλοκαίρι, διαφορετικά επειδή δεν βλέπω γρήγορα να παίρνει εμπρός η μηχανή της αγοράς θα έχουμε ζητήματα», επισήμανε. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτή τη στιγμή τι ζητήματα, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν κινδυνεύει η μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Ο κ. Κούπκας δήλωσε ότι ο δήμος προσαρμόζει τη στρατηγική του με βάση την εποχή και έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με αντιδημάρχους και υπηρεσίες και μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει σε αναμόρφωση προϋπολογισμού που σημαίνει και μετασχηματισμό κάποιων δράσεων και αποφάσεων που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, μια πολύ μεγαλύτερη ένταση στην αξιοποίηση των δικτύων εθελοντισμού, των αθλητικών εκδηλώσεων και ούτω καθεξής.

«Πραγματικά περιμένουμε τις έκτακτες ΚΑΠ και οποιαδήποτε άλλη έκτακτη χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση καλά κάνει και εμπιστεύεται τους δήμους, καλά κάνει και μας δίνει το πεδίο ούτως ώστε ώστε να πάρουμε τα μέτρα αλλά προφανώς θα πρέπει να υπάρχει κάποια εξισορρόπηση απέναντι σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Ζέρβας, προβλέπονταςπως θα είναι ένας δύσκολος χρόνος.