Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: «ΘΑΥΜΑΣΙΑ» Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Βυζαντινών πόλεων είναι ένα νέος δρόμος συνεργασίας μακριά από εθνοτικούς και φυλετικούς διαχωρισμούς, είπε ο Βαρθολομαίος.

Ένα νέο δρόμο συνεργασίας, μέσω της κοινής βυζαντινής κληρονομιάς, μακριά από εθνοτικούς και φυλετικούς διαχωρισμούς και αντιπαλότητες, ανοίγει το Παγκόσμιο Δίκτυο Βυζαντινών Πόλεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο επίσημος εγκαινιασμός του οποίου έγινε σήμερα, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινιασμού, σε ένα από τα πιο σπουδαία Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Ροτόντα.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σχέση του Αποστόλου Παύλου με τη Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας ότι οι δύο πρώτες Επιστολές του ήταν «προς Θεσσαλονικείς» και σημείωσε: «Ενστερνιζόμενοι τους οραματισμούς του οικουμενικού ανθρώπου και Αποστόλου των Εθνών Παύλου, το όραμα, δηλαδή, μια χριστιανικής οικουμένης και αδελφότητος λαών και πολιτισμών, μακράν εθνοτικών και φυλετικών μερισμών και αντιπαλοτήτων και αξιοποιούντες την Παύλειον κληρονομίαν του Δικτύου των Εκκλησιών, εντός του νέου περιβάλλοντος, εις το οποίον εισήλθεν προ πολλού ο κόσμος μας, οφείλομεν να εμπνευστώμεν δια την ανάπτυξιν ενός Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, ενός νέου δρόμου συνεργασίας, μέσω της κοινής βυζαντινής κληρονομιάς με κέντρον τη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη και σκοπόν την καλλιέργειαν και διάδοσιν του βυζαντινού πολιτισμού και την συναρμογήν και ανάπτυξιν σχέσεων μεταξύ λαών και πολιτισμώ».

Για την πόλη της Θεσσαλονίκης τόνισε πως «διά την νύμφην του Θερμαϊκού το Βυζάντιον δεν είναι ονειρώδης φύση και συνεσκιασμένη αναπόλησις ενός μακρινού παρελθόντος το οποίο αγωνιά να διατηρήσει ως μουσειακόν έκθεμα και κειμήλιον, είναι ζώσα και διαρκής παρουσία, αφού ο πλούτος του βυζαντινού πολιτισμού που αποθησαυρίζεται εδώ είναι αδαπάνητος και συνεχώς ανανεούμενος και ανακαινιζόμενος».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «θαυμάσια» την πρωτοβουλία ίδρυσης του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» και ευκαιρία για την ανάδειξη, αξιοποίηση, διάσωση και διάδοση των άϋλων και υλικών πολιτιστικών αγαθών που συνδέονται με την ιστορική διαχρονία της Θεσσαλονίκης.

Είπε, επίσης, ότι η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, ενός Δικτύου φιλίας, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής συνεργασίας, όπως παρατήρησε, μπορεί να συνεισφέρει πολλά στη διάδοση του βυζαντινού πολιτισμού ανά την οικουμένη αλλά και να προσπορίσει πολλά οφέλη στην πόλη.

Την τελετή άνοιξε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, ο οποίος μίλησε για το μνημείο της Ροτόντας στην πορεία του χρόνου και στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» Χαρά Παπαδοπούλου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως το μοναδικό αρχιτεκτόνημα της Ροτόντας υπενθυμίζει διαρκώς την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη που κληρονόμησε η Θεσσαλονίκη, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.

«Η Θεσσαλονίκη ως η μοναδική πόλη στην οποία ο βυζαντινός πολιτισμός παραμένει τόσο ζωντανός, μέσα από το μεγάλο πλήθος των βυζαντινών μνημείων της,  μπορεί να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην οργάνωση και στη λειτουργία του Δικτύου και να γίνει πρωτεύουσα του, φιλοξενώντας κάθε δράση και συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας και προσέθεσε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη πόλη που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται ως μια νέα μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης, μια πόλη στην οποία η δύσκολη προσπάθεια του συγκερασμού της ιστορίας με τον εκσυγχρονισμό της είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε και θα θέσουμε τις βάσεις για να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, είπε ότι η ιδέα ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, με σκοπό να μπει η πόλη στον παγκόσμιο χάρτη, «και τότε ούτε οι ίδιοι πίστευαν ότι θα φτάναμε στη σημερινή εξέλιξη».

Την αμέριστη στήριξη και αρωγή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (που συμμετέχει στο εγχείρημα) στην όλη προσπάθεια δήλωσε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόεδρος του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι ο μητροπολίτης Άνθιμος.

Η τελετή του επίσημου εγκαινιασμού του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων συνέπεσε με τη λειτουργία στη Ροτόντα Έκθεσης Ψηφιδωτών από τη Ραβέννα της Ιταλίας, ο δήμος της οποίας συμμετέχει στο εγχείρημα.

Κατά την είσοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ροτόντα, χορωδίες έψαλαν τον Θεομητορικό Υμνο «Αξιον Εστί».

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινιασμού υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, τους δήμους Θεσσαλονίκης, Ραβέννας, Λευκωσίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικά ιδρύματα από τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ