Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Όχι έλεγχοι τουριστών στα σύνορα-Οι ουρές καταστρέφουν την εικόνα

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή τόνισε ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται στις ξενοδοχειακές μονάδες για να είναι πιο αξιόπιστα.

Την πρόταση για έναν ασφαλή τουρισμό παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την συζήτηση του Σχεδίου Δράσης για την δημόσια υγεία ο βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Ευτυχώς εφέτος η Ευρώπη δεν επανέλαβε τα περσινά λάθη και δεχόμενη την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού θέσπισε την «πράσινη κάρτα» με την καταχώρηση του εμβολιασμού, ενδεχομένης παλαιάς νόσησης ή pcr test 72 ωρών», τόνισε ο Βουλευτής.

«Τούτο θα συμφωνηθεί και διμερώς εκτός Ευρώπης με τις κυριότερες χώρες τουριστικής προέλευσης. Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει για τα Βαλκάνια, που αποτελούν και τον κύριο όγκο του οδικού τουρισμού. Αν εξαιρέσει κάνεις την Σερβία με το σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού, στις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ακόμη όμως και στην Βουλγαρία, τα πράγματα δεν είναι καλά και σίγουρα δεν μπορούμε να αναμένουμε αξιόπιστες βεβαιώσεις παλαιάς νοσήσεως, ούτε και αρνητικών tests. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ελέγχους στα σύνορα διότι ως γνωστόν οι ουρές καταστρέφουν το τουριστικό προϊόν», τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

«Άρα η μόνη εφικτή λύση», υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος, «είναι ένα γενικευμένο σύστημα testing το πρώτο 24ωρο μετά την άφιξη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είναι διατεθειμένη για την διενέργεια Rapid Tests στους πελάτες, που θα πρέπει, να επεκταθεί υποχρεωτικώς σε όλα τα καταλύματα πάσης φύσεως. Εν προκειμένω βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πολύ θετική εμπειρία του self testing και να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με - την ούτως ή άλλως υποχρεωτική- καταχώρηση των στοιχείων των εισερχομένων και το αποτέλεσμα των Tests. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται βέβαια γιατρός. Είναι γνωστό, ότι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητος άνω των 50 δωματίων ο νόμος επιβάλλει, να τον έχουν. Τούτο θα πρέπει, να ισχύσει πλέον για όλους με την προϋπόθεση, να εξετασθούν τρόποι καλύψεως του κόστους για τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και Camping και να αρθεί ο περιορισμός των ειδικοτήτων στους γιατρούς, για να αντιμετωπισθεί η ζήτηση. Ο ιατρός μάλιστα θα μπορούσε να καλύψει και αντίστοιχες υπηρεσίες testing προς πιστοποίηση της ασφαλούς επιστροφής, όπου ζητείται».

Όσον αφορά τους εργαζομένους, επεσήμανε ο κ. Βαρτζόπουλος, ήδη υπάρχει πρόβλεψη για rapid tests. Σημαντικότερος βέβαια ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός, που ήδη έχει αναγγελθεί. Δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης του ΕΔΔΑ, που δίδει και μια στεραιά νομική βάση, κατέληξε ο Βουλευτής, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι ωφέλιμος όχι μόνον από υγειονομικής πλευράς αλλά και ως ένα ισχυρό διαφημιστικό μήνυμα και πλεονέκτημα έναντι του εξ ανατολών γείτονος.