Skip to main content

Δημοσκόπηση: Πώς βαθμολογούν οι Θεσσαλονικείς Ζέρβα και Τζιτζικώστα

Οι πολίτες αξιολογούν το έως τώρα έργο της διοίκησης Ζέρβα και της διοίκησης Τζιτζικώστα - Ποιους τομείς κρίνουν θετικά, ποιους αρνητικά

Τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης δημοσκόπησης του Βαρόμετρου Αυτοδιοίκησης που δημοσιεύει η εφημερίδα Παραπολιτικά.

Στο Βαρόμετρο της GPO αξιολογήθηκε το έως τώρα έργο της δημοτικής αρχής, οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα, σλλά και οι επιδόσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανά τομέα.

Στην κορυφή της αξιολόγησης των προβλημάτων της πόλης της Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την κίνηση στην πόλη (κυκλοφοριακό, παρκάρισμα, συγκοινωνίες) και την ασφάλεια των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το 51,5% αξιολογεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την καθαριότητα και ακολουθούν με 43,9% το κυκλοφοριακό, με 31,1% οι συγκοινωνίες και με 29,6% η εγκληματικότητα / ασφάλεια.

Η άποψη των πολιτών για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το έως τώρα έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα δηλώνει το 45,5% του δείγματος, έναντι 52,8% που εμφανίζεται λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του.

Σε γενικές γραμμές, οι Θεσσαλονικείς θεωρούν ότι σε σχέση με δύο χρόνια πριν τα πράγματα στην πόλη τους είναι περίπου τα ίδια σε ποσοστό 37,5%, με το 30,8% να βλέπει βελτίωση της κατάστασης, έναντι 30,7% που θεωρεί ότι υπάρχει επιδείνωση.

Περισσότερο θετικοί απέναντι στη δημοτική Αρχή εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ επικριτικοί στέκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Αξιολόγηση ανά τομέα

Στην αξιολόγηση της δράσης της δημοτικής Αρχής ανά τομέα οι πολίτες αξιολογούν θετικά το επίπεδο εξυπηρέτησης του δήμου, αφού το 53,3% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση τις απαντήσεις σε προηγούμενη ερώτηση, και ο τομέας καθαριότητας αξιολογείται θετικά από το 40,6% του συνόλου.

Οι αρνητικές απόψεις για την καθαριότητα, ωστόσο, παραμένουν σαφέστατα πλειοψηφικές με 58,8%, καταδεικνύοντας τη σημασία που δίνουν οι πολίτες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για το θέμα των αναπλάσεων (άξονας Αριστοτέλους -Πλατεία Ελευθερίας και Διοικητηρίου -Στάβλοι Παπαφη -deck παλιάς παραλίας) που έχει ανακοινώσει η δημοτική αρχή, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι θα αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα της πόλης (ναι / μάλλον ναι) σε ποσοστό 68,8% ενώ αντίθετη άποψη έχει (όχι / μάλλον όχι) το 27,4%.

 

Η άποψη των πολιτών για τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Το 50,5% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ το 42,8% λέει ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.

 

Αξιολόγηση ανά τομέα

Για το έργο και τη δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι ερωτηθέντες αξιολογούν με τις περισσότερες θετικές γνώμες όσα έχουν γίνει στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, της Υγείας και των έργων υποδομής.