Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
x

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ

«Θίγουν την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Και υπομένουμε, και προσευχόμεθα», είπε χθες οι Οικουμενικός Πατριάρχης

Στο πογκρόμ κατά της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης το 1955, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και στην κλειστή Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, με αφορμή τη χειροτονία του Ιερολ. Διακόνου κ. Μελετίου Στεφανάτου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά. «Ωσάν να μην υπάρχουν αρκετά τεμένη στην Πόλη, ωσάν να υπάρχει ανάγκη για περισσοτέρους τόπους λατρείας των πιστών της επικρατούσης ενταύθα θρησκείας, έσπευσαν οι κρατούντες να προβούν εις αυτάς τας αποφάσεις και πράξεις, αι οποίαι μας προσβάλλουν, μας θίγουν την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Και υπομένουμε, και προσευχόμεθα», είπε, χθες, Κυριακή.

Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αναφέρθηκε στα πέτρινα χρόνια, που όπως είπε, συνεχίζονται «με την αναστολή της λειτουργίας της, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου. Του χρόνου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της διακοπής της λειτουργίας της Σχολής μας. Και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη αποφράς ημέρα των τελευταίων ετών για το Πατριαρχείο μας, για την Χάλκη, για την Ομογένεια».

Για το πογκρόμ του 1955

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στα Σεπτεμβριανά γεγονότα, που ξεκίνησαν σαν χθες. «Σήμερα είναι τα 65 χρόνια από την τραγική εκείνη νύκτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του ’55, που η βαρβαρότης κατέστρεψε τα σπίτια, τα καταστήματα, τις Εκκλησίες, νομοταγών και αθώων ανθρώπων. Ακόμη και τα Κοιμητήριά τους, βεβηλώθησαν και αυτά, και ασέβησαν οι όχλοι εις βάρος των νεκρών μας. Ούτε ίχνος πολιτισμού, ούτε ίχνος ευαισθησίας», είπε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ