Skip to main content

Βαρβιτσιώτης για Αγ.Σοφιά: Το θέμα είναι παγκόσμιο, όχι ελληνοτουρκικό

Σε άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Στην εξωτερική πολιτική δεν χωρά ούτε εφησυχασμός, ούτε αυτοαπομόνωση, σύμφωνα με την άποψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο  κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί τη συμμετοχή στην τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία, στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η χώρας μας ασκεί ενεργή διπλωματία σε όλα τα επίπεδα και πως είναι «διαχρονικά ανοιχτή στον διάλογο, επιδιώκει την καλόπιστη και αμοιβαίως έντιμη επικοινωνία με όλους όσους συνδιαλέγεται».

Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πυροδότησε αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και «σηματοδοτεί την ηχηρή μεταστροφή της Τουρκίας από μία κοσμική δημοκρατία σε μία μετακεμαλική-ισλαμική δημοκρατία». Προσθέτει, δε, πως το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, «είναι ευρωτουρκικό, είναι παγκόσμιο».

«Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα και τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή σε διάλογο που προκαλείται από μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η οποία ανέλαβε μάλιστα την προεδρία της ΕΕ», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι σημαντικό, σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, να διατηρηθούν οι όποιοι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί, έστω και σε υπηρεσιακό επίπεδο», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Αυτό είναι μία βασική αρχή της διεθνούς διπλωματίας, που καμιά χώρα που επιδιώκει αποτελέσματα -και δεν αναπαράγει απλώς ευχολόγια- δεν μπορεί να το παραγνωρίζει. Ιδίως από τη στιγμή που επικαλείται την κακοπιστία του συνομιλητή της και αναδεικνύει τη δική του αδιαλλαξία. Αλλιώς, εμφανίζεται η ίδια αναξιόπιστη και αντιφατική».

Σημειώνει, δε, ότι «οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν μυστική διπλωματία δεν ευσταθούν», καθώς η κυβέρνηση έχει προτάξει τον θεσμικό διάλογο, την ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής.

«Ιδίως στη σημερινή ιδιαίτερη συγκυρία, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να προχωρά διχασμένη στο εσωτερικό της. Χρειάζεται ενιαίο και αρραγές μέτωπο απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης.