Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη να φανεί αντάξια των φιλοδοξιών των μελών της

Είναι θέμα συνέπειας της Ευρώπης και όχι θέμα ελληνικής τιμωρητικής διάθεσης απέναντι στη γείτονα, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

«Το πλαίσιο των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να ανταποκρίνεται  στη σοβαρότητα των προκλήσεων που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Είναι θέμα συνέπειας της Ευρώπης και όχι θέμα ελληνικής τιμωρητικής διάθεσης απέναντι στη γείτονα», υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 FM, τόνισε ότι « Η Τουρκία, είχε δύο δρόμους, της καλής συνεργασίας και της αποφυγής μονομερών ενεργειών και τον δύσκολο δρόμο των κυρώσεων. Η Ευρώπη δείχνει μια στάση υποχωρητική και επιφυλακτική απέναντι στο ζήτημα των κυρώσεων, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία της ως προς το γεωστρατηγικό της ρόλο και ως πυλώνας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Επισήμανε, ακόμη, ότι οι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η ΕΕ να φανεί αντάξια των αποφάσεων του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ευρώπη δεν κάνει βήματα προς τα πίσω, κάνει αργά και δειλά μπροστά, αλλά, με αυτόν τον τρόπο δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των μελών της».

Ως προς το ζήτημα της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι χρονικό αλλά ποιοτικό, καθώς ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει για το σύνολο των Ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως τις εκλαμβάνει η τουρκική πλευρά, αλλά μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι υπό την απειλή των όπλων.