Skip to main content

Βαρουφάκης: Η πραγματική βόμβα είναι βαθιά χωμένη στο ασφαλιστικό

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «μοίρασε εξευτελιστικά φιλοδωρήματα αλλά και άγρια καταστολή σε όσους δεν εξαγοράζονται με αυτά»

«Θα θέλαμε να είναι αχρείαστη η ρήξη. Όμως, κάθε μέρα που περνά, ο οχετός κόκκινων δανείων και δημόσιου χρέους, η συρρίκνωση πραγματικών μισθών και συντάξεων, η διαφθορά ενός πολιτικού και μιντιακού συστήματος κομμένου-και-ραμμένου στα μέτρα 10 Ελλήνων ολιγαρχών, κάποιων ξένων κοράκων και της τρόικας που όλο φεύγει κι όλο εδώ είναι» μετατρέπει σε «πατριωτικό μας καθήκον την ρήξη» ανάφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «μοιράζετε εξευτελιστικά φιλοδωρήματα, αλλά και άγρια καταστολή σε όσους δεν εξαγοράζονται με αυτά, ώστε οι πολλοί να ανέχονται την λεηλασία της πατρίδας τους από τους πολύ λίγους που σας κρατάνε στα πράγματα».

Επισήμανε πως « η ενέργεια κι η ακρίβεια καίνε τους πολλούς σήμερα. Όμως η πραγματική βόμβα είναι βαθιά χωμένη στο ασφαλιστικό που γίνεται πηγή αυξανόμενης ανασφάλειας και καθρέφτης της αργόσυρτης βύθισης της χώρας στην μη βιωσιμότητα» Βαφτίζετε, είπε, τις μειώσεις της ήδη απελπιστικά χαμηλής αγοραστικής δύναμης της μέσης σύνταξης «αυξήσεις». Εκτίμησε πως «σύντομα, τρείς συνταξιούχοι θα αντιστοιχούν σε κάθε πέντε εργαζόμενους, εκ των οποίων οι δύο πληρώνουν την ελάχιστη συνεισφορά στον ΕΦΚΑ και οι οποίοι θα καταλήξουν με συντάξεις άγριας πείνας. Το κράτος, είτε θα αναγκαστεί πάλι να δανείζεται για να αποτρέψει κοινωνικές εξεγέρσεις, είτε θα ρίξει τους συνταξιούχους σε νέα φαράγγια μιζέριας και αναξιοπρέπειας.

Οδηγούμαστε είπε σε ασφαλιστικές εισφορές σε χρηματιστές που θα τις τζογάρουν στο Χρηματιστήριο μπας και αυγατέψουν. Ιππόδρομος!»

Ακόμα κι η JPMorgan, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κυβερνήσεις σαν την δική σας, που παραδίδει το ασφαλιστικό όλο και περισσότερο στις αγορές χρήματος. Σκεφτείτε το γενικότερο παραλογισμό στον οποίο σας οδηγεί η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού. Αντί για αμορτισέρ στήνετε την κοινωνική οικονομία της χώρας πάνω σε ενισχυτές της κρίσης. Βαδίζετε με αυτοπεποίθηση στον δρόμο νέων πτωχεύσεων που γεννούν νέες ευκαιρίες για τους ημέτερους.

Η κυβέρνηση της Νέας Λιτότητας, σημείωσε, όχι μόνο θα βαραίνει το δημόσιο χρέος, αλλά θα δημιουργήσει και νέα κόκκινα δάνεια και θα γίνει πηγή προσόδων για τους λίγους. Προειδοποιούσαμε προεκλογικά, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πριν αλέκτωρ λαλήσει, να που θέσατε τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία των κοράκων, των αρπακτικών που νέμονται την ψευτοαγορά του «Ηρακλή», που το «Μένουμε Σπίτι» της Πανδημίας το κάνουν «Έξω από το Σπίτι» για πάρτη ούτε καν του ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ, αλλά του FUND. Δημιουργείτε δίχτυ ασφαλείας για τα αρπακτικά. Για τα στελέχη της Μητσοτάκης ΑΕ που έχουν και τρέχουν αρπακτικά ταμεία. «Δίχτυ ασφαλείας για τους δικούς σας, μπουντρούμι ανασφάλειας για τους μικρομεσαίους, για τους συνταξιούχους, για τη νεολαία, για το μέλλον της Ελλάδας».

Απευθυνόμενος και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε πως μία «προοδευτική διακυβέρνηση δεν συνιστά ένα χτύπημα παρηγοριάς στην πλάτη του θύματος των funds. Ούτε το να γίνονται οι εξώσεις με λίγο παραπάνω τακτ. Η προοδευτική λύση απαιτεί την ρήξη με όλα εκείνα που συνεχίζουν να φτωχοποιούν την κοινωνία»

Αναφερόμενος στις επενδύσεις σχολίασε πως αυτό που γίνεται είναι γενικό ξεπούλημα ακινήτων στις πόλεις και στην περιφέρεια. Αυτό όμως δεν είναι παραγωγική επένδυση. Αυτές δεν βοηθάνε το Ασφαλιστικό μας ή το Δημόσιο Ταμείο καθόλου! Οι θριαμβολογίες για τις επενδύσεις σας είναι τζίφος. Οι σοβαροί, υπομονετικοί επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα για δύο λόγους: Γιατί ξέρουν ότι, με ένα τηλέφωνο του Περιστέρη, του Μελισσανίδη, του Βαρδινογιάννη, εσείς θα τους μπλοκάρετε την επένδυση. Και γιατί ξέρουν ότι το 2030-2032, το δημόσιο ταμείο θα βογκά από τις αποπληρωμές στην τρόικα, το ασφαλιστικό θα απαιτεί περισσότερο δημόσιο χρήμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ