Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
x

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στα δύο κόμματα, επισήμανε πως οι διαφορές τους είναι ελάχιστες.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της πολιτική επιλογή, βάζει τη χώρα ενώπιον διπλών εκλογών», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως και με την απλή αναλογική «μια χαρά θα συγκυβερνούσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στα δύο κόμματα, επισήμανε πως οι διαφορές τους είναι ελάχιστες. «Στην οικονομική πολιτική, 3,5% πλεόνασμα οι μεν, το ίδιο και εσείς. Εξορύξεις εκείνοι, εξορύξεις και εσείς. Δεν υπάρχει τομέας πολιτικής που να μην έχετε ομοιότητες. East Med εκείνοι, East Med και εσείς. Χαφτάρ εκείνοι, Χαφτάρ και εσείς. Θα μπορούσατε κάλλιστα, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, να συγκυβερνήσετε, χωρίς να επιλέγετε τον δρόμο των διπλών εκλογών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα επιδίδονται σε «κοκορομαχίες» αλλά μοιάζουν τόσο πολύ, όπως συμβαίνει με εταιρείες που παράγουν απορρυπαντικά.

«Παράγουν την ίδια απορρυπαντική σκόνη, την πακετάρουν και τη συσκευάζουν σε 50 διαφορετικά συσκευασίες, έχουν 50 διαφορετικά απορρυπαντικά, αλλά οι συσκευασίες έχουν μέσα την ίδια σκόνη», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Οπότε θα μας επιτρέψετε να μην πάρουμε πολύ στα σοβαρά αυτή τη μεγάλη σύγκρουση που γίνεται σήμερα εδώ, όσον αφορά στον εκλογικό νόμο».

«Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε κάθετα εναντίον της ενισχυμένης αναλογικής», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ένας δημοκράτης δεν μπορεί ποτέ να διαφωνήσει με την ιδέα ότι το ποσοστό των εδρών που θα πρέπει να έχει ένα κόμμα, θα πρέπει να είναι ανάλογο των ποσοστών των ψήφων που πήρε από το λαό».

«Η πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 είναι μια επένδυση για ένα σοβαρό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα είναι σταθερό», είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι, με την πρόταση νόμου, η οριοθέτηση των περιφερειών θα γίνει από ανεξάρτητη εθνική εκλογική επιτροπή.

«Με το σύστημα που εμείς προτείνουμε, εξασφαλίζεται η μέγιστη αποδοχή της απόλυτης πλειοψηφίας της συγκεκριμένης περιφέρειας», είπε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι με την πρόταση του ΜέΡΑ25 αποκομματικοποιείται η χάραξη των ισοδύναμων εκλογικών περιφερειών και αυτό συνιστά μεγάλη τομή εκδημοκρατισμού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ