Skip to main content

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τα αιτήματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει τα αιτήματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων - Τι ειπώθηκε στη συνάντησή τους

Το θέμα της μη συμμετοχής τους - κατόπιν επιλογής του υπουργείου Δικαιοσύνης - σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που αφορούν άμεσα δικαστικά ζητήματα, όπως ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων , έθεσαν μεταξύ άλλων στον Γ. Βαρουφάκη, εκπρόσωποι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την σημερινή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, η Ένωση σημείωσε «και την ευρύτερη παράκαμψη από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών των ειδικών, μέσω της απόσπασης δικαστών-συμβούλων του κ. Τσιάρα, οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν αυτό τον ρόλο». Επίσης έθεσαν το ζήτημα του ανοίγματος των δικαστηρίων πριν καν εμβολιαστούν οι εμπλεκόμενοι, αλλά και το ζήτημα της πραγματικής κατοχύρωσης της δικαστικής ανεξαρτησίας με την θέσπιση ασυμβίβαστου για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, για ένα χρονικό διάστημα από την αφυπηρέτηση των δικαστών.

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης και της κατάργησης της προφορικής και δημόσιας διαδικασίας στα δικαστήρια, με τους εκπροσώπους της Ένωσης να θέτουν και το ζήτημα της μεθόδευσης για μείωση των δικαστικών διακοπών, που συνιστούσαν "ζωτικό χρόνο" για να ολοκληρώσουν οι δικαστές τις αποφάσεις και τους φακέλους τους.   

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, από την πλευρά του τόνισε πως το ζήτημα του ασυμβίβαστου των δικαστών και των περιστρεφόμενων θυρών, το κόμμα του το έχει θέσει και συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει ένας τέτοιος περιορισμός όταν υπάρχει ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιπλέον, τους έθεσε το ζήτημα του νέου πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών, λέγοντας πως «η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον τρόπο με τον οποίο το δικαστικό σύστημα θα υπηρετήσει αυτούς τους νόμους - κι αν δεν το κάνει, πώς θα τους υποχρεώσει ή θα τους παρακάμψει, βλέποντας τους δικαστές ως πιθανή 'απειλή' για την λεηλασία που θέλει να κάνει η τρόικα, μαζί με τα αρπακτικά ταμεία και την παρασιτική ολιγαρχία».   

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 «συμφώνησε με την πρόταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για δημόσια και όχι για ιδιωτική διαμεσολάβηση, που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, κρίθηκε αντισυνταγματική και επαναθεσπίστηκε τώρα κρινόμενη ως συνταγματική!». Δεσμεύτηκε δε, ότι το ΜέΡΑ25 θα αναδείξει και θα συνδράμει τα αιτήματα της Ένωσης, ενώ στη δήλωσή του ανέφερε ότι «όπως η κυβέρνηση προχωράει σε εκπαιδευτικές 'μεταρρυθμίσεις' χωρίς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και φοιτητές, όπως διαχειρίζεται την πανδημία χωρίς καν να ακούει και να συνομιλεί με τους υγειονομικούς, έτσι και στην δικαιοσύνη προβαίνει σε αλλαγές χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των δικαστών».

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο εκπροσώπος Τύπου της Ένωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, και η βουλεύτρια Α' Αθήνας, Αγγελική Αδαμοπούλου.