Skip to main content

«Βαριά» ονόματα στο ψηφοδέλτιο Α' Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ

Τι γίνεται με τους Καστανίδη, Μαγκριώτη, Καϊλή, αλλά και τους Φλωρίδη, Αβραμόπουλο, Αρβανίτη... Κι αν η Φώφη πάρει την έδρα;

«Βουλιάζει» το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης από τις... βαριές παρουσίες. Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να απουσιάζει από το επόμενο ψηφοδέλτιο του κόμματος, για πρώτη φορά από το 1993 και τίποτα να μην είναι ίδιο, όμως το ψηφοδέλτιο θεωρείται από τα πιο ισχυρά, καθώς συμμετέχουν «βαριά» ονόματα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η λίστα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η μάχη της εκλογής προμηνύεται εξαιρετικά αμφίρροπη, καθώς πιθανότητες για είσοδο στην επόμενη Βουλή έχουν τουλάχιστον τρία πρωτοκλασάτα στελέχη, υπό μία αίρεση.

Να αρχίσουμε με την αίρεση: Η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τρεις εκλογικές περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφια και θα επιλέξει η ίδια τελικά σε ποια θα εκλεγεί, στερώντας μια έδρα από τους τοπικούς υποψηφίους. Μην αποκλείετε το ενδεχόμενο και να είναι υποψήφια και να επιλέξει τη θέση της βουλευτίνας στην Α' Θεσσαλονίκης, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τα σημαντικά ονόματα του ψηφοδελτίου.

Μετρήστε τώρα «βαριά» ονόματα που αναμένεται να είναι στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης: Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Εύα Καϊλή... Και οι τρεις θα παλέψουν για μία έδρα, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, εκτός αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο της... αίρεσης.

Ο κ. Καστανίδης είναι γνωστό από καιρό ότι κάνει τη μεγάλη επιστροφή και έχει κλειδώσει την υποψηφιότητά του στην Α' Θεσσαλονίκης. Προφανώς και έχει μεγάλη εμπειρία και αναγνωρισιμότητα, ενώ έχει δουλέψει πολύ ήδη την υποψηφιότητά του, μέσα στο ΚΙΝΑΛ.

Μετά την επιλογή του γραμματέα της νομαρχιακής Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος, Χρήστου Παπαστεργίου, ως υποψήφιου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η θέση που μένει κενή -και μάλλον θα γίνει «τράμπα»- είναι προς κατάληψη από άλλον έναν πρώην υπουργό, τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη. Ο ίδιος, όπως έκανε στις περιφερειακές υποψηφιότητες, έτσι και στο θέμα της υποψηφιότητάς του για τις εθνικές εκλογές, κρατάει προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο, θεωρείται μάλλον αδύνατο να παραμείνει ανενεργός, δεδομένου ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα είχε αναδείξει τα ζητήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και είχε πλούσια δραστηριότητα και επαφές με φορείς, στελέχη, παράγοντες και πολίτες, καίτοι χωρίς κάποιο θεσμικό ρόλο ή αξίωμα.

Επιστροφή έχουμε κατά πάσα πιθανότητα και για την ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κατόπιν απόφασης της προέδρου του κόμματος δεν θα είναι στην ευρωλίστα του ΚΙΝΑΛ. Με κλειδωμένη την υποψηφιότητα που στηρίζει το κόμμα στην Περιφέρεια και με δεδομένη τη στήριξη στον Γιάννη Μπουτάρη για το δήμο Θεσσαλονίκης, η κ. Καϊλή προφανώς θα στραφεί στις εθνικές εκλογές και στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Για εκεί φαίνεται εξάλλου να την προορίζουν και κεντρικά από το κόμμα, ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις τη δείχνουν ως φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο... Η περίπτωση να μην είναι υποψήφια βουλευτής είναι ανοιχτή, εφόσον ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα των υποψηφιοτήτων για το δήμο Θεσσαλονίκης και χρειαστεί το ΚΙΝΑΛ ένα ισχυρό όνομα εκεί. Η ίδια πάντως επιμένει ότι επιθυμία της είναι να δώσει εκ νέου τη μάχη στις επόμενες ευρωεκλογές.

Ο Γιώργος Φλωρίδης, άλλο ένα ισχυρό όνομα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν και το όνομά του ακούγεται για το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, ενώ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι υποψηφιότητες του Νίκου Ξυλούρη, του Αντώνη Σαουλίδη, της Μαρίας Λυκουριώτη, του Κώστα Χαριτωνίδη και του Νίκου Τέλλη.

Σε αυτούς μην αποκλείσετε και τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο οποίος δεν πρόκειται να μείνει πολιτικά ανενεργός, σε περίπτωση που δεν πολιτευτεί εκ νέου στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή και πιθανώς τον πρώην αντιδήμαρχο, Γιώργο Αρβανίτη.