Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Το μεταναστευτικό και τα χάλια της Ευρώπης

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Χάνει κανείς τον λογαριασμό, για το πόσες Σύνοδοι Κορυφής τακτικές και έκτακτες, ειδικές και μη ειδικές, έχουν γίνει για το μεταναστευτικό. Πού κατέληξαν; Σε αυτό, που βλέπουμε και -ιδίως εδώ στην Ελλάδα- δυστυχέστατα ζούμε.

Εκατομμύρια ξεριζωμένοι ταλαιπωρούνται, οι λαοί που τους φιλοξενούν δυσφορούν, οι συγκρούσεις και η εγκληματικότητα αυξάνονται (δείτε τι γίνεται στο ανατολικογερμανικό Κέμνιτς εδώ και μήνες), ο καθένας κλείνεται στο καβούκι του, αυξάνονται οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτού του εγχειρήματος, που αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα του λαϊκού αστικού κόσμου της Ηπείρου, τρίζουν επικίνδυνα. 

Οι ευρωπαϊκές Ηγεσίες είναι κατώτερες των περιστάσεων, είναι το πρώτο και άμεσο

συμπέρασμα. Η δομή της πολιτικής διοίκησης της Ένωσης είναι απολύτως αναποτελεσματική, το δεύτερο. 

Πράγματι η ειδησεογραφία για τα της Συνόδου μόνο γέλια και κλάματα προκαλεί:

Σχετικά με την κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κυρίως λόγω της επίμονης άρνησης Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας (δηλαδή των χωρών του Βίζεγκραντ) να δεχθούν στα εδάφη τους πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η πρόταση τα κράτη μέλη, που δεν δέχονται μετανάστες, να καταβάλλουν χρήματα στην ΕΕ, για να διαχειρίζεται εκείνη το πρόβλημα, προσέκρουσε στις αντιδράσεις του Μακρόν, που απείλησε με διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και αποπομπή από τη ζώνη Σένγκεν όσων αρνούνται. Στην ίδια γραμμή και η Άνγκελα Μέρκελ, που κατάλαβε, ότι τη λεγόμενη «εξαγορά υποχρεώσεων» θα προτιμήσουν οι περισσότερες χώρες με χαώδεις συνέπειες.

Ούτε φυσικά στο ζήτημα  της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με αύξηση των μελών της Frontex από 1.300 σε 10.000 υπήρξε αποτέλεσμα. Ορισμένες χώρες εμφανίζονται απρόθυμες λόγω ανησυχιών για την εθνική κυριαρχία και την παράδοση του ελέγχου  των συνόρων τους. Μύλος!

Το κερασάκι στην τούρτα, απόλυτα αποδεικτικό της σύγχυσης, που επικρατεί, ήταν η πρόταση της κ. Μέρκελ για σύναψη συμφωνιών με χώρες της βορείου Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Λιβύη, αντίστοιχων αυτής, που συνήφθη  μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας(Βάσει αυτής η Άγκυρα συμφώνησε να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και να δεχθεί πρόσφυγες πίσω με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ).

Εν ολίγοις: Η Γερμανική Ηγεσία πιστεύει, ότι η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί και μάλιστα την προτείνει και ως πρότυπο! Θεός φυλάξοι από τέτοια ενημέρωση και ευθυκρισία.

Μέσα σε αυτή την γελοιότητα εμείς, πρέπει, να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας. Η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής: άλλο οι χαροκάμενοι πρόσφυγες από την Συρία, το Κουρδιστάν και τη Λιβύη και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται, οι λαθρομετανάστες επιστρέφουν οίκαδε. Η απόφαση (διαδικασία ασύλου) για το ποιος είναι τι, λαμβάνεται το ταχύτερον δυνατόν και εκτελείται άμεσα. 

Πέραν αυτών: Η διαλογή δεν είναι δυνατόν, να γίνεται μετά την παράνομη είσοδο. Τα εκατομμύρια, που μπήκαν στην Ευρώπη, τα κατάφεραν λόγω της πολιτικής ανοικτών θυρών της ελληνικής Αριστεράς. Αυτό δεν είναι δυνατόν, να συνεχισθεί. Τα σύνορα πρέπει να κλείσουν παντού και να φυλάσσονται. Οι πραγματικοί πρόσφυγες, που θέλουν να μετακινηθούν στην Ευρώπη πρέπει να επιλέγονται στους επιτόπιους καταυλισμούς. Η Ελλάς της προσφυγιάς και της μετανάστευσης θα είναι πάντοτε φιλόξενη σ´αυτούς.

Είναι εξίσου προφανές, ότι οι λαθρομετανάστες, που συσσωρεύονται στα οικιστικά κέντρα, οδηγούν σε αύξηση της εγκληματικότητας και επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής ιδίως των ασθενέστερων περιοχών. Τούτο πρέπει να διορθωθεί. Η ελεύθερη διακίνησή τους (επισήμως εν αναμονή της εκδικάσεως της αιτήσεως ασύλου) είναι αλυσιτελής. Αυστηροί χωρικοί περιορισμοί είναι απαραίτητοι.

Όσον αφορά τα της Ευρώπης, είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οδεύουμε σε εκλογές εντός ολίγων μηνών χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον της. Η αναποτελεσματικότητα της γραφειοκρατικής Επιτροπής και της Χάβρας των Συνόδων Κορυφής, η έλλειψη δομών ενιαίας πολιτικής Ηγεσίας βγάζουν μάτι. Ουδείς ασχολείται, ούτε καν συγκινείται.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης