Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε κάθε επιβουλή

«Οι λαοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την εθνική τους ανεξαρτησία», είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι σε κάθε επιβουλή και απειλή, έστειλε από το βήμα της βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, για την κύρωση των Πρωτοκόλλων προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι λαοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την εθνική τους ανεξαρτησία και ακεραιότητα με όλες τους τις δυνάμεις, κάτι που αισθάνονται στον ίδιο βαθμό και οι Έλληνες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή και απειλή, ενωμένοι και όχι διχασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ακόμα ότι «στο νέο πλαίσιο πολυεπίπεδων απειλών, που δεν εξαντλούν τη δυναμική τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά μετατρέπονται σε απειλές στην ενεργειακή επάρκεια και στην επάρκεια διατροφικών και άλλων προϊόντων, απαραίτητων για την σταθερότητα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, η χώρα μας δεν θα μπορούσε να βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της κύρωσης προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τόνισε ότι «η πολιτική απόφαση των δύο χωρών, με συντριπτικές πλειοψηφίες στα κοινοβούλιά τους και στην κοινή γνώμη, να εγκαταλείψουν μια πολιτική δεκαετιών και να προσχωρήσουν στη Συμμαχία για τη δική τους ασφάλεια, είναι η καλύτερη απάντηση για το αν το ΝΑΤΟ είναι σήμερα κρίσιμο και χρήσιμο».

«Το ΝΑΤΟ αποτελεί το μοναδικό σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη, η σημασία του οποίου έχει ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διατάραξη του μεταπολεμικού συστήματος ασφάλειας», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών «ένα από τα βασικότερα κέντρα που έπληξε η ρωσική εισβολή ήταν η Μαριούπολη και οι 200.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί πολίτες, με χιλιάδες από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους κάτω από άθλιες συνθήκες μετά το ρωσικό βομβαρδισμό και να θρηνούν την απώλεια ενός εθνικού λίκνου στην περιοχή».

«Σήμερα δεν μπορούμε παρά μόνο να πούμε ότι η σταθερότητα στην περιοχή, ο σεβασμός των συνόρων και ειδικότερα ο σεβασμός στη ζωή των αμάχων είναι κάτι που πρέπει να διαφυλαχθεί», τόνισε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ακόμα «πως παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αισθάνονται ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει βρεθεί πάντα στην ίδια σελίδα μαζί μας σε ό,τι αφορά την τουρκική απειλή, είναι γεγονός ότι αισθανόμαστε πολύ περισσότερο ασφαλείς μέσα στη συμμαχία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, παρά μακριά από αυτή την «ομπρέλα προστασίας».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να αμβλύνουμε την τουρκική επιθετικότητα και στο πλαίσιο του Συμμαχίας» και παρέπεμψε στα «έντονα διαβήματα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ».