Skip to main content

Βαρουφάκης από ΔΕΘ: Ελπίζω ο Σταϊκούρας να ηχογράφησε το Eurogroup

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι με έκπληξη άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι και τα αρχαία θα μεταφερθούν με κίνδυνο της καταστροφή τους

«Εδώ κάτι μυρίζει», σημείωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ 25 ερωτηθείς τη Voria.gr για το ζήτημα του μετρό και συγκεκριμένα των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη ΔΕΘ.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι άκουσε με μεγάλη έκπληξη τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι και τα αρχαία θα μεταφερθούν με κίνδυνο της καταστροφή τους και θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στο έργο. «Αν είναι να φύγουν, γιατί καθυστερείτε», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Αναφερόμενος συνολικά στην πόλη και την περιοχή της Μακεδονίας τόνισε πως αποτελεί μια τεράστια χαμένη ευκαιρία το ότι δεν υπήρξε ένας ολικός σχεδιασμός. «Αντί να κάτσουμε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τον τρόπο που μπορούν να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ αναβάθμιση του λιμανιού, του μέσου σταθερής τροχιάς, του τρένου, της ΔΕΘ, τεχνολογικών πάρκων και του ΑΠΘ, ο καθένας σχεδιάζει μόνος του», σημείωσε. 

Συνέχισε μάλιστα χαρακτηρίζοντας ανήκουστο το ότι το λιμάνι δεν συνδέεται με τρένο. «Σε ποια χώρα του κόσμου αναβαθμίζεται ένα λιμάνι χωρίς ταυτόχρονα να αναβαθμίζεται και το τρένο ώστε να υπάρχει συγχρονισμός», διερωτήθηκε.

Μιλώντας για την κεντρική πολιτική σκηνή, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «υποδειγματικό κρατούμενο» του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας ενώ υποστήριξε ότι οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης θα μας φέρουν σε μια νέα επιδείνωση την ώρα που ένας λαός είναι ήδη στο πάτωμα.

Αναφέροντας ότι σήμερα διεξάγεται Eurogroup στο οποίο συμμετέχει ο νυν υπουργός Οικονομικών, είπε: «Ελπίζω ο κ. Σταϊκούρας να ηχογράφησε αυτά που έγιναν σήμερα στο Eurogroup. Γιατί αλλιώς πώς θα μπορέσει να απαντήσει στον πρωθυπουργό όταν τον ρωτήσει τι ακριβώς είπες εκ μέρους μου εκ μέρους της κυβέρνησης; Όσο το Eurogroup δεν καταγράφει τα πρακτικά έτσι ώστε εσείς, οι δημοσιογράφοι, οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν και να ελέγχουν όλους εμάς που σας έχουμε εκπροσωπήσει... Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας τα καταγράφει και ελπίζω να μην το ξέχασε να το κάνει σήμερα».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στο νέο υφεσιακό κύμα που έρχεται προβλέποντας ότι όσο οι ενήλικοι που κυβερνούν την Ευρώπη δεν μπορούν να συντονιστούν, ακολουθούν ζοφερές ημέρες.

Ερωτηθείς για τη δική του πρόταση για έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Βαρουφάκη είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, να διασυνδεθεί ο ρυθμός της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας και να καταργηθεί η προπληρωμή του 100% του φόρου. Όπως σημείωσε ο ίδιος, μια μονομερής κατάργηση του μέτρου αυτού θα έφερνε ρήξη με το Eurogroup, αλλά, όπως επισήμανε, ή θα υπάρξει ρήξη με το Eurogroup ή θα υπάρξει ρήξη με τον ελληνικό λαό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Brexit είναι αναπόφευκτο, καθώς ακούει ακόμα και από άτομα που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας να λένε πια ότι πρέπει να υπάρξει ένα κλείσιμο, με σεβασμό στο πρώτο δημοψήφισμα.

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι μια καλή για τη συγκυρία συμφωνία που έγινε με λάθος λόγους και καταστροφικό τρόπο, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί η Μόρια.