Skip to main content

Βαρθολομαίος: Η φιλανθρωπία κίνητρο για την ουκρανική Αυτοκεφαλία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε μετά τη Θεία Λειτουργία πως «όσα λέγονται και γράφονται» για τη σχετική απόφαση του Πατριαρχείου «είναι μυθεύματα».

Στη θυσιαστική αποστολή της Εκκλησίας ως διακονία αγάπης και φιλανθρωπίας προς κάθε πάσχοντα και εμπερίστατο άνθρωπο, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας. Όπως επεσήμανε, αυτή η αγαπητική μέριμνα της Εκκλησίας ήταν το αποκλειστικό κίνητρο και το αμετακίνητο κριτήριο και για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει το Αυτοκέφαλο στον πιστό λαό της Ουκρανίας.

«Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα», τόνισε ο Βαρθολομαίος.

Eπιπλέον, o Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, σημείωσε, μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία του Χριστού είναι θυσιαστική και διακονική, όλη η ζωή της είναι μέριμνα και αγών διά τον άνθρωπον, διά την ένθεον διακονίαν του επιγείου και του ουρανίου προορισμού του. Εις την συναφείαν αύτην επιθυμούμεν να καταστήσωμεν εις πάντας σαφές ότι η αγαπητική μέριμνα διά τον λαόν του Θεού εις την Ουκρανίαν, ο οποίος λαός υπέφερε, λόγω των διασπάσεων και των ποικιλομόρφων αναστατώσεων, και επιθύμησε διακαώς την εν Χριστώ κοινωνίαν και ενότητα, ήτο το κίνητρον και το αμετακίνητον κριτήριον διά την απόφασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήση το Αυτοκέφαλον εις αυτόν. Διά την Εκκλησίαν του Χριστού ισχύει, διηνεκώς και αμετακινήτως Ουδέν όσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός" (Νικόλαος Καβάσιλας, ο. π., στ', 14). Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Επίσκοπο Αλικαρνασσού Αδριανό, αρχιερατικό προϊστάμενο της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, καθώς και τον πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, Νικόλαο Καλαμάρη, για την προσφορά και το επιτελούμενο έργο τους.

Ακολούθως, παρέθεσε γεύμα στο Πατριαρχείο, στους 40 νέους και νέες από τον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, στους οποίους είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την ιστορία και της ομορφιές του κοινού τόπου καταγωγής τους. Για τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και την πολυδιάστατη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τους μίλησε ο Ίμβριος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, διευθυντής του Α' Πατριαρχικού Γραφείου.