Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Απαιτούνται αλλαγές για να είμαστε ευρωπαϊκού κράτους Πρόνοιας

Ο βουλευτής σημείωσε πως το νομοσχέδιο για την πρόληψη της κακοποίησης ανηλίκων δίνει εναύσματα για τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους Προνοίας απαιτούνται ακόμη ευρύτατες αλλαγές σε πολλούς και καίριους τομείς, τόνισε στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο βουλευτής σημείωσε πως το νομοσχέδιο για την πρόληψη της κακοποίησης ανηλίκων, την παρακολούθηση των βρεφών και νηπίων και τον προσωπικό σύνοδο αναπήρων κάνει  πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνει εναύσματα για τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, που επιτακτικά χρειάζονται.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων, τόνισε πως είναι σωστά τα κωλύματα απασχόλησης προσωπικού και χορήγησης αδείας λειτουργίας των  φορέων παιδικής προστασίας σε άτομα με ιστορικό εγκλημάτων γενετησίου χαρακτήρος. «Θα ήταν βέβαια ασφαλέστερη η ύπαρξη και στην χώρα μας μιας ειδικής Ψυχιατροδικαστικής Υπηρεσίας, που θα  αξιολογούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εμπλεκομένους σε τέτοια αδικήματα», ανέφερε ο βουλευτής.

Σχετικά με τον συνοδό αναπηρίας, τόνισε πως «είναι επαινετέος ο προσεκτικός τρόπος της πιλοτικής εφαρμογής με τον οποίο προσεγγίζει ο νομοθέτης το σύνθετο του ζητήματος». «Για να εκτιμήσουμε όμως την ειδική βαρύτητα  ενός εκάστου θεραπευτικού εργαλείου είναι καθοριστικό, να αποκτήσουμε εικόνα των συνολικών  αναγκών, δηλαδή του αναπηρικού χάρτου της  χώρας», σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος. «Τότε θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανά περιοχή  και ανά διαγνωστική κατηγορία προχωρώντας στην οικοδόμηση ενός «Εθνικού Συστήματος Προνοίας», που θα περιλαμβάνει τις ειδικές σχολικές μονάδες, δομές ημερήσιας φροντίδος, τις δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης και ολικής υποστήριξης και φυσικά τους συνοδούς αναπηρίας εκεί που πρέπει». Δεδομένης της ανάγκης διασυνδέσεως αυτών με τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες του ΕΣΥ καθίσταται επίσης απαραίτητη η ολοκλήρωση – και στη χώρα μας επί τέλους ύστερα από 30 χρόνια- της Ψυχιατρικής Μεταρρυθμίσεως με μετεξέλιξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε «σωστή τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση της υπηρεσίας του προσωπικού συνοδού». Μόνον όμως μια ενιαία Κοινωνική υπηρεσία στους δήμους υπό την εποπτεία του ΟΠΕΚΑ με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους αυτούς, που κινούνται στο κοινωνικό περιθώριο, θα εξασφαλίσει την καθολικότητα της ωφέλειας. Όπως πολύ σωστό και το πρόγραμμα «Κυψέλη» ιδίως το σκέλος με την τακτική νευροαναπτυξιακή αξιολόγηση των βρεφών και των νηπίων ετησίως.  Η  ιατρική διάγνωση και θεραπεία όμως τυχόν διαταραχών απαιτεί ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιου φροντίδος, που δεν έχουμε,  και μάλιστα με ειδικότητες, που ελλείπουν ολοσχερώς σε αρκετές άκρες της ελληνικής επαρχίας. Όλα αυτά  πρέπει να τα φτιάξουμε, κατέληξε ο Βουλευτής.