Skip to main content

Βαρθολομαίος: Ευγνώμονες για το έργο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Τα εγκαίνια της εικαστικής συλλογής του Ευθύμιου Βαρλάμη με θέμα «Άγιος Λουκάς ο ιατρός. Τέχνη-πίστη-θεραπεία», πραγματοποίησε ο Πατριάρχης.

Με λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου τα εγκαίνια της εικαστικής συλλογής του Ευθύμιου Βαρλάμη με θέμα «Άγιος Λουκάς ο ιατρός. Τέχνη-πίστη-θεραπεία» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο δωρητής και ιδρυτής του Νοσοκομείου Νίκος Παπαγεωργίου, η Διοίκηση, οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και πλήθος κόσμου.

Σε τελετή που προηγήθηκε των εγκαινίων, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανέφερε ότι το Νοσοκομείο, με την υποδειγματική του λειτουργία, έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Ο κ. Βαρνάβας πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι υπερήφανη για το νοσοκομείο, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί χάρη στη δωρεά των αδελφών Παπαγεωργίου και ότι αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι την ευεργετική παράδοση των δωρητών του Παπαγεωργίου συνεχίζουν οι διάδοχοι της οικογένειας Παπαγεωργίου.  



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε: «Από το Φανάρι, τη δεξαμενή συναισθημάτων, δακρύων, χαράς και λύπης, βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους ασθενείς, να τους δώσουμε κουράγιο και αισιοδοξία, να μην χάνουν την πίστη και το θάρρος τους, να σταθούμε στο προσκεφάλι τους». Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τη διοίκηση και το σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς τους ως αφανείς ήρωες και τους ευλόγησε για το ιατρικό και κοινωνικό έργο που προσφέρουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ευγνώμονες προς τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου για το ιατρικό και κοινωνικό έργο τους». Παράλληλα, παρομοίωσε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με σπόγγο που σπογγίζει τα δάκρυα του πόνου αλλά και της χαράς». Σημειώνοντας ότι όλοι οι άνθρωποι θα γευτούν την ασθένεια, επισήμανε ότι η Εκκλησία δεν περιορίζεται μόνο στις προσευχές υπέρ της ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά παρέχει και κοινωνικό έργο, αναφέροντας ως παράδειγμα το πνευματικό, ηθικό και υλικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών ομάδων. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Νοσοκομείου, να είναι πολλά τα έτη του και, αν και Νοσοκομείο, «πάντα με υγεία».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπάς, καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι εισακούστηκαν οι ευχές του για την καλή πορεία του νοσηλευτικού ιδρύματος κατά την πρώτη του επίσκεψη το 2013. «Με την σημερινή εκδήλωση στοχεύουμε να ανοίξουμε έναν ευρύτερο και γόνιμο διάλογο με θέμα την ιατρική, το θρησκευτικό αίσθημα, την τέχνη και την ίαση, καθώς και τις αμφίδρομες διαδρομές», υπογράμμισε ο κ. Παπάς. Παράλληλα, ευχήθηκε η σημερινή εκδήλωση και με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου, να γίνει η απαρχή μιας νέας θεώρησης των πραγμάτων για τη δημιουργία μιας πιο φιλάνθρωπης κοινωνίας όπου θα πρυτανεύει, όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, η αγάπη. Όπως είπε, καταλήγοντας, με την εκδήλωση αυτή κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της θεραπευτικής προσφοράς του Νοσοκομείου.

Η χήρα του Ευθύμιου Βαρλάμη, κ. Χάιντε Βαρλάμη, τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί μεγάλη τιμή και προσέφερε στο κ. Βαρθολομαίο ένα ζωγραφισμένο πιάτο και γλυκά. Επίσης, εικόνα των 20 Αγίων Αναργύρων προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Νίκος Παπαγεωργίου, ιδρυτής και δωρητής του Νοσοκομείου.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε την Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, όπου συνομίλησε με μικρούς ασθενείς, τους προσέφερε εικονίτσες και τους ευχήθηκε «Καλή ανάρρωση».