Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Η απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας πρέπει να είναι ευρωπαϊκή

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το μεγάλο θέμα της Ευρώπης είναι το γεγονός των αυξήσεων της τιμής της ενέργειας.

Οι κυρώσεις στη Μόσχα, η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά και ευρύτερα οι τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Γενικών Υποθέσεων, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την άφιξή του.

Επίσης, σημείωσε ότι «το μεγάλο θέμα της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι άλλο από την αύξηση της τιμής της ενέργειας», τονίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκή απάντηση.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Σήμερα θα συζητήσουμε προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα της Ουκρανίας, τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη συνολικά τόσο τη ρωσική εισβολή όσο και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπλέον κυρώσεις προς τη ρωσική πλευρά, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων, πλέον, πολεμικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το μεγάλο θέμα της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι άλλο από την αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Γι' αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα ήδη έχει προχωρήσει σε ένα σύνολο προτάσεων που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, έχει προκαλέσει και συμμετάσχει σε μία κοινή Σύνοδο των ηγετών του Νότου. Δυστυχώς, δεν έχει φτάσει ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της, να αντιμετωπίζει με μία φωνή αυτήν την πρόκληση. Για μας, είναι σημαντικό να συνεχίσουν τις συζητήσεις, γιατί η πρόκληση απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας είναι μία υπαρκτή πρόκληση, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των πολιτών της Ένωσης. Και γι' αυτό πρέπει η απάντηση να είναι ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτά που θα έρθουν μετά τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Και αυτή είναι η ενδεχόμενη έλλειψη βασικών σιτηρών από την αγορά.

Αυτό μπορεί να σημάνει, πρώτα απ' όλα, μία σημαντική αύξηση των τιμών και, δεύτερον, να σημάνει ότι θα δούμε αναστάτωση στην ευρύτερη γειτονιά και ιδιαίτερα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Για αυτήν την επισιτιστική κρίση, η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται και ήδη οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν και σήμερα το πρωί εδώ, στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα στέκεται σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων με άξονα, πρώτα απ όλα, τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος και του συμφερόντος των πολιτών της. Και το δεύτερο είναι με στόχο τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ομοφωνίας, γιατί θεωρούμε ότι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις οι απαντήσεις δεν πρέπει να είναι εθνικές, αλλά πρέπει να είναι ευρωπαϊκές».