Skip to main content

Βαρουφάκης: Τοξικό το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης - Αντιπροτείνουμε συμμετοχικούς θεσμούς

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 καταλόγισε στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ότι «πιστεύει πως ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα».

«Η Κυβέρνηση προωθεί την απαξιολόγηση του δημοσίου με στόχο την περαιτέρω λεηλασία των δημοσίων αγαθών υπέρ της τοξικής ολιγαρχίας» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε πως το ερώτημα είναι τι είδους πραγματικά αξιολόγηση θέλουμε να έχουμε. Υπάρχουν είπε, δύο είδη, η ενεργητική και η παθητική αξιολόγηση. Στον ιδιωτικό τομέα έχεις φερ' ειπείν την υποκειμενική, προϊσταμενο-κεντρική αξιολόγηση, όμως αυτή θα αναπαράγει το υφιστάμενο status-quo στη δημόσια διοίκηση. Υπάρχει και η ποσοτική, δήθεν αντικειμενική, δεικτο-κεντρική αξιολόγηση, που αξιολογεί την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτή έχει κανόνες μεν, όμως η τραγωδία της ποσοτικής αξιολόγησης είναι πως όταν υπάρξει "στοχοποίηση" του δείκτη, ξαφνικά δημιουργείται ένα νέο κλίμα που δεν είναι καλό, καθώς ο δείκτης γίνεται στόχος και υποχωρούν οι αξίες. Και αυτό, όπως εξήγησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είναι κάτι που έχω βιώσει και έχω διαπιστώσει πολύ καλά σε μια σειρά από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η ΑΑΔΕ φερ' ειπείν, είπε ο κ. Βαρουφάκης, όταν έχει ποσοτικούς στόχους, αρχίζει και κυνηγάει ανθρώπους χωρίς λόγο τις περισσότερες φορές. Η ποσοτική αξιολόγηση χρησιμοποιεί μεθόδους που κάποτε οι νεοφιλελεύθεροι στοχοποιούσαν την Σοβιετική Ένωση πως χρησιμοποιούσε. Επισήμανε, πως με ποσοτικούς στόχους μπορεί να έχεις πολύ εύκολα υποχώρηση των ποιοτήτων, γιατί αυτές δεν μετριούνται εύκολα. Έφερε ως παράδειγμα την Βρετανία όπου η επιβολή ποσοτικών δεικτών στην Γενική Εισαγγελία οδήγησε στο να υπάρχουν άνθρωποι στη φυλακή που είναι αθώοι. Ή σε νοσοκομεία που έχουν μπει ποσοτικοί δείκτες, να βλέπουμε ανθρώπους να μην κάνουν εισαγωγή και να πεθαίνουν στο ασθενοφόρο για να μην αυξηθεί ο δείκτης θνησιμότητας του νοσοκομείου. Αυτή η μορφή αξιολόγησης, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25, τιμωρεί τις ποιότητες, υπονομεύοντας τις αξίες και εξαλείφει την κρίση των ανθρώπων.

Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι πιστεύει πως ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα. Αλλά μια ποσοτική με μια εξωτερική αξιολόγηση οδηγεί σε ένα πάντρεμα των χειρότερων πρακτικών του ιδιωτικού και του δημοσίου. Εισάγοντας εξωτερική αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα, δημιουργούνται περιστρεφόμενες θύρες.

Εμείς θέλουμε, είπε ο κ. Βαρουφάκης, αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης με συμμετοχικούς θεσμούς και αυτοβελτίωση. Προκρίνουμε μια "αξιολόγηση" από κλιμάκια κληρωτών δημοσίων υπαλλήλων που για 6 μήνες θα αξιολογούν σε μια άλλη πόλη και μία άλλη υπηρεσία. Η κλήρωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντική για μας γιατί σπάει τους μηχανισμούς της φαυλοκρατίας, μαζί με τις συμμετοχικές και υποκειμενικές διαδικασίες. Παράλληλα, θέλουμε το ανώτατο προσωπικό να εκλέγεται από Κοινωνική Επιτροπή Ανώτατου Προσωπικού απαρτιζόμενη κατά το 1/3 από κληρωτούς δικαστές, κατά 1/3 κληρωτούς πολίτες και κατά 1/3 από ειδικούς που θα προτείνουν τα κόμματα ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Επίσης πρότεινε τα Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) στα οποία θα πρέπει να λογοδοτούν μια σειρά από δημόσιους φορείς και θεσμούς και τα οποία επίσης αποτελούνται κατά 1/3 από κληρωτούς του κλάδου, 1/3 κληρωτούς πολίτες και 1/3 από ειδικούς που θα καθορίσουν τα κόμματα ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την ποσοτική, εξωτερική αξιολόγηση που εισάγει το τοξικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡα25, εμείς αντιπροτείνουμε συμμετοχικούς θεσμούς.