Skip to main content

Βαρουφάκης: Λύση είναι μια εποικοδομητική ανυπακοή

Πρέπει να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αποδομείται, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Τις προτάσεις του για το ευρωπαϊκό κίνημα DiΕΜ25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025), την πορεία του για τη μετατροπή του σε κόμμα, καθώς και τη συμμετοχή του νέου φορέα στις ευρωεκλογές του 2019 παρουσίασε χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη Λάρισα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «πρέπει να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αποδομείται» και η λύση, όπως είπε, «είναι μια εποικοδομητική ανυπακοή».

Επίσης τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες να πληρώνουν το 75% του τζίρου τους σε ασφαλιστικές εισφορές και εφορία» υποστηρίζοντας πως χρειάζεται να ειπωθεί «ένα μεγάλο ΟΧΙ στο Eurogroup το οποίο επιμένει σε πολιτικές, οι οποίες, όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρός του, είναι καταστροφικές».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως «η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή», λέγοντας πως «δεν μπορεί να επιδιορθωθεί η ελληνική κρίση αν δεν επιδιορθωθεί η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η φτώχεια στη νότια Πορτογαλία, η κρίση στην Ιταλία».«Στα τέλη του 2009 το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είχε δανειστεί υπέρογκα ποσά εκ μέρους των εργολάβων και της διαπλοκής, πτώχευσε. Έτσι η Ευρώπη αλλά και η ελληνική ολιγαρχία αποφάσισαν να συγκαλύψουν αυτή την πτώχευση με νέα δανεικά» είπε.

Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας υποστήριξε πως στην Ελλάδα η μείωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός των νέων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά και γιατί για κάθε θέση μόνιμης απασχόλησης που έχει χαθεί, δημιουργείται μια θέση μερικής απασχόλησης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες προτάσεις του DiEM25 για την Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη ίδρυσης μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών δανείων με απόλυτο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης μίλησε για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο 18% και στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως «είναι φαντασίωση να πιστεύουμε ότι θα έχουμε 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα», ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη της δημιουργίας ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών εκτός τραπεζών και μέσω taxisnet όπου θα μπορούν οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και το Δημόσιο να μεταφέρουν ποσά οφειλών και να καλύπτονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.