Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
x

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τι ζητούν και τι περιμένουν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας. Ο ανταγωνισμός επανακάμπτει, Τουρκία και Αίγυπτος απειλούν τα ελληνικά ρεκόρ.

Τα πακέτα των διακοπών για το επόμενο καλοκαίρι έχουν αρχίσει να κλείνονται, ωστόσο όπως λένε εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού το 2019 για τη χώρα μας δεν αναμένεται να είναι «τουριστικός περίπατος». Τουρκία και Αίγυπτος μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι των δημοφιλών προορισμών, με τιμές, μάλιστα, χαμηλότερες έως 30%, (κυρίως στις υψηλές κατηγορίες ξενοδοχείων) σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η βρετανική αγορά, λαμβάνοντας υπόψη το δρομολογούμενο Βrexit.

Mιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει πως «το 2019 δεν προσφέρεται για ωραιοποιήσεις. Ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη γειτονιά μας επανακάμπτει. Κύρια αγορά αναμένεται να είναι η γερμανική, με τη βρετανική να αποτελεί ερωτηματικό αν και το Brexit δεν επηρεάζει τα ταξίδια στην ΕΕ».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, σύμφωνα με πρόσφατη κοινοτική οδηγία το Brexit δεν επηρεάζει τα ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν οι Βρετανοί στην ΕΕ, ωστόσο ένας εν δυνάμει τουρίστας που βιώνει ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας του, ενδεχομένως να είναι περισσότερο φειδωλός στις μετακινήσεις του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, θέλοντας να επισημάνει την αυξημένη κινητικότητα των Βρετανών τα τελευταία χρόνια προς τη χώρα μας κάνει αναφορά για την προερχόμενη από τη Βρετανία, αυξανόμενη τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική. Είναι χαρακτηριστικό πως τη Χαλκιδική πριν από πέντε χρόνια επισκέπτονταν περί τις 60.000 Βρετανοί τουρίστες, για να φτάσουν πέρυσι τους 100.000.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ και η ρωσική αγορά συνιστά ερωτηματικό σε σχέση με την άνοδο της Τουρκίας. «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο για να έχουμε πιο καθαρή εικόνα» αναφέρει ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας πως «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι το κλειδί για την τουριστική κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού ξενοδοχείου από δυσθεώρητα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την ώρα μάλιστα που είναι εκτεθειμένο και απροστάτευτο στην ανεξέλεγκτη παραξενοδοχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Αντίστοιχη άποψη έχει και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ, Ευαγγελία Ξυπτερά. «Ο τουριστικός κλάδος είναι υπερφορολογημένος, δεν είναι η κότα με τα χρυσά αυγά. Υπάρχουν επιχειρήσεις με προβλήματα βιωσιμότητας όπως σε κλάδο. Είναι απαραίτητες τόσο η μείωση του ΦΠΑ, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικός προορισμός πρέπει να λυθούν μία σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τον τουριστικό κλάδο» αναφέρει στη Voria.gr η κα. Ξυπτερά, υπογραμμίζοντας πως «η τρέχουσα χρονιά θα είναι έτος στοιχήματος για τον τουρισμό της χώρας, αναφορικά με το κατά πόσο θα καταφέρει να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική που εμφάνισε τα τελευταία χρόνια».

Υποδομές και επενδύσεις τα μεγάλα αγκάθια

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου κανένας προορισμός που δεν έχει λύσει βασικά ζητήματα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δεν μπορεί να υποσχεθεί ποιότητα τουριστικής εμπειρίας στον επισκέπτη του. Όπως λένε «καλές οι 365 μέρες τουρισμού αλλά πρέπει να προσφέρονται και σοβαροί λόγοι στον επισκέπτη για να πραγματοποιεί ταξίδια στη χώρα μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι αναντίστοιχο των πραγματικών αναγκών της χώρας».

«Εξίσου σημαντικές είναι οι επενδύσεις που προϋποθέτουν υποστηριχτικό περιβάλλον, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει ούτε χωροταξικό. Επιπλέον, βλέπουμε μεγάλους tour operators να επενδύουν σε ξενοδοχεία για να μπορούν να αποκτήσουν έλεγχο στις τιμές αλλά την ίδια στιγμή κάθε επένδυση μεσαίου ξενοδόχου δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε. Το ΕΣΠΑ από μόνο του δεν φτάνει, όταν μάλιστα οι τράπεζες δεν έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα του χρηματοδοτικού ρόλου τους» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σταθερός ο τουρισμός το 2018

Το 2018 ήταν μια χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα, που κινήθηκε σχεδόν πανομοιότυπα με το 2017. Στη Νότια Ελλάδα, η εικόνα ήταν διαφορετική καθώς καταγράφηκε αύξηση 5 - 10%. Την ίδια ώρα, καταγράφηκε μείωση περίπου 10% των αφίξεων από τη Ρωσία, η οποία όμως καλύφθηκε από τις αφίξεις Βρετανών και Γερμανών. Τα νούμερα, δε, των αφίξεων από τις Βαλκανικές χώρες παρέμειναν σταθερά. Πάντως, αν και οι αφίξεις ήταν σταθερές, τα έσοδα των ξενοδοχείων ήταν λιγότερα, γεγονός που αποδίδεται και στην εκτίναξη των Airbnb. Έντονη κινητικότητα προς τα εν λόγω καταλύματα καταγράφηκε από τους Βαλκάνιους που επισκέφτηκαν τη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, την περσινή χρονιά σημειώθηκε, για πρώτη φορά, αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων από Ισραήλ και Κύπρο αλλά και Σκανδιναβία.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό στις πόλεις παρατηρήθηκε μείωση 15% από τους Τούρκους τουρίστες σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ιωάννινα, ενώ στην Αλεξανδρούπολη άγγιξε περί το 30%. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα η αύξηση των Ισραηλινών έφτασε το 200%, εξισορροπώντας τη μείωση που παρατηρήθηκε από τους Τούρκους.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Την περσινή χρονιά επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη περισσότεροι τουρίστες από Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Κύπρο, ενώ αυξήθηκαν και οι Έλληνες επισκέπτες. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος «για να καταφέρουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη, προορισμό με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και να προσελκύσουμε επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης χρειάζεται συστράτευση των αρμοδίων φορέων του τουρισμού κάτω από μια κοινή ομπρέλα που θα έχει ως βάση το επαγγελματικό marketing και όχι την πολιτική προβολή».

«Κοινός μας στόχος για το 2019, πρέπει να είναι οι ικανοποιημένοι τουρίστες, όχι μόνο από τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία, αλλά και από την εικόνα μιας καθαρής και ασφαλούς πόλης που θα αντικρίζουν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στα τουριστικά σημεία της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στόχο και από την αύξηση της ποσότητας των επισκεπτών να στραφούμε στην άνοδο της ποιότητας, κάτι το οποίο θα συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ