Skip to main content

Βαρσοβία:Δεν αναγνωρίζουμε αλλαγές στα σύνορα που προκαλούνται από απρόκλητη επιθετικότητα

Τα μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να περνάει μέσω της Πολωνίας.

Η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που θα προκληθούν από «απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την αποστολή βοήθειας για την ασφάλειας της Πολωνίας, αλλα και ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιδρώντας στην εισβολή. Επίσης, θα ευχαριστήσει την Πολωνία για το καλωσόρισμα της προς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ειβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Οι πρόσφυγες στο μεγαλύτερο αριθμό τους, διασχίζουν την Πολωνία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Πολωνία από τις Βρυξέλλες , όπου και συναντήθηκε την Παρασκευή με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο της συζήτησης, τις προσπάθειες της Δύσης για την άσκηση αποτροπής στη Ρωσία, μέσω ενός προγράμματος σκληρών κυρώσεων.

Στην Πολωνία, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με μία διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατικό Γκρέγκορι Μικς, με τη συμμετοχή και του υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικάνου στην ίδια επιτροπή, Μάικλ ΜακΚόλ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης για τη μάχη τους κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, με το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής, να περνάει μέσω της Πολωνίας.

Η συμμαχία έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουκρανίας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Πηγή: ΣΚΑΪ