Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Έχουμε ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα για το νέο ΠΔΠ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη σαφήνειας, σχετικά με το ποιοι θα είναι οι νέοι ίδιοι πόροι στο πλαίσιο.

Τη σημασία της χρηματοδότησης της χώρας μέσα από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ανέδειξε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αναφορικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη σαφήνειας, σχετικά με το ποιοι θα είναι οι νέοι ίδιοι πόροι στο πλαίσιο, ενώ αναφορικά με την υλοποίηση της Στρατηγικής Ατζέντας 2019-2024 σημείωσε πως πρέπει να παρακολουθείται στενά η επίτευξη των επιμέρους στόχων της, για την επιτυχή εμβάθυνση της Ένωσης.

Mετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι όσον αφορά στη συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τα λεφτά που θα πάρει η κάθε χώρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, «είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα έρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Πρώτον, το γεγονός ότι έχει μειωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημαντικά το ΑΕΠ της και, δεύτερον, η μεταρρυθμιστική της προσπάθεια».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «εμείς θα δώσουμε έναν αγώνα, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, να διασφαλίσουμε τόσο τα κονδύλια μας για τους αγρότες όσο και τη συμμετοχή μας με ένα σημαντικό ποσοστό στο Ταμείο Συνοχής, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την επαρκή χρηματοδότηση να στηρίξουμε την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του, Αμελί ντε Μοντσαλίν.