Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Και εξοπλισμούς και κοινωνική πολιτική

Στη χώρα μας είναι απολύτως απαραίτητα και τα «όπλα» και το «βούτυρο», δηλαδή η κοινωνική πολιτική, είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Και «όπλα» και «βούτυρο» χρειάζεται η χώρα ήταν η ουσία της παρέμβασης του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Βαρτζόπουλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι περισσότερες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν σχεδόν αποκλειστική προτίμηση για το "βούτυρο". Ενισχύουν τις κοινωνικές τους υπηρεσίες παρά τον στρατό τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Σε μας όμως τούτο δεν είναι δυνατόν. Η χώρα μας απειλείται ευθέως εξ Ανατολών. Παρά την θερμή υποστήριξη μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές διπλωματικό επίπεδο η στρατιωτική βοήθεια είναι αμφίβολος. Αν το ΝΑΤΟ δεν είναι πράγματι εγκεφαλικά νεκρό, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, είναι  σίγουρα τετραπληγικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση -πλην Γαλλίας- είναι στρατιωτικά ανεπαρκής. ΟΙ ΗΠΑ του Τραμπ αλλάζουν πολιτική κάθε 5’. Άρα μπορούμε να βασιζόμαστε μόνον στον εαυτό μας. Ορθώς λοιπόν και ο φετινός προϋπολογισμός  κρατά την παράδοση σημαντικών αμυντικών δαπανών. Επειδή μάλιστα θα πρέπει, τουλάχιστον το 20% να διατίθεται σε εξοπλισμούς, μία αύξηση του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού δεν πρέπει να αποκλείεται», συνέχισε.

«Σε μας όμως είναι απολύτως απαραίτητο και το βούτυρο. Η κοινωνική πολιτική. Επιτακτική είναι η ανάγκη ενίσχυσης των  στρωμάτων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό. Που  πληρώνουν ακριβά βασικά αγαθά, έχουν φορολογηθεί ανελέητα και κερδίζουν πολύ λιγότερα από τον μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α. Εκ των ων ουκ άνευ είναι  μια συνεκτική προνοιακή πολιτική, που μπορεί να οικοδομηθεί μόνον επί των θεμελίων του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι απαραίτητο λοιπόν α) να εκκινήσει άμεσα η αντικατάσταση των παντοειδών παροχών σε είδος από παροχές σε χρήμα β) να απλοποιηθούν και να συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα γ) να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός παροχής δεύτερης ευκαιρίας στους μικρομεσαίους, που χρεοκόπησαν και δ) όλα αυτά να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής προστασίας που θα εφαρμόζεται από μία ενιαία υπηρεσία, τον ΟΠΕΚΑ πχ», είπε.

Κατέληξε μάλιστα υπογραμμίζοντας: «Άρα λοιπόν θωράκιση της χώρας από την εξωτερική επιβουλή και του λαού από την ανέχεια, και όπλα και βούτυρο, αυτή είναι η ουσία της πολιτικής μας, της πατριωτικής και λαϊκής ιδεολογίας μας».