Skip to main content

Βαρνάβας: Τα θέματα με τους ιερείς τα λύσαμε με τρόπο πνευματικό, όχι με ποινές

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως αναφέρει πως «δεν επιβλήθηκε ποινή αργίας σε κανέναν ιερέα για τη στάση που τηρούν στην πανδημία».

«Δεν επιβλήθηκε ποινή αργίας σε κανέναν ιερέα της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως εξ αιτίας της στάσης την οποία τηρούν στο ζήτημα της πανδημίας. Όλοι οι ιερείς λειτουργούν κανονικά στις ενορίες τους. Όποια θέματα υπήρξαν με κληρικούς τα λύσαμε με τρόπο πνευματικό, όπως αρμόζει στην Εκκλησία». Στη δήλωση αυτή προέβη ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, με αφορμή σημερινό ρεπορτάζ της Voria.gr.

Διαβάστε σχετικά Σε αργία ιερείς - αρνητές του κορωνοϊού της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως

Όπως έγραψε σχετικά η Voria.gr, την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, όπως άλλωστε και άλλες Μητροπόλεις, απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό περιπτώσεις ιερέων οι οποίοι επιμένουν να τραβούν το δικό τους δρόμο, όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην πανδημία και τις συστάσεις τους προς τους πιστούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις οδηγίες και παραινέσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηριστικότερες τέτοιες περιπτώσεις στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως ήταν οι κληρικοί στις ενορίες Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στη Νέα Ευκαρπία και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Πεύκα. Οι συγκεκριμένοι ιερείς, πέραν του ότι αγνόησαν τις συστάσεις της Εκκλησίας, τελώντας τη λειτουργία της Αναστάσεως στις 12 το βράδυ αντί για τις 9 που είχε οριστεί, αμφισβητούσαν συστηματικά την ύπαρξη του κορωνοϊού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, ως και να απαγορεύσουν ή να βγάλουν εκτός της εκκλησίας πιστούς οι οποίοι φορούσαν προστατευτική μάσκα. Ωστόσο, όπως τονίζει ο μητροπολίτης Βαρνάβας «όλες ανεξαιρέτως οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με τρόπο πνευματικό. Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή αργίας σε βάρος κανενός ιερέα».

Όπως εξηγήσει o κ. Βαρνάβας η Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως έχει θρηνήσει τέσσερις κληρικούς, όλοι νέοι σε ηλικία, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, όπως βεβαίως και δεκάδες πιστοί κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που ο μητροπολίτης επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και επιμονή στην τήρηση των μέτρων τα οποία αποφασίζονται από την ηγεσία της Εκκλησίας και την Πολιτεία. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε η πανδημία, εδώ και ενάμιση χρόνο ο κ. Βαρνάβας ήταν από τους ιεράρχες οι οποίοι προέτρεπαν το ποίμνιό τους να υπακούουν στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και να τηρούν τα μέτρα τα οποία αποφασίζονται.