Skip to main content

Βαρουφάκης: Αδύνατο να υπαρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη στην Ελλάδα

Είναι αδύνατο αυτή την στιγμή στην Ελλάδαν α υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη όταν οι μικρομεσαίοι πληρώνουν το 75% των κερδών τους, είπε ο Βαρουφάκης.

Την πρόθεση του ΜέΡΑ25 να συμμετέχει και στις εθνικές εκλογές όπως και στις επερχόμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη DiEM25, παρουσίασε σε εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, τις προτάσεις «Νew Deal για την Ευρώπη και τον κόσμο» και τις προτάσεις - τομές όπως είπε της «Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα».

«Είναι αδύνατο αυτή την στιγμή στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, «να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη όταν οι μικρομεσαίοι πληρώνουν το 75% των κερδών τους στο κράτος. Δεν μπορείς να έχεις 100% προπληρωμή του φόρου. Αυτό το κάνεις σε μια χώρα όταν είναι να την καταστρέψεις. Η τρόικα πέρασε αυτά τα μέτρα το καλοκαίρι του 2015 γιατί ήθελε να σηματοδοτήσει στους Ισπανούς πως αν ψηφίσετε την αριστερά στην Ισπανία, στην Ιταλία θα σας συνθλίψουμε και τελικά στους Γάλλους και στους ίδιους του Γερμανούς ποιος έχει την εξουσία. Δεν υπάρχει καμία λογική σ αυτά που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια...».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, πρότεινε ΦΠΑ ανώτατο στο 18%, σύμπτυξη ΤΑΙΠΕΔ και υπερΤΑΙΠΕΔ και τραπεζική άδεια ώστε να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακή τράπεζα, δημόσια εταιρεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και πρόσθεσε πως «το παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της ευρωζώνης».

Το Eurogroup, σχολίασε ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί ποτέ αλλαγή πολιτικής. Εμείς προτείνουμε - είπε - να μην ανακοινώσουμε καν αυτά τα νομοθετήματα, αυτές τις αλλαγές στο Eurogroup. Θα τα νομοθετήσουμε και η κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου θα γίνει χωρίς να ανακοινωθεί. Το 2015 δεν θα επαναληφθεί... Διαπραγμάτευση με κάποιους που δεν θέλουν να διαπραγματευτούν δεν θα γίνει. Εμείς θα ακολουθήσουμε την τακτική του Σαρλ ντε Γκωλ, της... κενής καρέκλας.

«Ως ΜέΡΑ25 είμαστε βαθιά Ευρωπαϊστές κάνουμε την κριτική μας στο ευρώ θέλουμε να το αναβαθμίσουμε, είμαστε οι μόνοι που έχουμε προτάσεις για να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ευρώ. Θέλουμε αναδιάρθρωση μέσα στο ευρώ. Δεν προτείνουμε έξοδο από το ευρώ δεν απειλούμε με έξοδο από το ευρώ. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως το κύριο ερώτημα για τους Έλληνες πολίτες είναι τι φοβάστε πιο πολύ: Την ερημοποίηση εντός του ευρώ ή το Grexit; Εάν φοβάστε το Grexit πιο πολύ από την ερημοποίηση μέσα στο ευρώ πηγαίνετε να ψηφίσετε ένα από τα κόμματα του μνημονιακού τόξου», είπε.

Μιλώντας για «New Deal στην Ευρώπη και στον κόσμο» τόνισε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μπροστά σε τέσσερις κρίσεις: Δημοσίου -ιδιωτικού χρέους, πολύ χαμηλές επενδύσεις, τραπεζικό σύστημα, αύξηση της φτώχειας. Ειδικά για την φτώχεια, ο κ. Βαρουφάκης, αποκάλυψε ότι πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε κέρδη 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσά τα οποία διανέμονται στα υπουργεία Οικονομικών των πλεονασματικών χωρών. «Θα μπορούσε», είπε, «να ιδρυθεί αύριο το πρωί ένα Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας που θα στηρίζει την φτωχή ευρωπαϊκή οικογένεια κι αυτό θα ήταν μια ενοποιητική κίνηση και η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του αντιευρωπαϊσμού και του φασισμού».