Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Το επιτελικό κράτος θα ενισχύσει τη λαϊκή κυριαρχία

«Πρόκειται για την πιο καινοτόμα και ρηξικέλευθη προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του κράτους» υποστήριξε ο βουλευτής ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης.

Για την πιο «καινοτόμα και ρηξικέλευθη προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του κράτους» έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Αρχικά, ο κ. Βαρτζόπουλος υποστήριξε πως το σχέδιο νόμου αποτελεί την ολοκλήρωση του πρώτου νόμου που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά πριν από περίπου 6 χρόνια με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

«Εκείνο που προσπαθήσαμε να κάνουμε στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου ήταν να δημιουργήσουμε έναν συνεκτικό τρόπο παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Μέχρι τον Γενάρη του 2015, στην Γενική Γραμματεία ήμασταν προσωπικό περί τα 25 άτομα. Όταν φύγαμε, μετατέθηκαν 55 ακόμη υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι παρότι φαίνεται ότι αντιδράτε σε αυτήν τη ρύθμιση, τιμήσατε την τότε Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τη διατηρήσατε στη θέση της και την επεκτείνατε. Αυτό είναι προς τιμήν σας. Άρα λοιπόν προς τι η σημερινή διαφωνία;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ παρέθεσε τα τέσσερα μοναδικά πολιτικά χαρακτηριστικά από τα οποία συνίσταται ο νόμος για το επιτελικό κράτος.

Όπως τόνισε ο ίδιος με τον νέο νόμο ενισχύεται η λαϊκή κυριαρχία. «Είναι ο μοναδικός ουσιαστικός τρόπος να παρακολουθεί ο λαός και να δει εάν η κυβέρνηση και η παράταξη που ψήφισε προγραμματίζει να κάνει αυτά που υποσχέθηκε» σημείωσε.

Επίσης, ενθαρρύνεται η αξιολόγηση του προσωπικού. «Το πρώτο πράγμα που κάνει κατ'ουσίαν αυτός ο νόμος είναι να δίνει σε όλους (κυρίως στον λαό) το δικαίωμα να ελέγχουν το πολιτικό προσωπικό.  Τα σχέδια δράσεως των υπουργείων δίνουν στο τέλος της χρονιάς τη δυνατότητα να δούμε εάν η κυβέρνηση πέτυχε ή απέτυχε στο έργο της» τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο μοναδικό πολιτικό χαρακτηριστικό του επιτελικού κράτος αποτελεί η αξιοσύνη και χειραφέτηση της δημόσιας διοίκησης. «Το μοτίβο είναι το πολιτικό προσωπικό με την εντολή του λαού θέτει τους στόχους και τους τρόπους υλοποίησής τους. Είναι ο μοναδικός τρόπος να δώσουμε στη διοίκηση να πατήσει στα πόδια της και να λειτουργήσει σε ανώτατο επίπεδο, εξυπηρετώντας διαχρονικά τις κυβερνήσεις» είπε.

Κλείνοντας, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα συμβάλλει στην αποκέντρωση υπηρεσιών. «Ο τρόπος δόμησης του κράτους δημιουργεί την ελπίδα ότι θα έχουμε από τη μία ένα επιτελικό στο κέντρο κράτος και από την άλλη ένα απολύτως αποκεντρωμένο κράτος όσον αφορά τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη.

«Μόνο όταν οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης φύγουν από το κεντρικό κράτος και μεταταχθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, μόνο όταν ο πολίτης εξυπηρετείται δίπλα από το σπίτι του σε one-stop shops, μόνο τότε θα μπορούμε να υπερηφανευθούμε ότι ζούμε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος» κατέληξε.