Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Γιατί οι Έλληνες καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Ακόμη και για έναν ψυχίατρο παραμένει εκπληκτικό πως ακόμη και σε εξαιρετικά νοήμονες ανθρώπους διαφεύγει το αυτονόητο. Έγραφε προ ημερών καλός δημοσιογράφος, και δη σε κύριο άρθρο, ότι δεν πρόκειται να εκσυγχρονισθούμε ποτέ, εάν δεν πάψει η φοροδιαφυγή να είναι εγγενής στην ελληνική κοινωνία. Ενεός και κεχηνώς ομολογώ, χρειάσθηκα πράγματι κάτι ολόκληρες στιγμές για να μπορέσω να τσιμπηθώ και να διερωτηθώ: το εννοεί ή μας δουλεύει; Είναι δυνατόν να του διαφεύγει το απολύτως φυσικό και αυτονόητο;

Η φοροδιαφυγή είναι ο μοναδικός τρόπος, που απέμεινε στον λαό διατήρησης της αγοραστικής του δύναμης, η μοναδική μέθοδος να διατηρήσει στοιχειωδώς το επίπεδο ζωής του.

Όσο πολιτικώς ανορθόδοξο και εάν ακούγεται αυτό, ας δούμε τα εξής γεγονότα εν συνδυασμώ :

Α. Ένα εκ των βασικών προβλημάτων που δημιούργησε η χρεοκοπία είναι η μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος, της καταναλωτικής ισχύος, που κατά Ο.Ο.Σ.Α είναι η μικρότερη της Ευρώπης.

Β. Πηγαίνοντας τις προάλλες σε ένα super market του Μονάχου(πιθανώς η ακριβότερη πόλη της Γερμανίας) η γυναίκα μου έπαθε σοκ. Εάν εξαιρέσουμε το νερό, το λάδι και τα ζαρζαβατικά, τα σύνολο σχεδόν των τιμών ήταν φθηνότερες των δικών μας. Εννοείται με μέσο γερμανικό μισθό ακριβώς τριπλάσιο του ελληνικού, με το 72,8% των Ελλήνων να αμοίβεται με κάτω των 1000€.

Γ. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη βαρύτερη έμμεση φορολογία στην Ευρωζώνη και θα παραμείνει στην 1η θέση και για το 2019. Κατά την " Καθημερινή"  οι φόροι «στην παραγωγή και στις εισαγωγές» –ένα καλάθι που περιλαμβάνει από τον ΦΠΑ μέχρι τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης– θα φτάσουν να αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 17,3% του ΑΕΠ, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών-μελών.

Δ. Οι φορολογικοί συντελεστές στην άμεση φορολογία, με την επιβάρυνση να φτάνει ακόμη και στο 55% του δηλωθέντος εισοδήματος, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, είναι και αυτοί εκ των υψηλότερων της Ευρώπης.

Ε. Με συντελεστή 14,4% επί του ΑΕΠ για το άθροισμα ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη 5άδα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για το 2018. Το μέσο ποσοστό για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 12,4% για το 2018, με την Ελλάδα να είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο.

Στ: Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει ετησίως το 7,4% του εισοδήματός του για υπηρεσίες υγείας έναντι 1-2% του μέσου κεντροευρωπαϊκού. Για τα φτωχότερα εισοδήματα τα ποσοστό γίνεται μάλιστα 8,1%.

Καλά όλα αυτά, μα πώς όμως, θα διερωτηθει ο οιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος, μπορεί να αναπτυχθεί μία οικονομία στηριζόμενη στην φοροδιαφυγή;
Σίγουρα δεν μπορεί!

Εκείνα όμως που μπορούν και πρέπει να γίνουν είναι:

Να μειωθούν συνολικά φόροι και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστά επί του μέσου διαθεσίμου εισοδήματος αντίστοιχα των κεντροευρωπαϊκών.

Τούτο βέβαια συνεπάγεται μαζικές μειώσεις των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίες γίνονται πιο δραματικές, εάν συνυπολογίσει κανείς την επιτακτική ανάγκη αύξησης του Κοινωνικού Προΰπολογισμού, που θα εξαφανίσει την ανάγκη ιδιωτικής δαπάνης στους βασικούς τομείς της Υγείας της Πρόνοιας και της Παιδείας.

Τελευταίον αλλά όχι και έσχατον: αυτή η ιστορία με τα ολιγοπώλια του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ιδίως στον τομέα των τροφίμων, όζει πλέον..

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης