Skip to main content

Βαρουφάκης: Το μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα παραδοθεί το 2023

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήγματα της κυβέρνησης στην πολιτιστική κληρονομιά.

Του Νίκου Αβουκάτου

Για πλήγματα της κυβέρνησης στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να επισκεφθεί τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

Μετά τη συνάντησή του με μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του σχετικά με την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, λέγοντας πως πρόκειται για μία απόσπαση «που εξ ορισμού εγκυμονεί κινδύνους για τα αρχαία τα οποία αποσπώνται και το πιο σημαντικό χάνεις την αρχική πολεοδομική δομή όπου και να τα επανατοποθετήσεις, και 10 μέτρα πιο κει, και 5 μέτρα πιο κει και μισό εκατοστό πιο κει».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ετοιμάζεται να συγκαλύψει ένα έγκλημα εναντίον αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς «έχεις, σύμφωνα με όλους τους αρχαιολόγους του κόσμου, μία μοναδική περίπτωση ρωμαϊκού πολεοδομικού σχήματος το οποίο βρίσκεται in situ και για λόγους που ελέγχονται ως απολύτως αναποτελεσματικοί και από οικονομικής πλευράς, επιλέγεις την πολιτική της απόσπασης αυτών των ευρημάτων».

«Εάν ήταν μία συζήτηση πριν από δύο-τρία χρόνια θα είχε πιο μεγάλη λογική» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Τώρα όμως είναι οικονομικά αναποτελεσματικό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση το μετρό να παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης το 2023, ούτε η κυβέρνηση το πιστεύει αυτό. Παραπλανά. Δεν έχει πιστεί ούτε η ίδια γι αυτό».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με αυτό τον τρόπο πλήττει και την επιστήμη της αρχαιολογίας, υπογραμμίζοντας πως «οι αρχαιολόγοι δεν είναι καθόλου διασπασμένοι επί του θέματος». «Απλά τα μέλη του ΚΑΣ αποπέμπονται αν διαφωνήσουν με τη στάση της κυβέρνησης και κάποιων εργολάβων. Αυτά είναι πλήγματα στην πολιτιστική μας περιουσία εν μέσω πανδημίας που πλήττει τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία. Τουλάχιστον ας διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» κατέληξε ο επικεφαλής του κόμματος.