Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν βοηθούν

«Δεν μπορεί η Τουρκία να είναι η χώρα που θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να συζητάμε για αυτή στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: δεν μπορεί η Τουρκία να είναι η χώρα που θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να συζητάμε για αυτή στην Ευρώπη προσφέροντας ένα δρόμο στρωμένο μόνο με τριαντάφυλλα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά".

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι υπάρχει και ο δύσκολος δρόμος, ο δρόμος των κυρώσεων», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσέθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα εξεταστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις συνολικά.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις δεν βοηθούν τον διάλογο, ο οποίος, για να διατηρηθεί, έχει ως βασική προϋπόθεση την αποφυγή μονομερών προκλήσεων.

Έκανε λόγο για αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται από την Άγκυρα, ενώ υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει σαφή στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από το διάλογο.

Ακόμη, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι εγγυητές ειρήνης στην Κύπρο και ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν μπορεί να δεχτεί ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης στο νησί με κατεχόμενα στρατεύματα.

«Η δήλωση αυτή σίγουρα δεν συμβάλλει στο να υπάρχει ένα κλίμα, που να δείχνει ότι η Τουρκία προσέρχεται στο διάλογο με διάθεση λύσης», δήλωσε χαρακτηριστικά για την επικείμενη πενταμερή.

Υπενθύμισε τέλος ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος θα γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το πλαίσιο προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, άλλωστε, αποκτά για πρώτη φορά και ρόλο παρατηρητή στις συνομιλίες.